Najiznajmljivač

Kontinent u temeljitim pripremama za velike turističke iskorake

Edi Prodan

Pojedini dijelovi kontinentalne Hrvatske, posebno širi dohvat interesne zone Plitvičkih jezera, Karlovac, Baranja i osječko, istočnoslavonsko područje jako dobro napreduju u priključenju turistički razvijenim jadranskim županijamaIma, kako ga ne bi bilo, ima turizma i u kontinentalnim područjima Hrvatske ali se za njega treba mnogo više angažirati, potruditi da bi dao rezultate na razini onih što se postižu na području Jadrana. Na neki je način to iscrpljujuće, ali je zato zadovoljstvo veće.


Ono što bi nam svakako bilo drago je veća skrb institucija kojima je turizam najvažniji dio posla. Ovako, uglavnom smo prepušteni sebi samima, do gostiju dolazimo putem agencijskog rada kojim se također bavimo. Godinama smo u ovom poslu i neprestano ulažemo, ali kad se osvrnemo imamo što i vidjeti. Misli su to Jasmine Poznić koja zajedno sa suprugom Vladimirom u osječkoj Tvrđi vodi pansion Maksimilijan.
Uz društvene prostorije on se sastoji od 14 soba ali i savršenog unutarnjeg dvorišta koje se stilski besprijekorno nadovezuje na secesijske odrednice Maksimilijana.


Zajedništvo nastupa


– Kad smo krenuli u Tvrđu, kad smo počeli obnavljati ove prostore bili su jedni od najzapuštenijih u Osijeku. Posebno ovo dvorište. Jesam, kako ne bih bila zadovoljna današnjim stanjem, tim više što među nama koji poslujemo u Tvrđi postoji zajedništvo pa smo tako sposobni, zajedničkim nastupom na tržištu, zadovoljiti i značajno veće grupe od smještajnog kapaciteta bilo kog od nas, naglašava Jasmina Poznić.


Razgovoru se pridružuje i suprug Vladimir. Njegova je najvažnija aktivnost agencijsko poslovanje, ali kako smo stekli utisak tijekom razgovora, najveća mu je želja realizirati plan koji bi kroz aktivni turizam povezao veći dio Slavonije.
– Trekking i biciklizam u središnjem, brdovitom dijelu Slavonije, a onda kajacima i kanuima niz Dravu, dakako s noćenjima u robinzonskom okruženju. Imamo i koncept koji povezuje povijesne s današnjim eno-gastronomskim vrednotama Baranje, Osijeka, Erduta, Vinkovaca, Vukovara sve do Iloka ili Đakova. Obilje je mogućnosti, dođe li do jačanja broja letova u našoj zračnoj luci, mnogo će se toga značajno lakše promijeniti na bolje, zaključuje Vladimir Poznić.


Razgled soba u Maksimilijanu uveo nas je u jednom idealnom omjeru i u austrougarska vremena, secesija je dala značajan pečat Osjeku, sve je skladno uklopljeno, a sam položaj ovog pansiona – savršenstvo. Nalazi se naime u ulici u kojoj se održavaju osječki prigodni sajmovi od HedOnIsta do aktualnog adventskog.


Drugi osječki objekt bio je nešto udaljeniji od centra grada, ali zato dobro pozicioniran u odnosu na tranzit koji prolazi glavnim gradom Slavonije. InOsijek je moderan, lijep i prozračan apartman velike »kvadrature«. Pogodnost mu je besplatni parking u ulici, blizina trgovačkih centara, pravi moderni smještajni objekt za goste koji iz Osijeka žele krenuti u istraživanje istoka Hrvatske.Karlovački potencijali


U izdanju našeg serijala Najiznajmljivač koji upravo čitate spojili smo velik dio kontinentalnih područja Hrvatske. Poznato je kako je Bosiljevo središnja spojna točka jadranske i kontinentalne Hrvatske. A ono se pak nalazi u – Karlovačkoj županiji. Društvenoj zajednici velikog potencijala koji na jedan jako dobar način već i iskorištava. Istina na tom području kontrasti su ekstremni, ali područje Slunja i Rakovice možemo slobodno uvrstiti u najrazvijenija područja hrvatskog kontinentalnog turizma.– Jako smo zadovoljni, a mislim da su i s nama jako zadovoljni gosti. Svake godine širimo kapacitete, dodajemo nove sadržaje tako da nam je želja na optimalan način povezati prirodne posebitosti koje su naravno najizražajnije na području Plitvičkih jezera, ali i naš najbliži okoliš pruža jako puno mogućnosti za aktivni turizam, naglasio nam je Josip Hodak, dio obitelji koja vodi apartmane Olga nedaleko Rakovice.


Svega nekoliko kilometara dalje u Selištu Drežničkom – Bears log! Od smještaja, na brdu iznad Korane i mosta koji povezuje Ličko-senjsku i Karlovačku županiju, pa do izgleda, jedan od najzanimljivijh turističkih objekata kontinentalne Hrvatske, pa i čitave Lijepe Naše. Drvena gradnja, drvo u unutrašnjosti, drvom povezane terase. Za mnoge koji su u njemu odsjeli – mjesto bajkovitog sadržaja i izgleda. A ima se i što raditi, baš kao i vidjeti. Ulazak u NP Plitvička jezera je nekoliko kilometara južnije, putem prema Karlovcu – Slunj, Grabovac, Rastoke,…– Grad Karlovac je pravi mali rasadnik brojnih tema koje mogu turistima biti itekako zanimljive. Povijesno-arhitektonski je to pravi biser nekoliko povijesnih razdoblja. Današnji njegov urbanizam kao i nemali broj sadržaja, posebno povezanih s ugostiteljstvom i našim velikim adutom pivom su također velika vrijednost, baš kao i blizina hrvatskog glavnog grada koji je jako lijep, sadržajni jednodnevni izlet. O prirodnim posebitostima – da i ne govorimo, bogatstvo krajolika koji presijecaju brojne rijeke samo za sebe dovoljno govori. Da, želja nam je pozicionirati Karlovac kao zasebni, posebno privlačan grad, ne tek kao mjesto tranzita, istaknula nam je Marina Burić, direktorica TZ-a Karlovac dok smo razgovarali u restoranu Tempo čiji vlasnici uz još jedan restoran imaju i nekoliko iznimnih apartmana, pa tako i Dinu, našeg finalista. Vlasnica Dijana Petrić je poslovanjem apartmana vrlo zadovoljna, sezona za njih traje čitavu godinu čime se pojašnjava kako Hrvatska mora više računati na potencijale koje često zaboravlja – na veliki potencijal urbanog turizma.


