Čitatelji biraju

NAGRADA NOVOG LISTA Sami izaberite najbolje sportaše, sportašice, ekipe i momčadi 2019.

Zlatko Horvat

Foto arhiva

Foto arhiva

U nekim stvarima vraćamo se na staro izborom najboljeg sportaša, sportašice, ekipe i momčadi, kada je Novi list u suradnji s Glasom Istre birao najbolje u regiji u četiri kategorije. Međutim, ovoga puta, umjesto žirija, najbolje sportaše izabrat će naši čitateljiOd Miloša Miloševića 1993. do Snježane Pejčić prošle godine cijela galerija sportskih velikana i velikanki proglašena je dobitnikom Trofeja Jobo Kurtini, što ga je Novi list ustanovio kako bi naglasio rezultate hrvatskih sportaša, sportašica, ekipa ili momčadi koji su imali poseban odjek u svijetu. Posljednjih godina Trofej se vratio u okvire regije, gdje Novi list ima najbrojniju čitalačku publiku.


Pravni problemi s korištenjem Joba Kurtinija, kao “Plesa delfina” poslije odlaska u dobra spominjanja akademskog kipara i slikara Josipa Diminića u svibnju ove godine, autora skulpture koja je dodjeljivana dobitnicima, ponukali su nas na promjene. U nekim stvarima vraćamo se na staro izborom najboljeg sportaša, sportašice, ekipe i momčadi, kada je Novi list u suradnji s Glasom Istre birao najbolje u regiji u četiri kategorije. Međutim, ovoga puta, umjesto žirija, najbolje biraju – čitatelji.
Sportska redakcija izvukla je po tri kandidata za svaki izbor, a na čitateljima tiskanog izdanja i portala Novog lista je svojim glasovima izabrati najbolje. Čitatelji mogu izrezati kupon, zaokružiti svoje kandidate i ubaciti svoj glas u kutiju što će biti na ulazu u Novi list do 29. prosinca, baš kao što to rade kada su u pitanju nagradne igre. Oni vičniji tehnologiji mogu od danas dati glas svojim klikom i na portalu. 


Tri dame


U predolimpijskoj godini kandidatkinje za najbolju sportašicu su Marina Mavrinac Matulja, Mirna Bosak i Snježana Pejčić.


Lovranka Marina Mavrinac Matulja osvojila je naslov svjetske prvakinje u sportskom ribolovu na Svjetskim ribolovnim igrama u 15 različitih disciplina morskog i slatkovodnog ribolova, održanom od 9. do 15. veljače u Južnoafričkoj republici. Članica Sportskog ribolovnog društva Zubatac postala je svjetska prvakinja u lovu štapom s obale. Osim pojedinačnog zlata osvojila je i srebro u sastavu reprezentacije.


Zaprešićanka Mirna Bosak, kuglačica Mlake, bila je zlatna na Svjetskom prvenstvu pojedinačno i zlatna u sastavu reprezentacije, dok je s Mlakom osvojila Svjetski kup i naslov prvaka Hrvatske. Četvrti u pet godina.


Riječanka Snježana Pejčić, najbolja hrvatska strijelkinja, osvojila je zlatnu medalju u gađanju malokalibarskom puškom, 50 m trostav, na natjecanju Svjetskog kupa u Pekingu, postavivši pritom i novi osobni rekord u finalu sa 464 kruga. Snježana Pejčić ostvarila je i normu za nastup na Olimpoijskim igrama u Tokiju.U konkurenciji za najboljeg sportaša su šahist Marin Bosiočić, boćar Karlo Šaban i samostreličar Andrej Krstinić.


Marin Bosiočić državni je prvak u šahu. Riječki velemajstor, rođen 8. kolovoza 1988. godine, ujedno je bio i najbolji igrač Hrvatske na Europskom prvenstvu, gdje je Hrvatska osvojila peto mjesto.


Andrej Krstinić, član Duba iz Malinske, osvojio je četiri zlata na Svjetskom prvenstvu u gađanju samostrelom. Pripalo mu je ekipno zlato, dva zlata na distancama od 50 i 65 m te pojedinačno zlato.


Karlo Šaban, član Sv. Jakova, osvojio je broncu na Svjetskom prvenstvu u boćanju za mlađe seniore (U-23) u štafetnom izbijanju u paru s Lukom Gašparom, potvrdivši darovitost.Trijumf u Njemačkoj


Kuglačice Mlake, odbojkašice Rijeke te dvojac Saša Miloš i Iris Despotović, članice Viševice iz Fužina i hrvatske reprezentativke, nominirane su za najbolju ekipu. One su u sastavu reprezentacije osvojile zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u podvodnoj orijentaciji, održanom u Njemačkoj.


I Kuglačice Mlake slavile su u Njemačkoj. U Ludwigshafenu pobijedile su Victoriju Bamberg 6:2 (3607:3513) i osvojile Svjetski kup. Za Mlaku su nastupile Marina Bašić Palković, Ana Jambrović, Valentina Gal, Mirna Bosak, Milana Pavlic i Ines Maričić pod vodstvom trenera Tončija Mikca. Kuglačice Mlake ujedno su i prvakinje Hrvatske četvrti put u posljednjih pet godina.


Članice Mlake Mirna Bosak, Ana Jambrović i Milana Pavlic osvojile su u svibnju zlato u sastavu reprezentacije na Svjetskom seniorskom prvenstvu u češkom gradu Rokycanyju.


Odbojkašice Rijeke bile su blizu senzacije, izgubile su 3:2 u finalu Kupa Snježane Ušić od Mladosti. No, i rovinjski finale je sjajan uspjeh za riječku ekipu.U konkurenciji momčadi nominirani su sportski ribolovci Frane Tomljanović (Lovrata) i Mateo Vukušić (Kostrena), HNK Rijeka i Šahovski klub RIjeka.


Frane Tomljanović i Mateo Vukušić osvojili su srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u lovu s brodice do 21. godine, održanom u Italiji.


Nogometaši Rijeke pobjednici su hrvatskog Kupa nakon što su u finalnom susretu igranom u Puli pobijedili favorizirani Dinamo s 3:1.


Golove u pobjedi Rijeke zabili su Antonio Čolak (13), Tibor Halilović (40) i Zoran Kvržić (84), dok je strijelac za Dinamo bio Mislav Oršić u 63. minuti. Dinamo je u 73. minuti imao jedanaesterac za izjednačenje, no Simon Sluga je obranio udarac Daniju Olmu.


Šahovski klub Rijeka osvojio srebro na Finalu Kupa Hrvatske u konkurenciji 29 ekipa. Za Rijeku su nastupili Marin Bosiočić, Sven Tica, Boris Golubović, Jole Petrov i Srđan Zelenika.Dodjela Nagrada Novog lista održavat će se inače na kraju godine, ali ovoga puta prolongirana je za svibanj 2020. godine i veliku proslavu 120. rođendana našeg lista.