Dogovor

Uprava se isprsila: Radnicima Jadrana uz plaću još najmanje 5.600 kn nagrade

Alenka Juričić Bukarica

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Svim radnicima, i stalnim i sezonskim bit će isplaćena božićnica od 3.000 kuna, nagrada od 2.000 kuna neto, dar u naravi od 600 kuna te naknada za djecuSindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) je u Jadranu d.d. Crikvenica dogovorio s poslodavcem da se honoriraju radnici za uspješno odrađenu vrlo izazovnu sezonu.


Svim radnicima, dakle, i stalnim i sezonskim, koji će biti u radnom odnosu na dan 22. prosinca ove godine, bit će isplaćena božićnica u maksimalnom neoporezivom iznosu od 3.000 kuna, potom neoporeziva nagrada u visini 2.000 kuna neto, uz što radnici ostvaruju i pravo na dar u naravi u maksimalnom neoporezivom iznosu od 600 kuna, a roditeljima djece do petnaeste godine starosti za svako će se dijete također isplatiti i maksimalno neoporezivi iznos od 600 kuna po djetetu.


Vedran Sabljak, voditelj riječkog ureda SIKD-a, kazao je da je ovim isplatama radnicima do kraja godine osigurano minimalno još 5.600 kuna dodatnih primanja te podsjetio na povećanje osnovice plaće tijekom ljeta.


Novi ugovori
– U radnom odnosu na dan 22. prosinca bit će svi stalni sezonci i većina ostalih sezonskih radnika na koje poslodavac računa i sljedeće sezone.


Temeljem sporazuma Sindikata i poslodavca od 1. Iipnja do 30. rujna osnovica za obračun plaće povećana je za 6 posto, a za radnike koji su odradili puni fond sati još dodatno 4 posto, pa je plaća radnika tijekom sezone bila do 10 posto viša u odnosu na uobičajenu.


Također, svim radnicima je u srpnju, kolovozu i rujnu isplaćena nagrada u visini od tisuću kuna neto za svaki mjesec, odnosno sveukupno 3.000 kuna, kazao je Sabljak te dodao da je Uprava Jadrana pokazala da joj je stalo i do zdravlja radnika, pa je s osiguravateljem Croatia osiguranje ugovorila program dodatnog zdravstvenog osiguranja za sve stalno zaposlene radnike.Inače, u SIKD-u su naveli i da je tijekom posljednja četiri mjeseca u Jadranu klopljeno 16 novih ugovora na neodređeno vrijeme, a do kraja godine doći će i do dodatnog zapošljavanja na neodređeno, ali i za stalne sezonce, čime će se velikom broju radnika osigurati primanja svih dvanaest mjeseci u godini.


– Bila je to sve samo ne uobičajena turistička sezona. Započela je kasno, ali punim intenzitetom, a zbog nedostatka radnika, postojeći su morali nadljudskim naporima kompenzirati taj nedostatak jer posao se morao odraditi, a gosti taj manjak nisu smjeli osjetiti i nisu ga osjetili.


Upravo zato raduje da je Uprava prepoznala nesebičan doprinos radnika te prihvatila gotovo sve naše zahtjeve. U SIKD-u stalno ističemo da su samo radnici kojima su osigurani dobri uvjeti rada, odnosno stabilna primanja i cjelogodišnje zaposlenje, najlojalniji radnici, koji mogu pružiti kvalitetu, a koja je osnova dugoročno održivog turističkog poslovanja.


Samo zapošljavanjem na neodređeno vrijeme te na poslovima stalnog sezonca, kao i sklapanjem ugovora na najmanje devet mjeseci, odnosno osiguranjem stabilnih i dobrih primanja tijekom cijele godine, može se osigurati dovoljan broj kvalitetnih radnika, kazao je Sabljak, ukazujući na sveprisutan manjak radnika u turističkom sektoru.


Inače, socijalni partneri u Jadranu dogovorili su da će prije kraja ove godine započeti pregovore za povećanje plaće za iduću godinu.


Korekcija koeficijenata


U Sindikatu smatraju kako treba doći do korekcije koeficijenata radnih mjesta koja su se u ovoj sezoni pokazala deficitarnim, ali i do povećanja osnovne plaće, a sve kako bi Jadran, nakon puno godina stagnacije, stečaja te godina oporavka, napokon postao prepoznatljiva i poželjna kompanija ne samo za turiste, nego i za radnike.


– Radnici Jadrana tijekom ove sezone pokazali su da mogu, unatoč svim poteškoćama uzrokovanim nedostatkom radnika, posebno kvalitetnih, odraditi i najzahtjevnije poslove.


Raduje da je to Uprava prepoznala i da je, unatoč tome što je u odnosu na druge turističke kompanije koristila puno manje državnih potpora za očuvanje radnih mjesta u odnosu na gotovo sve druge turističke kompanije u okruženju, ipak našla način da nagradi sve radnike koji su pridonijeli odrađivanju sezone u hotelima i kampovima od Umaga, Krka, Crikvenice, Novog Vinodolskog, pa do Baškog polja, istaknuo je voditelj riječkog ureda SIKD-a te zaključio kako očekuje da će turistička 2022. i svaka sljedeća sezona biti kudikamo bolja, kako po uvjetima rada, tako i po materijalnim pravima radnika.