Koordinacija veledrogerija

Bolnice veledrogerijama u ovom trenutku duguju 600 milijuna eura! ‘To je povijesno najveći dug ikada’

Hina

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

U samo posljednjih pet mjeseci, dug je porastao za 200 milijuna eura, što ozbiljno ugrožava ekonomsku održivost poslovanjaHUP–Koordinacija veledrogerija upozorila je u utorak na “povijesno” najveći dug bolnica za lijekove i medicinski potrošni materijal prema veledrogerijama, od 600 milijuna eura, te pozvala nadležne institucije na hitnu intervenciju kako bi se osigurala stabilnost opskrbe te zaštitila radna mjesta.


“Upozoravamo na povijesno najveći dug bolnica za lijekove i medicinski potrošni materijal prema veledrogerijama, koji na dan 31. svibnja iznosi 600 milijuna eura, dok dospjeli dug prelazi 400 milijuna eura. U samo posljednjih pet mjeseci, dug je porastao za 200 milijuna eura, što ozbiljno ugrožava ekonomsku održivost poslovanja veledrogerija”, navodi udruga u priopćenju.


Ističu da je takav visok iznos duga znak hitne potrebe za intervencijom nadležnih tijela te traže hitno plaćanje dospjelog duga i implementaciju sustavnih mjera za sprječavanje njegovog daljnjeg povećanja.
“Ovakva situacija dovodi do sve češćih naznaka otežane isporuke lijekova i medicinskih proizvoda. Hrvatske veledrogerije, kao odgovoran dionik hrvatskog zdravstvenog sustava, godinama su osiguravale opskrbu pacijenata, no sada su granice njihovih mogućnosti dosegnute. Ovo je posljednje upozorenje i apel na hitno rješavanje ove neizdržive situacije”, poručuju.


Napominju da poslovanje u ovakvim uvjetima nije održivo niti prema jednom ekonomskom modelu. Od veledrogerija se očekuje poštivanje zakona, uredne isporuke lijekova i medicinske opreme, redovito plaćanje obveza, režija i nabave lijekova, kao i isplata plaća i doprinosa za više od 3.500 zaposlenih. Uz ovako visoka dugovanja, to je, dodaju, postalo neodrživo.


HUP – Koordinacija veledrogerija poziva nadležne institucije na hitnu intervenciju kako bi se osigurala stabilnost opskrbe lijekovima i medicinskim proizvodima te zaštitila radna mjesta više od 3.500 zaposlenih.