Pregled

TAMNICA JOGURTA Ako ste propustili neke važnije priče ovog tjedna, evo ih na jednom mjestu

Damir KundićJugoslavija je bila – tamnica jogurta. Ovaj duhoviti “meme” jedan je od mnogih koji je unatrag par dana postao viralan u domaćem internetskom prostoru, a nama se čini da taj nekako baš najbolje oslikava događaj o kojem se najviše pričalo u tjednu na izmaku.


A događaj i nije pravi događaj. Radi se zapravo tek o nisci “bisera” što ih je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izgovorila u intervjuu za austrijski Kleine Zeitung, a naš ih je list preveo i učinio poznatima domaćoj publici. No o tome koji redak kasnije.


U našem redovitom tjednom pregledu petkom, donosimo vam još neke događaje i naslove kojima smo se bavili ovaj tjedan.


1. Jogurt evolucija: Predsjednica Austrijancima otkrila najveće traume iz doba komunizma
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović svojevremeno je u intervjuu kojeg je dala osuđenom dileru Velimiru Bujancu otkrila kako je kao djevojčica često čekala ponoć i kraj programa Radio-televizije Zagreb da bi tad, s rukom na srcu, odslušala Lijepu našu. Program Televizije Zagreb, usput rečeno, nije završavao hrvatskom himnom. Hrvatsku himnu, nešto prije ponoći, emitirao je redovito Radio Zagreb i to u instrumentalnoj verziji. Ponovimo još jednom, Radio Zagreb završavao je program himnom Hrvatske. Usred Jugoslavije.


Četiri godine nakon gostovanja kod Bujanca, predsjednica je u intervjuu za austrijski Kleine Zeitung, ne trepnuvši izjavila kako u Jugoslaviji nitko nije smio reći da je Hrvat, jer je za takvu hrabrost prijetio zatvor. Društvene mreže, međutim, proplakale su od smijeha na jednu drugu njezinu izjavu. Onu u kojoj je Kolinda Austrijancima povjerila kako je jedva čekala izaći iz komunizma, uz ostalo i zbog toga da bi u trgovinama mogla kupiti više od jedne vrste jogurta.


Foto Davor Kovačević


Foto Davor KovačevićUz brzo demantirane neistine – jer 1981. je na popisu stanovništva nacionalnost “Hrvat” upisalo 4,42 milijuna ljudi, a na raspolaganju im je u trgovinama bilo bar 85 raznih vrsta tekućih, čvrstih i voćnih jogurta, te kiselih mlijeka – intervju je donio i neke vrlo ozbiljne tvrdnje. Radilo se o spornom odlomku o strahu islamske zajednice u Hrvatskoj od radikalnih migranata, no taj je dio, uz ispriku predsjednici naknadno demantirao sam list, rekavši da je došlo do “geografskog nesporazuma”.


2. U istom tjednu smo rehabilitirali jednog, a na rehabilitaciju poslali drugog osuđenog ratnog zločinca


Mirko Norac


Mirko NoracAko smo predsjedničinom intervjuu Austrijancima doznali da je Jugoslavija bila tamnica jogurta, neki događaji ovog tjedna podsjetili su nas da je današnja Hrvatska po mnogo čemu, nažalost, tamnica morala i razuma.


Na obilježavanju vojne akcije Medački džep najviši predstavnici vlasti – ministar obrane Damir Krstičević i izaslanik Pantovčaka Ante Deur – s osobitom su simpatijama pozdravili generala Mirka Norca. Istog onog Mirka Norca kojem je čin generala oduzet nakon što je pravomoćno osuđen za ratne zločine. Prema jednoj presudi, upravo za zapovjednu odgovornost za zločine nad civilima u akciji Medački džep, a prema drugoj, zato jer je naredio smaknuće civila 1991. u Gospiću, a jednu staricu je i osobno likvidirao.


Šokiranim novinarima, Krstičević je tumačio kako Norac “zbog toga što se tu dogodilo nosi svoj križ” i da je “njemu drago što je tu”. Ni riječi o ubojstvu starice, ni riječi o križu ili križevima na grobovima onih za čiju su smrt Norca pravomoćno osudili domaći sudovi.


I dok je Norac očito rehabilitiran, jedan se drugi osuđeni ratni zločinac upravo nalazi na rehabilitaciji. U toplicama.


Tomislav Merčep, koji je prije dvije godine osuđen na pet i pol godina zatvora zbog zapovijedanja postrojbom koja je pogubila 43 civila, teške zatvoreničke dane umjesto iza rešetaka provodi u bazenu. Sve je, dakako, razjasnio ministar Tomo Medved – takav se način izdržavanja kazne podržava ako je riječ o hrvatskim braniteljima i ako liječnici za to daju preporuku.


