Svečanost

HAVC proslavio prvu Zlatnu palmu za hrvatski film. Slijepčević: Filmove radim za publiku

Portal Novi list, Hina

Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

Ova mi je večer bitnija od canneske premijere i sve naredne premijere u Hrvatskoj bit će pravi test za film, rekao je Nebojša SlijepčevićHrvatski audiovizualni centar proslavio je u nedjelju u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema veliki uspjeh hrvatskoga filma, prvu Zlatnu palmu za hrvatsku kinematografiju koju je na Filmskom festivalu u Cannesu osvojio Nebojša Slijepčević za “Čovjeka koji nije mogao šutjeti”.


“Filmove ne radim za nagrade na festivalima nego za publiku, i to primarno hrvatsku publiku, pa mi je ova večer bitnija od canneske premijere i sve naredne premijere u Hrvatskoj bit će pravi test za film”, rekao je Slijepčević.


Dodao je da je divno što je nagrada prepoznata i kod onih koji ne prate film i koji će shvatiti da je hrvatski film stvarno odličan, da zaslužuje pažnju publike, kao i da može biti odličan izvozni proizvod, kao i nogomet, ali je možda i bitniji.
Zahvalio je i svim svojim prethodnicima koji su mu utrli put svojim ranijim uspjesima jer je, napomenuo je, pitanje bi li se tako pozorno promatrao i njegov film da nije bilo njih. “Kad se razmakne sav taj glamur ostaje da je ovo priznanje filmu i najbolji mogući PR koji možemo zamisliti jer film će biti gledan, a i rađen je da dođe do ljudi. Mi nismo bitni bitan je film”, ustvrdio je.


“Čovjek koji nije mogao šutjeti” govori o događaju iz 1993. u Bosni i Hercegovini, kada su srpske paravojne snage zaustavile vlak i iz njega odvele muslimansle civile. Samo im se jedan od pet stotina putnika usudio suprotstavit – Tomo Buzov, umirovljeni oficir JNA kojemu je film i posvećen.


“Ovime ispravljamo i jednu nepravdu, ali to nije samo film o povijesnim događajima nego i alegorija današnjih zbivanja, što je prepoznao žiri u Cannesu. On se naizgled događa 1993. u Bosni, ali današnji gledatelji mogu prepoznati u filmu i sebe, današnja zbivanja u svijetu, pa i u Hrvatskoj”, istaknuo je.


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, izaslanica predsjednika Vlade, čestitala je ekipi filma na ogromnom uspjehu. “Trebalo je prepoznati priču i ispričati je na način da bude prepoznata na najvažnijem festivalu”, ocijenila je.


“Sigurna sam da svi još nismo svjesni koliki je ovo uspjeh i kolike će se prilike otvoriti, a mi ćemo s HAVC-om nastaviti stvarati produkcijske i financijske uvjete da vi i vaši kolege uspješno nastavite raditi”, poručila je.


Ravnatelj HAVC-a Chris Marcich rekao je da će nagrada otvoriti vrata ne samo redatelju nego i hrvatskom filmu općenito, za koji je već porasla zainteresiranost. “Na nama je da iskoristimo taj trenutak, umrežavanjem s partnerima”, dodao je.


Kako bi istaknuo važnost producenata na svečanosti je uručio zahvalnicu producentima u Cannesu nagrađenog filma, Katarini Prpić i Danijelu Peku iz Antitalenta.


Na kraju svečanosti redatelju se putem video poruke obratio Darko Buzov, sin glavnog junaka filma, zahvalivši mu što je napravio film koji govori o dobroti njegova oca.


Film je realiziran u koprodukciji s kućama iz Bugarske, Francuske i Slovenije.


Scenarij za film napisao je Slijepčević, a glume Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.


Svečanost je okupila velik broj ljudi iz hrvatske politike i filma, među kojima je bio i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević


Film je u Cannesu imao svjetsku premijeru, dok se hrvatska očekuje 18. lipnja u Ljetnom kinu Bačvice, u sklopu Festivala mediteranskog filma Split.