Okupljanje u glavnom gradu

BORBA ZA PRAVA LGBTIQ+ OSOBA “Ponosni Zagreb” održao prosvjednu biciklističku vožnju

Hina

Ponosni Zagreb / Reuters

Ponosni Zagreb / Reuters

Nadamo se da u iduće četiri godine nećemo morati opet tužbama boriti se za naša prava, nego da će saborski zastupnici i Vlada Republike Hrvatske zauzeti proaktivan stav i ozbiljno poboljšavati društvenu klimu i pravni okviri koji reguliraju živote LGBTIQ+ osoba u državi, izjavio je član inicijative Ponosni Zagreb i koordinator programa za prava interspolnih osoba u udruzi Trans AidZAGREB Inicijativa Ponosni Zagreb održala je u subotu u Zagrebu prosvjednu biciklističku vožnju tijekom koje su organizatori objavili popis kandidata i kandidatkinja za Sabor koji su potpisali predizborne zahtjeve šire mreže LGBTIQ+ udruga.


Prema ocjeni organizatora, okupilo se oko 500 biciklista među kojima su brojni prijateljice i prijatelji izvan LGBTIQ+ skupina, zbog čega su u Ponosnom Zagrebu izrazili zadovoljstvo.


Nadamo se da u iduće četiri godine nećemo morati opet tužbama boriti se za naša prava, nego da će saborski zastupnici i Vlada Republike Hrvatske zauzeti proaktivan stav i ozbiljno poboljšavati društvenu klimu i pravni okviri koji reguliraju živote LGBTIQ+ osoba u državi, izjavio je član inicijative Ponosni Zagreb i koordinator programa za prava interspolnih osoba u udruzi Trans Aid Erin Vlahović.


Ponosni Zagreb / Reuters

Ponosni Zagreb / Reuters
Kazao je da su pred izbore pripremili jasno artikulirane zahtjeve na kojima je radila mreža od 15-ak LGBTIQ+ udruga diljem Hrvatske.


Veseli nas da je jako puno kandidata iz zeleno-lijeve koalicije potpisalo naše zahtjeve, a žalosno je da više osoba iz nekih drugih koalicija koje se načelno zalažu za prava LGBTIQ+ osoba nisu potpisale svojim imenom i prezimenom da stoje iza zahtjeva, kazao je.


Prema popisu koji je moguće naći na mrežnoj stranici udruge Duginih obitelji, od ukupno 117 kandidata koji su potpisali zahtjeve Ponosnog Zagreba, 99 ih je iz koalicije Možemo, 12 iz Restart koalicije i pet iz koalicije Stranka s imenom i prezimenom, Fokus i Pametno. Naknadno su stranke HNS i koalicija Stranka s imenom i prezimenom, Fokus i Pametno poslali Ponosnom Zagrebu mailove podrške.


Ponosni Zagreb / Reuters

Ponosni Zagreb / Reuters


Neki kandidati su izjavili da im je “zakletva” previše ozbiljna riječ i da zato neće potpisati zahtjeve. Hoće li se isto tako pokolebati kad se bude trebalo uvesti konkretne mjere koje će zaštiti i prevenirati slučajeve kada neki lezbijski par bude opet pretučen u taksiju ili kada neka mlada trans osoba bude izbačena iz kuće, pitao se član inicijative Ponosni Zagreb Daniel Martinović.


Vlahović je kazao da neće stati na zahtjevima, nego da će u narednom razdoblju održati niz događanja i aktivnosti kojima žele podizati vidljivost LGBTIQ+ osoba i upoznati političare i širu javnost s problemima s kojima se susreću na svakodnevnoj razini.


Plaćamo iste poreze kao i svi ostali savjesni građani i građanke, smatramo da imamo pravo na ista građanska prava i smatramo da je i Hrvatska spremna mijenjati svoj pravni okvir po uzoru na neke progresivnije zemlje u Europi ili svijetu” zaključio je Vlahović.


Ponosni Zagreb / Reuters

Ponosni Zagreb / Reuters