Festival u Cannesu

Andrea Arnold dobitnica je Zlatne kočije Cannesa, nagrade za inovacije, hrabrost i neovisni karakter

Zvezdana Pilepić

I najnoviji film Andree Arnold »Bird« (»Ptica«) ove se godine također našao u glavnom natjecateljskom programu Filmskog festivala u CannesuCANNES – Quinzaine des cinéastes, koji se odvija u sklopu 77. Filmskog festivala u Cannesu, započeo je dodjelom nagrade Zlatna kočija, koju je ove godine dobila britanska redateljica Andrea Arnold. Ovu prestižnu nagradu dodjeljuje Društvo francuskih redatelja za »inovaciju, hrabrost izražaja i neovisni karakter autorskog djela«, a među redateljima koji su prije Andreje Arnold dobili ovu nagradu nalaze se, primjerice, John Carpenter i Martin Scorsese.


»Vaša jedinstvena naracija, želja za istraživanjem realnosti kojoj dajete novi oblik kako u igranom, tako i u dokumentarnom filmu su svjedočanstvo vašeg preciznog promatranja kako estetskog, tako i političkog. Mi volimo vašu hrabrost i slobodu djelovanja, vašu suptilnu umjetnost kontrasta na planu želje i pobune i zadivljeni smo vašom neiscrpnom sposobnošću da svaki put iznova preispitujete svoje filmsko djelo«, pročitano je, između ostalog, iz izjave koju je poslalo Društvo francuskih redatelja.


Životna priča


Vrlo dirnuta, zahvaljujući na nagradi, Andrea Arnold ispričala je ukratko svoju životnu priču i kako je ušla u svijet filma. Tako smo saznali da se njezino odrastanje ne razlikuje mnogo od sredina u kojima najčešće gledamo i junake njezinih filmova. »Moja majka je već imala četvero djece kad su joj bile tek dvadeset i dvije godine«, započela je Arnold, te nastavila kako je njezina želja bila da bude plesačica, no kada je grupa u kojoj je plesala dobila angažman u Njemačkoj, ona je ostala u Engleskoj. Ipak, posrećilo joj se da dobije ulogu u jednoj televizijskoj seriji na BBC-ju, a tijekom snimanja je shvatila da je ustvari ne zanima gluma, već posao iza kemere.
Njezin kratki film »Milk« (»Mlijeko«) prikazan je premijerno 1998. upravo u Cannesu u programu Quinzaine des cinéastes, a za kratki film »Wasp« (»Osa«) 2004. godine dobila je Oscara.


Socijalna drama


Njezin prvi igrani film »Red Road« (»Crvena cesta«) osvojio je Nagradu žirija na Filmskom festivalu u Cannesu 2006. godine, a tu istu nagradu osvojila je nakon toga još dva puta, za filmove »Fish Tank« 2009. i za film »American Honey« 2016. godine.


I najnoviji film Andree Arnold »Bird« (»Ptica«) ove se godine, također, našao u glavnom natjecateljskom programu 77. Filmskog festivala u Cannesu. To je socijalna drama s vrlo kompliciranim obiteljskim odnosima, što je tema koja dominira filmovima Andreje Arnold, no ovoga je puta cijela priča začinjena elementima fantazije. Njezina specijalnost su snažni i nezavisni ženski likovi, a u ovom filmu to je mrzovoljna i buntovna dvanaestogodišnja djevojčica Bailey, uloga u kojoj se izuzetno dobro snašla Nykiya Adams, prvi put glumeći u filmu. Svijet u kojem Bailey odrasta je kaotičan, ona više vremena provodi lutajući ulicama nego u stanu, išaranom grafitima, gdje živi s ocem i starijim bratom. Otac (Barry Keoghan) je ustvari dobra osoba, no on je i sam gotovo dijete, više posvećen bizarnim načinima brze zarade nego brizi za djecu. No, koliko god to bila tragična priča iz siromašnog predgrađa, jer to jest, na neki način, nemilosrdna borba za preživljavanjem, film je pun pozitivne energije, čemu u mnogome pridonosi i izvrstan soundtrack u kojem prevladava glazba irskih post-punkera Fontaines D.C. I, i naravno, čudnovata osoba Bird (Franz Rogowski), kojeg Bailey upozna jedno jutro probudivši se usred livade.