ZABRANA RADA NEDJELJOM

Lako za kruh, ali ostali smo i bez novina

Portal Novilist.hr

Novi list, 5. siječnja 2009.

Novi list, 5. siječnja 2009.

Nužno bi trebalo razmisliti o tome da se prve nedjelje u mjesecu na goransko područje šalje pojačana količina »Novog lista«, a kad je o manjim mjestima riječ trebalo bi možda razmisliti o mogućnosti da se novine prodaju u okviru ugostiteljskih objekata i kafićaHrvatska vlada i resorno Ministarstvo gospodarstva trebali bi uskoro predstaviti analizu prema kojoj će urediti rad nedjeljom u segmentu trgovine. Kako je najavio ministar Darko Horvat, razmišljanja u Vladi idu u smjeru uvođenja tzv. austrijskog modela, koji predviđa da se određeni broj nedjelja radi, odnosno da određeni broj nedjelja vrata trgovina budu zatvorena, pri čemu bi se uvažavalo i mišljenja poslodavaca o tome kada će se raditi, a kada ne. Budući da su predsjednički izbori završili, za očekivati je da će uskoro ta tema doći na dnevni red.


Kako je izgledala prva nedjelja u 2009. godini, kada je zabrana rada nedjeljom bila uvedena, zabilježio je na svojim stranicama i Novi list:


Razočaranje na licu mlade mame Tamare Pezo, koja je jučer ujutro »poljubila« vrata malog kvartovskog dućana u Našičkoj ulici u Zagrebu, bilo je više nego očito.
– Nisam znala da zabrana rada nedjeljom već danas stupa na snagu. Donekle mogu prihvatiti da nedjeljom ne mogu kupiti televizor, mobitel ili odjeću, ali ne vidim nikakvu logiku u tome da ne mogu kupiti kruh i mlijeko u kvartu. I sada sa malim dijetetom u kolicima, po ovoj cičoj zimi, trebam hodati do placa ili prve benzinske crpke da bih kupila kruh ili mlijeko – nervozno je Tamara komentirala činjenicu da u dućan, u podnožju zgrade u kojoj stanuje, nedjeljom više neće moći skoknuti po namirnice.


Reakacije Zagrepčana na prvu nedjelju u kojoj su, po sili novoga Zakona o trgovini, vrata zaključali shoping-centri i mali kvartovski dućani, a pekarnice i kiosci s novinama skratili radno vrijeme do 14 sati, očekivano su podijeljene.


No čini se kako većini kupaca i prodavača novi režim radnog vremena trgovina ipak ne pada preteško i to zbog niza iznimaka od zabrane nedjeljnog rada te činjenice da će on biti dozvoljen za vrijeme ljetne sezone i u doba božićnjeg i novogodišnjeg šopinga. Nedjeljom će, naime, pekarnice kojih u Zagrebu ima po nekoliko u svakoj četvrti, raditi do 14 sati, kao i kisoci s novinama i cigaretama. Tržnice također nedjeljom rade kao i dosada, a Zagrepčanima koji zakasne u prijepodnevnu kupnju, još uvijek na raspolaganju ostaje niz dućana unutar autobusnog i željezničkog kolodvora, te u hotelima, kao i benzinske postaje koje i dalje mogu nedjeljom raditi od 0 do 24. U Zagrebu je većina benzinskih postaja već pojačala uobičajeni asortiman s nizom prehrambenih namirnica, pa se tako na benzinskoj postaji Crobenza na Zagrebačkoj aveniji može kupiti i šećer, sol, ulje, mlijeko i kava, dok OMV-ova benzinska u istoj ulici nudi i svježe sendviče i peciva za »spavalice« koje ostanu bez kruha nedjeljom.


– Pratit ćemo koji artikli su najtraženiji nedjeljom i treba li nečega naručivati više, sada kada ne rade mali dućani – kaže prodavač Nenad Hrup.Novi list, 5. siječnja 2009.


Novi list, 5. siječnja 2009.Benzinske postaje najveći su »profiteri« novih zakonskih odredbi, dok su pekarnice i kiosci s jedne strane novim zakonom zakinuti jer im se skraćuje radno vrijeme, ali istovremeno mogu očekivati nešto veći priljev kupaca koji neće moći nabaviti kruh, cigarete i novine u kvartovskim dućanima. Najveći gubitnici svakako su shoping-centri i mali kvartovski dućani čiji je rad potpuno zabranjen nedjeljom. Inače prebukirana parkirališta najvećih prodajnih centara u Zagrebu jučer su zjapila sablasno prazna. »Stampeda« kupaca ipak, nije bilo ni na šačicu dućana kojima novi Zakon o trgovini dozvoljava rad nedjeljom, dakle onima u krugu bolnica, autobusnih i željezničkih kolodvora i tržnica.


Jučerašnji, prvi neradni dan trgovina u Rijeci čak je obilježen manjkom kupaca u dućanima koji su radili. Poluprazni su bili mnogi dućani kojima je po slovu zakona jučer bio dozvoljen rad. Dio »vrhnja« su očekivano, pokupili pekari, koji su, kako doznajemo, u noći sa subote na nedjelju krenuli s pojačanom proizvodnjom, realno računajući da većina građana ne želi jesti kruh kupljen dan ranije. No, obilaženjem pekara nismo naišli ni na višemetarske »file« za kruh. Kupaca je bilo tek nešto više nego inače. No, bilo je i onih koji su prespavali sve medijske trakavice oko zatvaranja trgovina nedjeljom, pa smo ih zatekli zbunjene ispred Kauflanda.


