Novo istraživanje

Čak 70% Hrvata drži da je Hrvatskoj potreban vođa čvrste ruke, češće to zazivaju žene

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

Članstvo u NATO-u podržava 54,9 posto građana, a polovica građana smatra kako je članstvo u EU donijelo Hrvatskoj više dobrih nego loših stvari.Koliko hrvatskih građana podržava uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj, jedno je od pitanja na koje je odgovor dalo istraživanje koje je za RTL provela agencija Promocija Plus.


Znamo da za šest mjeseci euro službeno mijenja kunu ali gotovo 40 posto Hrvata tome se protivi. Nešto je manji postotak onih koji podupiru ulazak u eurozonu (36,1 posto), a petina je neodlučna (20,8 posto).


Žene su prema euru skeptičnije nego muškarci (30,1 posto prema 42,8 posto), a najžešće se protive oni s najnižim obrazovanjem.


Euro najmanje žele u Dalmaciji
U Dalmaciji su najrjeđe za uvođenje eura (27,7 posto), a najčešće u Središnjoj i gorskoj Hrvatskoj (45,4 posto), navodi se u istraživanju koje je objavio RTL.


Članstvo RH u NATO-u podržava 54,9 posto građana, dok se 17,8 posto njih ne slaže s time. Muškarci su češće za članstvo od žena (58,3 posto prema 51,8 posto), te mlađi u odnosu na najstarije.


Polovica hrvatskih građana (47,8 posto) smatra kako je članstvo u EU donijelo Hrvatskoj više dobrih nego loših stvari, njih 18,5 posto se ne slaže s takvim stajalištem.


Desnici 25, a ljevici 22 posto


U ukupnoj punoljetnoj hrvatskoj populaciji desnu političku orijentaciju zastupa oko četvrtine građana (25,5 posto).


Od toga ih se kao desnica izjasnilo najviše (0,7 posto radikalne desnice, 15,7 posto desnice), a kao desni centar nešto više od 9 posto.


Lijevi politički spektar bira nešto više od 22 posto građana.


Treći izbor je sam centar odnosno liberali s gotovo 14 posto (8,2 posto centar, 5,7 posto liberala) dok se za zelenu politiku opredijelilo manje od 5 posto građana.


Muškarci su češće desno orijentirani dok čak 40 posto žena ne želi odgovoriti ili ne zna gdje bi se svjetonazorski smjestile.


Ukupno najveći dio populacije se ne vidi ni u jednom političkom pretincu (22,9 posto), pa je to zapravo najvažniji bazen koji i odlučuje na izborima.


Najstariji su, uvjetno rečeno jednostavniji; ili desno ili lijevo, uglavnom bez nijansi između.


U manjim sredinama češće su desno orijentirani, u većima lijevo. Lijevi svjetonazor dominira na sjevernom Jadranu, u sjevernoj Hrvatskoj i u Zagrebu s okolicom dok su desnije orijentirane Dalmacija, Slavonija, Središnja i gorska Hrvatska.


I krajnja desnica i krajnja ljevica u cijeloj zemlji vrti se tek oko 1 posto, pa se čini da smo kao nacija politički prilično umjereni.


Vođa čvrste ruke


Da je Hrvatskoj potreban vođa čvrste ruke poruka je gotovo 70 posto građana.


Čak češće to zazivaju žene nego muškarci, najčešće mladi i stariji, nešto rjeđe građani srednje dobi.


Slabije obrazovani izrazito češće zazivaju čvrstu ruku (80 posto), a učestaliji su zagovornici koji žive u manjim naseljima i mjestima ispod 20.000 stanovnika.


Da bi uz dobru politiku, imigrante bi se moglo i trebalo uspješno uključiti u hrvatsko društvo smatra 42,1 posto hrvatskih građana, dok ih se 22,7 posto ne slaže s takvim stajalištem.


Žene su češće zagovornice promigrantske politike od muškaraca (45,7 posto prema 38,1 posto), kao i starija populacija u odnosu na mlađe dobne skupine.


Hrvati za EU i NATO


Članstvo u NATO-u podržava 54,9 posto građana, dok se 17,8 posto ispitanika ne slaže s hrvatskim članstvom u toj organizaciji.


Muškarci su češće za članstvo od žena (58,3 posto prema 51,8 posto), te mlađi u odnosu na najstarije.


Polovica hrvatskih građana (47,8 posto) smatra kako je članstvo u EU donijelo Hrvatskoj više dobrih nego loših stvari, njih 18,5 posto se ne slaže s takvim stajalištem.


Muškarcima je češće nego ženama prijemljivo ovo stajalište o korisnosti članstva (52,5 posto prema 43,5 posto), dok je najveća koncentracija zagovornika korisnosti članstva zabilježeno u dobnoj skupini od 31-40 godina (52,5 posto), te među najobrazovanijoj populaciji (53,5 posto).


2/3 za dobre odnose Hrvatske i Srbije


Muškarcima je češće nego ženama prijemljivo ovo stajalište o korisnosti članstva (52,5 posto prema 43,5 posto), dok je najveća koncentracija zagovornika korisnosti članstva zabilježeno u dobnoj skupini od 31-40 godina (52,5 posto), te među najobrazovanijoj populaciji (53,5 posto).


Skoro dvije trećine građana smatra kako bi Hrvatska i Srbija morale imati dobre međusobne odnose (65,4 posto), uz 11 posto protivnika takvom stajalištu.


Žene su češće zagovornice takvog odnosa (67,6 posto), kao i najmlađa populacija (70,2 posto) i najobrazovaniji (75,8 posto), te građani koji žive u Sjevernojadranskoj regiji (71 posto), javlja RTL.


NAPOMENA: Istraživanje je provedeno od 23. svibnja do 15. lipnja na uzorku od 1054 ispitanika iz cijele Hrvatske. Standardna greška uzorka je +/- 3 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto