NENAD NJUCA MARKOVIĆ

Ulov o kakvom mnogi mogu samo sanjati: Digao tunu na živu lokardu i pribor od 50 lbs!

Boris Bulić

Bili smo na nekih 10 milja od obale kada je zviznula. Nije to bilo samo ono stidljivo čegrtanje na multiplikatoru. Premda je bilo i malo preko 'strike' moda To je cvrčalo i zujalo kao da riba želi odvući i štap i brod…Sa samog ulaza u Boku Kotorsku nam se javio Nenad Njuca Marković, član sportskoribolovnog kluba iz Igala ‘Bokeška jedra’ i strastveni ribolovac kojeg pažljiviji čitatelji dobro pamte po njegovim bogatim ulovima u kojima su mogli uživati na ovim stranicama.


Ovoga puta je ulovio ribu koja je u Hrvatskoj mnogima neostvaren san. Naime, lov tune u Crnoj Gori je sasvim legalan, s tim da se u svakom izlasku na more smije uloviti samo jedna riba. I naravno da te crnogorske tune ne love svi nego samo oni najspretniji i najsretniji. Evo kako je to bilo:


Šako je, naravno, također htio sliku za uspomenu


– Toga smo se dana moj prijatelj Jovan Mićunović Šako, inače poznat kao vrlo iskusni ribolovac, i ja odlučili malo okušati u big game fishingu. Na udicu smo postavili živu lokardu i zasjeli u drift u nadi da će lokarda biti dovoljno privlačna nekim velikim morskim ustima – priča nam Nenad.
– Dobro smo se naoružali. Pennov komplet, i štap i multiplikator od 50 libri, sasvim je dostatan za kvalitetnu borbu i sa jako velikim tunama, naravno uz neizmjeran gušt zbog male libraže.


Tako smo bili na nekih 10 milja od obale kada je zviznula. Nije to bilo samo ono stidljivo čegrtanje na multiplikatoru. Premda je bilo i malo preko ‘strike’ moda, to je cvrčalo i zujalo kao da riba želi odvući i štap i brod – nastavlja Nenad svoju priču.


Gušt je jedinstven


– Naravno, reagirali smo trenutno. Zatezanje radi potvrde kačenja, a dalje sve po protokolu. Borba ipak nije trajala predugo, negdje oko po ure. Kad smo je ubacili u brod odmah smo je otkrvili, a potom i očistili tako da je cijelu i živu nismo vagali. A očišćena je imala nešto malo preko 40 kilograma što je bilo sasvim dovoljno i za ribolovni užitak i za gradele za kompletnu obitelj i ekipu – ispričao nam je sretni i spretni Nenad Njuca Marković.


Gradele su bile vrhunske