"Čitalac milijuner"

‘To je koverta s mojim kuponima. Nju biste mogli nekako posebno…’

P. N.Ne vjerujte Tariku kada kaže da samo Hrvatska televizija pita: »Tko želi biti milijunaš«. Novi list je to pitao još 1967. godine kada je u našim novinama krenula prva nagradna igra – »Čitalac Novog lista – milijuner«. 


Bilo je to vrijeme nimalo sklono novinama. Miroslav Bajzek u monografiji Novog lista opisuje ga na sljedeći način: »Početak 1967. godine nije najavljivao dobre vijesti za novinstvo u zemlji, jer je Poslovno udruženje novinskih poduzeća Jugoslavije objavilo odluku da od 27. veljače 1967. godine dnevni listovi poskupljuju od 40 na 50 para (starih dinara)«. Budući da niti životni standard stanovništva nije bio sjajan, postojala je (opravdana) bojazan da bi to moglo utjecati i na pad prodaje novina pa su se odgovorni ljudi u Novom listu odlučili na »protumjeru« – pokretanje nagradne igre. Po visini prve nagrade, nazvana je »Čitalac Novog lista – milijuner«. Kao povod za nagradnu igru iskorišten je i jubilej – 20 godina izlaženja Novog lista, pa se, osim primamljivog novčanog iznosa, čitateljima dijelilo i više nagrada, koje su u sebi sadržavale oznaku jubileja: 20 besplatnih turističkih putovanja po Jugoslaviji i inozemstvu, 20 nagrada od po 20.000 starih dinara, 20 jednogodišnjih pretplata na Novi list, 20 čitatelja nagrađeno je banketom u hotelu Ambasador, a za još 20 čitatelja bila je predviđena zanimljiva nagrada – dobit će na raspolaganje reportera i fotoreportera da tijekom jednog dana naprave reportažu po želji nagrađenog čitatelja. Prvi kupon nagradne igre, organizirane u suradnji s riječkim gospodarskim organizacijama, objavljen je dan uoči poskupljenja – 26. veljače 1967. godine.


»Bilo je i skeptika u samom uredništvu i izvan njega. Oni ‘unutrašnji’ sumnjivci nisu vjerovali u uspjeh i bojali su se da će u svakom kolu nagradne igre propasti četvrtina plaća zaposlenih. A u krugu nekih političkih funkcionara i foruma na taj potez uredništva čas se gledalo kao na politički promašaj, jer se takva ‘razdioba’ milijuna ne uklapa u načela socijalističke podjele. Pa ipak, unatoč nesporazumima, otporima i sumnjama, dnevnik Novi list je ostvario svoju zamisao, u jubilarnoj godini svoga izlaženja iskazao je pažnju prema čitaocima, učvrstio njihovo povjerenje i dobio i tisuće novih čitalaca«, piše Bajzek.

I ne samo da je dobio povjerenje čitatelja, nego ostvario s njima sjajan kontakt iz kojega se najprije izrodila rubrika Milijiunerske šale, a zatim i stranica otvorena za čitatelje (u pravilu je to bila 9. stranica) na kojoj su se, osim kupona, objavljivala i njihova pisma, kao i odgovori redakcije, vrlo često napisani jednako duhovito kao i dopisi koji su stizali u redakciju. Ali i različite anegdote vezane uz nagradnu igru, poput ove o snalažljivom poštaru:


Samo u prva dva dana u redakciju je stigla 3.121 kuverta. Stizale su plave i bijele kuverte, malene i velike, obična pisma, i preporučena, i ekspres, pa čak i preporučeno s povratnom potvrdom. Neke su donosili osobno čitatelji, a neke poštari. Tako je zabilježena i sljedeća anegdota:
Donosi poštar poveliku količinu koverata zvanih »milijuner« u redakciju.


– Kamo ću staviti ovo?


– Ovdje na stol, tu gdje su i ostale koverte.


I poštar odloži svoj teret. A onda pita:


– A kako ću staviti ovu kovertu?


– Što je to?


– To je koverta s mojim kuponima. Nju biste mogli nekako posebno…