IVAN ŠARAR

‘Čitanje Novog lista dio je moga osobnog procesa postajanja Riječaninom’

P. N.

Ivan Šarar

Ivan ŠararNisam od onih koji se mogu pohvaliti obiteljskom tradicijom u kojoj je Novi list smješten negdje između kruha, mlijeka i zraka.Moj je nono bio vjesnikovac, cijelu je karijeru proveo u redakciji i lekturi tog nestalog novinskog dinosaura, a majčina strana porodice živjela je ritam Slobodne Dalmacije. I to bi bilo pogrešno prešutiti, kao i činjenicu da je baš zato, za mene – dijete došljaka, čitanje Novog lista neodvojiv dio jako dugačkog osobnog procesa postajanja Riječaninom.


Osim osobnog, Novi list neodvojiv je i od mog profesionalnog života. Brojne karijerne odluke, uspjesi i stranputice, događale su se kroz razne suradnje s Novim listom, još od 90-ih. Zato za mene Novi list nije neka monolitna medijska kuća, Novi list je gomila pojedinaca, ideja, konflikata, povišenih tonova, slaganja i razmimoilaženja. Svega onog što čini kompleksan posao oblikovanja stvarnosti, što posao medija i nas javnih djelatnika i jest, onda kad smo istomišljenici i onda kada to nismo.


Stoga čestitka za rođendan ide svim tim poznatim licima, uz poruku da ustraju!
Novi list je neizostavan stvaraoc i propitivač gradskog identiteta, gradskih mitova ali i gradske budućnosti. I zato me, bez obzira što je 120. obljetnica predefinirana kao trenutak za čestitanje i osvrt u retrovizor prema stvarnoj ili izmišljenoj blistavoj prošlosti, puno više zanima što će se događati u bliskoj budućnosti kako s našim gradom, tako i s Novim listom kao glavnim gradskim ogledalom. Ta projicirana slika ovisi o svima nama.