Na ljetnom roku gotovo 16.000 'jedinica'

P​rijave za jesenji rok mature do 31. srpnja

Ingrid Šestan Kučić

Prva riječka gimnazija i GAM / Snimio Roni BRMALJ

Prva riječka gimnazija i GAM / Snimio Roni BRMALJ

Naknadni rok prijave i odjave ispita, koji traje od 1. do 4. kolovoza, moguće je iskoristiti samo ako ste tijekom redovnog roka imali opravdan razlog za neprijavljivanje ispitaRIJEKA  Prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, svaki peti gimnazijalac i svaki drugi strukovnjak dobili su jedinicu na nekom od ispita državne mature u ljetnom roku.


Ukupan broj pristupnika s negativnim ocjenama na hrvatskom, matematici ili iz oba ispita iznosi 5.296, a iz NCVVO-a kažu i kako je ukupan broj svih negativnih ocjena ove godine 15.822. Za one koji su pali prijave ispita za jesenji rok već su započele i trajat će do 31. srpnja. Pristupnici koji su u ovoj školskoj godini bili redovni učenici završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj ispite pišu u svojim školama, a ostali u Zagrebu.


Naknadni rok prijave i odjave ispita, koji traje od 1. do 4. kolovoza, moguće je iskoristiti samo ako ste tijekom redovnog roka imali opravdan razlog za neprijavljivanje ispita, poput smrti u obitelji ili bolesti. Učenici koji u ljetnom roku nisu položili ispit i ponovno ga polažu u jesenskom, ne plaćaju troškove polaganja ispita, dok učenici koji su ove godine završili četvrti razred u srednjim školama i žele ‘popraviti’ ocjenu na jesenskom roku, ispit moraju platiti, a rok za uplatu je 4. kolovoza.
Učenicima koji su položili ispit u ljetnom roku, izlaze na jesenski i padnu isti ispit, u obzir će se uzeti bolji ovogodišnji rezultat, o čemu više možete čitati ovdje.


Prve ispite maturanti na jesenjem roku pišu već 19. kolovoza i riječ je o ispitima iz francuskog jezika te vjeronauka. Od većih obaveznih ispita najprije se piše engleski jezik, 24. kolovoza, a zatim je 26. kolovoza matematika. Prvi dio ispita iz hrvatskog, test iz jezika i književnosti piše se 31. kolovoza, a esej dan kasnije, 1. rujna. U jesenskom roku ispiti završavaju 4. rujna, kada se pišu informatika i filozofija. Prijevremeni rezultati jesenskog roka mature bit će objavljeni 9. rujna, kada počinje teći rok za prigovore na ocjene. Taj rok završava 11. rujna, a konačne rezultate maturanti će dobiti 16. rujna.