Vaš list

Ne propustite: U četvrtak izlazi posebno izdanje povodom 120 godina Novog lista

P. N.

Supilov Novi list, odnosno Riečki Novi list kako ga je vrlo brzo nazvao kako bi izbjegao njegovo gašenje u vremenu nimalo sklonom ovakvim novinama, prestao je izlaziti 1915. godine. Njegovu sudbinu zapečatio je pucanj u Sarajevu, nakon kojega će Supilo pod okriljem noći napustiti Rijeku i na kraju skončati u Londonu dvije godine kasnijeDrugoga dana 1900. godine na Sušaku tiskan je prvi broj novina koje će označiti prekretnicu u hrvatskom novinarstvu. Ime novina bilo je jednostavno – Novi list. Ime bez ikakvih političkih, nacionalnih, ideoloških i drugih konotacija. Baš takvo kakvo je trebalo Franu Supilu da stvori moderne novine, koje će pod njegovim uredničkim vodstvom u mnogim segmentima biti uz bok svjetskih dnevnika i utrti put novom dobu hrvatskog novinarstva.


Prošlo je od tada 120 godina. Burnih godina grada na Rječini.


Supilov Novi list, odnosno Riečki Novi list kako ga je vrlo brzo nazvao kako bi izbjegao njegovo gašenje u vremenu nimalo sklonom ovakvim novinama, prestao je izlaziti 1915. godine. Njegovu sudbinu zapečatio je pucanj u Sarajevu, nakon kojega će Supilo pod okriljem noći napustiti Rijeku i na kraju skončati u Londonu dvije godine kasnije.
Ime Supilova Novog lista toliko se snažno usjeklo u svijest ne samo čitatelja, nego i onih koji su se „vrtjeli oko novina i novinarstva“, da se čak četiri puta između dva svjetska rata na Sušaku pokušavalo izdavati novine koje su u glavi imale taj naslov. One posljednje, pokrenute 1924. godine, ugasile su se osam godina kasnije.


Sljedeći put ime Novi list pojavit će se u riječkim tiskovinama tek 1954. godine, a na Supilovo nasljeđe pozivat će se, jasno i nedvosmisleno, tek 1971. godine.


No, ne znači to da ono trajno nije tinjalo. Kada su 1947. godine, nakon potpisivanja mirovnog ugovora u Parizu, Sušak i Rijeka postali jedan grad i 1. ožujka te godine dobili jedne, zajedničke novine, uredništvo na čijem je čelu bio Vinko Antić, željelo je da taj list dobije ime što ga je svome dnevniku na početku 20. stoljeća dao Supilo, ali su se izdavači odlučili za drugo – Riječki list.Sedam godina kasnije novinu će preuzeti novi glavni urednik, Milan Slani, i jedna od njegovih prvih odluka bit će promjena imena. Od tada do danas ponovno će u Rijeci živjeti (i formalno) – Novi list.


Na kraju 1970. godine u novinu će se formalno vratiti i Supilo – od 31. siječnja 1970. godine pa sve do danas ispod glave novine piše: „List je utemeljio Frano Supilo 2. siječnja 1900.“ Time je Novi list jasno dao do znanja da se vraća na put koji je u riječkom i hrvatskom novinarstvu utro Supilo.


Dan uoči ovog blagdanskog izdanja u kojemu se jasno i nedvosmisleno ukazuje na to da Supilov duh, bez obzira na ime koje su riječke i sušačke novine nosile itekako živi sve to vrijeme s obje strane Rječine, objavljen je i tekst pod naslovom „Novi list nasljednik Supilovih novina“. Potpisuje ga Rado Škalamera. U tom je tekstu objašnjena odluka o pozivanju na tradiciju osnivača prvih novina na hrvatskom jeziku u Rijeci.


Ovaj tekst aktualan je i danas, budući da postoje različita mišljenja može li se današnji riječki dnevnik pozivati na Supila i nositi titulu „najstarijeg dnevnog lista“ koji trenutno izlazi u Hrvatskoj.


Tekst se, kao i mnogi drugi o povijesti naše novine, ali i grada i regije u kojoj on živi već više od stoljeća, može pročitati u posebnom izdanju Novog lista koji će u prodaji biti 2. siječnja 2020. godine. Prvi put u povijesti, naša će novina toga dana biti otisnuta na 168 stranica.


Na njima smo saželi sve ono što je Novi list bio i je od davne 1900. pa sve do današnjih dana. Ali i priče koje je kroz to vrijeme bilježio – od one o potonuću Titanica kojom je Supilo pokazao da itekako može držati korak sa svjetskim medijima iako izdaje novine u Rijeci, pa sve do priča koje danas pišemo zajedno s našim čitateljima, ne samo u tiskanom izdanju, nego i na digitalnim platformama.


Kako nam je za ovo posebno izdanje kazala jedna naša čitateljica: „Tko je jedanput pročitao Novi list kako spada, taj će ga uvijek čitati i bit će mu na prvom mjestu“.