Sasvim poseban kalendar

ALTERNATIVA U OBJEKTIVU Rijeka ne svira rock, ona ga istinski živi

Danijela Bauk

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Rock je sastavni dio riječkog identiteta jer svaki grad drugačije svira, a Rijeka već desetljećima svira rock. Nekad glasno i moćno, nekad malo tiše i nježnije. Godine i desetljeća prolaze, bendovi se mijenjaju, u riječkim garažama neki novi klinci uče prve riffove... Kultura, umjetnička scena i alternativa jedna je od tema fotografskog natječaja otvorenog povodom sasvim posebnog kalendara Novog lista posvećenog riječkom identitetuU potrazi za identitetom i pripadnosti potpuno je logično da su Rijeka i gro njenog stanovništva prigrlili rock kao sredstvo izražavanja svojih emocija, bilo buntovnih ili romantičnih. Ne mogu niti zamisliti drugačiji obrazac ponašanja koji bi dominirao lučkim i industrijskim gradom prepunim različitosti kao što je Rijeka.


Rock, sam po sebi pomalo alternativan u odnosu na srednjostrujašku glazbu je zapravo odabrao nas, a manje mi njega. Ri Rock nas sigurno čini posebnima, nekada boljim od drugih, a nekada ne… Tako je povodom 30. rođendana Ri rocka, najdugovječnijeg festivala posvećenog demo bendovima, zborio Dražen Zima, poznati radijski glas i zaljubljenik u glazbu.


– Ako je točno da je rock – zvuk ulice, kako su ga definirali teoretičari pop-kulture, misleći na grad i gradski asfalt, neće pogriješiti onaj tko se na takvo određenje nadoveže, pa i učini korak dalje, definirajući riječki rock povelikim dijelom kao zvuk industrijskog lica grada, kao kolektivni soundtrack njegovih industrijskih pogona. Onih istih što su već u 19. stoljeću moćnom gestom zauzeli gradski obalni pojas i do današnjih dana ne puštaju ga iz čvrsta stiska.
Soundtrack je to urbanog krajolika kojim dominiraju brodograđevni navozi, lučke dizalice i skladišta, tvornički dimnjaci, energetski objekti, prepletene željezničke šine, tako je Rijeku »čitao« Velid Đekić, odličan poznavatelj riječke glazbene povijesti i autor knjiga u kojima obrađuje upravo tu temu, u jednom tekstu objavljenom u Sušačkoj reviji.


Da, rock je sastavni dio riječkog identiteta jer svaki grad drugačije svira, a Rijeka već desetljećima svira rock. Nekad glasno i moćno, nekad malo tiše i nježnije. Godine i desetljeća prolaze, bendovi se mijenjaju, u riječkim garažama neki novi klinci uče prve riffove…


Poseban kalendar


Kultura, umjetnička scena i alternativa jedna je od tema fotografskog natječaja otvorenog povodom sasvim posebnog kalendara Novog lista posvećenog riječkom identitetu, odnosno raznim sastavnicma riječkog identiteta, kojeg pripremamo za 2020. godinu.Godinu kad će grad na Rječini ponijeti laskavu titulu Europske prijestolnice kulture i to kao prvi grad u Hrvatskoj. Godinu kad će riječke novine, omiljeni Novi list, proslaviti čak 120 godina postojanja. Jer Rijeka, riječki identitet i Novi list neodvojivi su jedan od drugoga.


Fotografski natječaj otvoren je do 15. rujna. Odabranih 12 fotografija, uz dodatnu koja će krasiti naslovnicu kalendara, bit će, kao i prethodnih godina, honorirane s tisuću kuna. Partneri projekta su HEP, SPAR i Jadrolinija, a kalendar objavljujemo tradicionalno u četvrtak, 5. prosinca uoči blagdana sv. Nikole, a prema želji čitatelja označene su i Mjesečeve mijene za koje je yaslužan suradnik slavni Korado Korlević, poznati hrvatski astronom iz Višnjana u Istri.U pripremi kalendara za 2020. zato pozivamo sve zainteresirane da nam dostave fotografije s motivima otvorenost/luka/more, burna prošlost/spomenička baština/specifičan urbani prostor, sklad različitosti/ekumenizam/manjine, znanost/obrazovanje/nakladništvo, običaji/tradicija/sveci zaštitnici/ dijalekt, voda/ Rječina/kiša, sport/navijači i kultura/umjetnička scena/alternativa.Kalendar Novog lista najobimniji je i najsveobuhvatniji kalendar u hrvatskom dnevnom tisku i uvijek izaziva veliko zanimanje. Primjerice za prošlogodišnje izdanje na temu željeznička infrastruktura pristiglo nam je više od 1.500 fotografija, no vjerujemo da je ovogodišnja tema riječkog identiteta još zanimljivija i još fotogeničnija, te očekujemo još više fotografija…


Fotogenična tema


A među odabranim sastavnicama riječkog identiteta upravo su kultura, umjetnička scena i alternativa možda i najfotogeničnije teme.


Zahvaljujući svom geografskom položaju, luci i stoljetnoj pomorskoj tradiciji Rijeka je, neovisno o povijesnoj epohi u kojoj se nalazila ili upravi koja je njom vladala, uvijek bila u trendu. Dok su krajem 50-ih i početkom 60-ih godina ostali gradovi bivše države tek načuli da se tamo negdje svira neka nova glazba, Riječani su, upravo zahvaljujući pomorcima, kako svojim tako i onima koji su u riječku luku uplovljavali, vrtili najnovije svjetske hitove.Gotovo paralelno s ostatkom svijeta i Rijeka je zasvirala rock. Stoga nikakvo čudo što je prvi jugoslavenski rock bend, onaj imena Uragani rođen baš u Rijeci. A sve nakon Uragana riječka je rock povijest koju nisu ispisivali samo glazbenici, već i svi oni koji su te glazbenike slušali, voljeli, bodrili. Ispisivali su ju koncerti, festivali, klubovi… jer Rijeka nikad nije samo svirala rock, ona ga je živjela, stoji između ostalog i na stranicama Turističke zajednice grada Rijeke.A među festivalima zasigurno se ističe Ri Rock, jedan od najdugovječnijih festivala u regiji koji nudi mladim nadama priliku da pokažu što znaju te tako osvoje bogate nagrade i srca publike. Uostalom, u 40. godina postojanja, na tom je festivalu nastupilo preko 650 bendova pa čak i velikih zvijezda čija je karijera započela baš na Ri Rocku.


Pričati o rocku, a ne spomenuti kultni Palach je nemoguće. Najstariji riječki rock klub, drugi po starosti u Hrvatskoj, smješten je u samom srcu grada. Osnovan još 1968. godine i nazvan po češkom studentu Janu Palachu, od otvaranja do današnjih dana bio je baza svim riječkim glazbenicima.Da, Rijeka nikad nije samo svirala rock, ona ga je živjela. Od Uragana, preko Parafa, Termita, do Leta 3 i Urbana. Ali prije svega onih klinaca koji danas u riječkim garažama uče prve riffove kako bi možda nastupili upravo na idućem Ri Rocku u Palachu.