– Pojma nisam imao da ne radi, jer Kaufland inače uvijek radi, rekao nam je Kristijan Budiša, a kad smo mu rekli da rade pekare i da tamo može kupiti kruh, odmahnuo je rukom, kazavši da ne voli kruh iz malih, privatnih pekara, a da će se za ostale namirnice ipak snaći na Žabici.


I Ivana Dujlovića iznenadila su zatvorena vrata Kauflanda, ali ga zatekosmo u dućanu na Žabici, gdje je, kaže, usput kupio kruh i mlijeko.


Za razliku od jučer, kad su trgovci s nestrpljenjem iščekivali kupce, većina trgovačkih centara u Rijeci u subotu navečer imala je pojačan promet, pa se može zaključiti da je jučerašnji deficit kupaca u dućanima kojima je dozvoljen rad, dijelom posljedica i toga što su se Riječani hranom i pićem opskrbili u subotu navečer. No, i masovni odlazak građana na skijanje sasvim je sigurno pridonio jučerašnjem slabom odazivu kupaca u dućane kojima je i dalje dozvoljen rad nedjeljom.


Zabranu rada nedjeljom u trgovačkim centrima i gotovo svim prodavaonicama jučer su ponajprije na svojoj koži osjetili stanovnici manjih mjesta na opatijskoj rivijeri. U Mošćeničkoj Dragi trgovine i kiosci nisu radili, a kako su zatvorene i pekara i mesnica, Dražani su novine i osnovne namirnice bili prisiljeni kupovati u Lovranu ili Opatiji.Novi list, 5. siječnja 2009.


Novi list, 5. siječnja 2009.– Išla sam kupiti novine u Lovran kako bi ih naši gosti mogli pročitati – rekla je Patrizia Marković, kći vlasnika kafića »Velebit« u Mošćeničkoj Dragi, dodavši kako se nedjeljna kupnja prije mogla obaviti u dva marketa, ali oni od ove nedjelje više ne rade, dok je kiosk preko zime zatvoren.


– Najteže nam pada to što ne možemo kupiti novinu – bio je nezadovoljan situacijom mještanin Drage Josip Mohović koji je kruh i novine kupio u Lovranu gdje su veće trgovine također zatvorene, ali su pekare te kiosci radili do 14 sati, dok je tržnica bila otvorena do podna.


Zbog nemogućnosti da kupe novine, bunili su se i Gorani. Svega drugog, dojam je, jučer u Delnicama i ostalim goranskim naseljima, nije nedostajalo. Naime, predblagdanske obilne kupnje uglavnom su itekako dobro napunile kućne rezerve namirnica pa je bilo malo onih kojima je jučer bila nužna obimnija kupovina. Također, znajući za odredbu o nedjeljnoj zabrani rada trgovina mještani manjih goranskih naselja još su se u subotu opskrbili potrebnim količinama kruha, a ako je netko to i zaboravio mogao je skočiti do većih naselja gdje su trgovine kruhom radile. Tako su, primjerice, u Delnicama prodavaonice »Fortuna« i »Mipeks« imale dovoljne količine svih vrsta kruha i krušnih proizvoda pa je očigledno da njih ovaj zakon nije iznenadio.


Pošteškoća je bilo jedino s nabavom novina. U najtežoj situaciji su bila ona naselja u kojima nema novinskih kioska (Skrad, Brod Moravice, Vrata, Lič…) pa su se njihovi mještani morali snalaziti na razne načine – od naručivanja tiskovina onima koji su kretali prema većim središtima ili do odluke da sami krenu u nabavu.Novi list, 5. siječnja 2009.


Novi list, 5. siječnja 2009.Druga poteškoća vezana uz nabavu novina jučer je bila vezana isključivo uz »Novi list«. Naime, i inače najčitaniji dnevnik na goranskom području jučer je bio još traženiji zbog redovnog mjesečnog priloga »Goranski Novi list« pa su vrlo brzo svi u Delnice pristigli primjerci prodani. Tako već prije 11 sati u kiosku Tiska »Novog lista« više nije bilo, a uskoro je nestao i u susjednom kiosku »iNovina«. Oni spretniji i sretniji tijekom slijedećih sat vremena uspjeli su uhvatiti posljednje primjerke na benzinskim crpkama INA-e i Europetrola, ali broj onih koji je ostao bez jučerašnjeg primjerka svojih novina ipak je znatan.


To će, dojam je, i u budućnosti biti problem pa bi nužno trebalo razmisliti o tome da se prve nedjelje u mjesecu na goransko područje šalje pojačana količina »Novog lista«, a kad je o manjim mjestima riječ trebalo bi možda razmisliti o mogućnosti da se novine prodaju u okviru ugostiteljskih objekata i kafića. Bilo kako bilo, prva nedjelja »zakona o neradu« pokazala je da će mnogi, uključujući i državu koja će izgubiti znatan dio poreznih prihoda, biti na gubitku. No, Sabor i Vlada tako su htjeli, a mandat da to rade dali smo im mi. Pa, prema tome…


Zabrana rada nedjeljom nije dugo potrajala. Ustavni sud dijelove Zakona o trgovini kojim se reguliralo to pitanje ukinuo je jednoglasno već nekoliko mjeseci kasnije. U obrazloženju, Ustavni je sud objasnio da propisivanje zabrane rada nedjeljom ne opravdava proklamirani cilj zaštite radnika te da posljedice njezine primjene izazivaju prekomjeran teret trgovcima. Uz to, tako postavljena zabrana rada nedjeljom imala je i previše iznimaka koje su pojedine trgovce dovodile u neravnopravan položaj.