Košarica valuta

Vrijednost dolara pala prema euru, očekuje se da Europska središnja banka agresivno poveća kamatne stope

Hina

Foto iStock

Foto iStock

Cijena eura potonula je početkom tjedna na samo 0,9528 dolara, novu najnižu razinu u 20 godinaNa svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala, pri čemu se tečaj eura odmaknuo od najniže razine u 20 godina jer bi zbog visoke inflacije Europska središnja banka ponovno mogla agresivno povećati kamatne stope.


Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,7 posto, na 112,17 bodova.


Pritom je dolar prema europskoj valuti skliznuo 1,15 posto, pa je cijena eura dosegnula 0,9802 dolara.
No, tečaj dolara ojačao je prema japanskoj valuti, za 1 posto, na 144,75 jena.


Nakon dva tjedna snažnog rasta, vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala. No, na početku tjedna nije izgledalo da će se situacija razvijati u tom smjeru.


Britanska funta pod pritiskom


Naime, dolarov indeks probio se, po prvi put nakon 20 godina, iznad razine od 114 bodova, što je uglavnom bila posljedica slabosti britanske valute.


U ponedjeljak je tečaj funte potonuo na rekordno niskih 1,0327 dolara jer je ekonomski plan nove vlade na tržištu izazvao bojazni o prenapregnutosti britanskih javnih financija.


Naime, nova vlada najavila je smanjenje poreza i poticaje za investicije kako bi podržala gospodarstvo, što bi financirala najvećim zaduženjem od 1972. godine.


No, kritičari kažu da će te ekonomske mjere koristiti bogatima, a da će javni dug snažno porasti u vrijeme rasta kamatnih stopa.


Naime, tjedan dana prije britanska središnja banka povećala je kamate za 0,50 postotnih bodova, već sedmu sjednicu zaredom, i poručila da je gospodarstvo vjerojatno već u recesiji.


Ipak, u drugoj polovici tjedna funta se oporavila, zahvaljujući intervencijama središnje banke na tržištu obveznica kako bi stabilizirala prinose i porukama da će učiniti što treba kako bi stabilizirala tečaj.


Zahvaljujući tome, tečaj funte vratio se do kraja tjedna iznad razine od 1,11 dolara.


Euro ojačao, inflacija u eurozoni rekordna


Slično se razvijala i situacija s eurom. Ponajviše zbog turbulencija britanske valute, cijena eura potonula je početkom tjedna na samo 0,9528 dolara, novu najnižu razinu u 20 godina.


No, kasnije je euro nadoknadio sve gubitke i na tjednoj razini ojačao prema američkoj valuti.


Uspon eura zahvaljuje se očekivanjima da će Europska središnja banka (ECB) na sjednici u listopadu ponovno povećati ključne kamate za 0,75 postotnih bodova jer inflacija u eurozoni ne popušta.


Prvo je na to ukazao podatak da je u Njemačkoj u rujnu inflacija skočila na 10,9 posto, najvišu razinu od 1996. godine i znatno više nego što se očekivalo.


Potom je u petak objavljeno da je inflacija u eurozoni u rujnu dosegnula 10 posto, novu rekordnu razinu od kada taj blok postoji.


No, osim ECB-a, i Fed će vjerojatno nastaviti agresivno povećanje kamatnih stopa, pa ostaje za vidjeti kako će se situacija razvijati idućih tjedana.


Dolar u ovoj godini ojačao 17 posto


U trećem tromjesečju euro je prema dolaru oslabio 6,5 posto, što je njegov najveći kvartalni pad od kraja 2016. godine.


U odnosu na japansku valutu, dolar je u trećem tromjesečju ojačao 6,7 posto, a prema britanskoj funti 8,3 posto.


Od početka godine dolar je u odnosu na košaricu valuta ojačao oko 17 posto, pa je na putu najvećeg godišnjeg dobitka barem od 1970.-ih godina.