​Grofica optimizma


Slično po mnogim elementima karlovačkom području je ono Moslavačko. Pakrac, Lipik, Garešnica i Daruvar gradovi su koji također mogu mnogo više. Svjesna je toga i Nevena Pavlović, vlasnica kuće za odmor zanimljivog naziva – Grofica.– Iskreno – pa gostiju je i više nego što sam mislila da će ih biti. To nam daje snage, ali i smisla da nastavim s uređenjem kuće i njezine okućnice kako bi naši gosti dobili što više zanimljivih sadržaja. S druge strane, nalazimo se neposredno uz centar Daruvara, ali u mirnijem dijelu tako da smo zanimljivi ljudima koji u Daruvar dolaze zbog, recimo to tako, njegove gastronomije. Dani piva i odlične vinarije veliki su mamac za posjetitelje pa se nadam da će našim putem i veći broj iznajmljivača kako bi se naš daruvarski kraj turistički razvio – prema potencijalima to i zaslužuje, zaključila je Pavlović.


A mi smo na jedan simbolički način također zaokružili našu kontinentalnu priču. Lijepu i potentnu. S obzirom da je u Danima hrvatskog turizma naglasak stavljen na pet slavonskih županija, s kojima sličan sadržaj, pa i aktualnu sudbinu, dijele i ostale kontinentalne županije jasno je kako neće proteći previše vremena do mnogo konkretnije valorizacije turizma »unutrašnjosti« Hrvatske, njezinih gastronomskih potencijala ali i zanimljivosti velikog broja gradova s kojima je premrežena.


Mirkopolje


Što vas veseli kad ste kao novinar prošli »pola svijeta«? Dolazak na novu poziciju na kojoj niste nikad bili! Istini za volju niti ikad za nju čuli. Napuštanje Karlovca i put pravcem prema Ozlju značio je napuštanje Karlovačke i ulazak u Zagrebačku županiju. Iako je bio skoro sumrak kasne jeseni, područje kojim smo putovali pružalo je začudno smirujuću sliku. Sela, kao i krajnja Mirkopolje, na »metar« od gradova poput Karlovca i Zagreba, na »metar« od najvažnijih hrvatskih prometnog pravaca, a potpunu mir. Čak i neka zanimljiva psihološka, pa i fizička povezanost s davno prošlim vremenima.Razlog velikog broja kuća za odmor na mirkopoljskom prostoru je upravo blizina navedenih gradova kao i Kupa koja je u tom dijelu svog toka vrlo mirna i krotka rijeka. Naš cilj, prostrana katnica, kuća za odmor drvene fasade pružala je uistinu idiličnu sliku. Jako velika okućnica i mnoštvo sadržaja za djecu, pa tako i zanimljivo oslikani prilazni zid pokazuju kako je »frendly« prema svima koji ju žele posjetiti. Obližnji Krašić i Ozalj dodatni su motiv dolaska, ali i bez njih ova je kuća u Mirkopolju sasvim sigurno pravi lijek protiv stresa.


Lika


Lički turistički potencijali su najveći na području Korenice iz jednostavnog razloga jer se tamo nalaze Plitvička jezera. Jedno od najljepših mjesta na svijetu godišnje posjeti skoro dva milijuna gostiju, pa koliko god da i ne boravili pretjerano dugo na tom području, promet je velik. Potvrđuju to i brojke pansiona Angy, mjesta s velikim brojem soba, zanimljivim sadržajima, golemim parkiralištem, restoranom kao i s nekolicinom apartmana.Ali velike pohvale svakako zaslužuje i apartman Krosna u Perušiću – nedvojbeno je kako je to ličko mjesto napravilo brojne iskorake u valorizaciji svojih turističkih prednosti, no još je uvijek premalo smještajnih kapaciteta. Stoga pohvala Krosni – lijepi apartman, lijepo dvorište, lijepe mogućnosti za odmor, za njegov aktivan ali i onaj zahuktalim vremenima u kojima živimo tako potreban – najobičniji, pa neka je i pasivni, samo neka je odmor.


Podravina


Podravina – u pjesmi, gastronomiji, poljoprivredi, ljepoti prirode. Pravi mali raj i jako veliki turistički potencijal. Na jedan ga zaokruženi i vrlo uspješni način prezentira Ruralna kuća za odmor obitelji Ivančan u Molvama. Posebitost te kuće je i autohtoni namještaj velike starosti koji stvara posebno ozračje, mir i sve pogodnosti za odmor. Od aktivnosti izdvajaju se one poljoprivredne koje se mogu obavljati u cvjetnjaku, voćnjaku, vinogradu pa i ribolovu. Naravno kad se sve to poveže, pa jasno je da ni specifična, vrhunska gastronomija neće izostati. Kako se čini kod Ivančana, odmor na selu mogao bi postati jedinim – istinskim odmorom.