3. Teško bolesni Jan je otpisan i bez ikakve šanse. Unatoč tome se ne predaje


Jan Bolić / Foto Vedran Karuza


Jan Bolić / Foto Vedran KaruzaPriča o Janu Boliću definitivno može inspirirati. Ovaj 23-godišnji Riječanin boluje od spinalne mišićne atrofije, a bijeg od ove teške bolesti nalazi u – pisanju. Nakon dvije knjige poezije i kratke proze sada sprema svoj prvi roman. Priznao je da sve teže piše, ali da ne želi da mu bolest i to oduzme.


Jan je jedan od onih koji više nemaju pravo na državnu pomoć oko nabave skupog lijeka Spinraza.


– Imam 23 godine i zajedno s ostalima koji ne pripadaju spomenutoj skupini sam otpisan i bez ikakve šanse. Mislim da je to sramota i jako sam razočaran, bijesan, ljut jer mi ostali nismo dobili priliku liječiti se, priznao je Jan u ispovijesti našem Marinku Krmpotiću.


4. Benardić se ne da s čela SDP-a, a za kaos u stranci optužuje – Milanovića 


Davor Bernardić


Davor BernardićNastavlja se unutarstranački rat u SDP-u, a ovaj je tjedan postalo potpuno jasno da se Davor Bernardić ne namjerava samo tako povući s čela stranke. “Neću se predati i izručiti stranku onima koji žele izručiti SDP u veliku koaliciju s HDZ-om”, poručio je u ekskluzivnom intervjuu za Novi list, koji je izazvao prilično polemika, pogotovo u dijelu gdje je za aktualni kaos na Ibleru prvi put otvoreno optužio svojeg prethodnika Zorana Milanovića.


Rasplet krize ostaje neizvjestan, a SDP se nalazi pred novom konfuznom situacijom – u Saboru bi, naime, uskoro mogao imati dva predsjednika Kluba zastupnika.


5. Vatreni uspjeli u samo dva mjeseca dvaput ispisati povijest


Reuters


ReutersHrvatska nogometna reprezentacija uspjela je dvaput u samo dva mjeseca ispisati povijest. Prvi put u srpnju kad je sjajnim nastupom u Rusiji zasluženo osvojila svjetsko srebro i drugi put ovog utorka. Na stadion u Elcheu vatreni su izašli kao svjetski doprvaci, a nakon devedeset minuta s terena izašli poniženi, s najtežim porazom otkako postoji nacionalna vrsta. Vratar Lovre Kalinić loptu je iz mreže vadio šest puta, a situaciju je pošteno nakon susreta opisao kapetan Luka Modrić. “Dobro smo i prošli”, priznao je najbolji nogometaš Europe.


Utjeha kockastima stigla je poslije španjolske pljuske od najvatrenije navijačice – predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. “Glavu gore vatreni, svatko od nas može imati slav dan”, poručila je šefica države.


6. Stiže porez na linkove i kraj Interneta kakvog smo dosad poznavaliZastupnici Europskog parlamenta su u srijedu na plenarnoj sjednici prihvatili prijedlog Direktive o autorskim pravima na digitalnom tržištu, uključujući članke 11. i 13. koji bi mogli promijeniti internet kakav smo dosad poznavali.


Radi se o člancima koji uvode takozvani “porez na linkove”, ali i kontrolu sadržaja koja bi mogla ukinuti popularne memeove.


7. Bliži li se svijet kapitalizma kakvog poznajemo svojem kraju?


Reuters


ReutersSvijet kapitalizma kakvog poznajemo bliži se kraju, a smrtnu presudu trenutno prevladavajućem sustavu potpisat će – energija, točnije pomanjkanje iste. Ta tvrdnja proizlazi iz vrlo upozoravajućeg izvješća skupine finskih znanstvenika koji su svoj rad pripremili za potrebe Ujedinjenih naroda. Ovom ozbiljnom temom pozabavio se naš Jasmin Đečević.


8. Bespuća obrazovanja u Hrvatskoj: Fakultet upisuje studente za nepostojeće zanimanjeOvaj smo tjedan pisali o još jednom apsurdu hrvatskog obrazovnog sustava. Radi se o nevjerojatnoj rupi u zakonu, zbog koje magistri laboratorijske dijagnostike ne mogu do licence za rad u Hrvatskoj.


Unatoč tome, osječki Medicinski fakultet i ove je godine upisao novih 40 studenata za, zasad, nepostojeće zanimanje. Pročitajte priču naše Ljerke Bratonja Martinović.


9. Zanemarujete svoju djecu zbog buljenja u mobitele? Nemojte da vam prosvjednici dođu pod prozorU Hamburgu je prije nekoliko dan održan najneobičniji prosvjed kojem smo svjedočili u dugo vremena. Deseci mališana marširali su, naime, u koloni kako bi upozorili da ih roditelji sve više zanemaruju, jer po cijele dane bulje u svoje – mobitele.


Ako ste među takvim roditeljima, pripazite. Nemojte da vam prosvjednička kolona dolazi pod prozore.