Raža

U Mekongu ulovljena najveća slatkovodna riba na svijetu, pogledajte kako izgleda

Portal Novi list

Foto Chhut Chheana/Wonder of Mekong/Handout via REUTERS

Foto Chhut Chheana/Wonder of Mekong/Handout via REUTERS

Raža ima čak 300 kilograma, dugačka je 3,98 metara i široka 2,2 metra.Raža od čak 300 kilograma, uhvaćena u rijeci Mekong u Kambodži, najveća je slatkovodna riba ikad dokumentirana, kažu znanstvenici, a prenosi BBC.Novoulovljena raža srušila je prethodnog rekordera, bio je to 293 kilograma težak mekonški divovski som, ulovljen na Tajlandu 2005. godine.
Ne postoji službena evidencija ili baza podataka najvećih svjetskih slatkovodnih riba.


Najveća u 20 godina istraživanja


Mekong je bogat bioraznolikošću, ali prekomjerni ribolov, brane i zagađenje ugrožavaju njegov krhki ekosustav.Ova velika rijeka izvire na Tibetanskoj visoravni te protječe kroz Kinu, Mjanmar, Tajland, Laos, Kambodžu i Vijetnam.


“U 20 godina istraživanja divovskih riba u rijekama i jezerima na šest kontinenata, ovo je najveća slatkovodna riba koju smo susreli ili koja je dokumentirana bilo gdje u svijetu”, rekao je Zeb Hogan, biolog koji vodi Čuda Mekonga, konzervatorski projekt, koji financira USAID.


Hogan je ujedno profesor na Sveučilištu Nevada, a o ovom primjerku raže dodao je: “Pronalaženje i dokumentiranje ove ribe je izvanredan i rijedak pozitivan znak nade, još više jer se dogodila u Mekongu, rijeci koja se trenutno suočava s brojnim izazovima”.


Poziv istraživačima usred noći


Njegov konzervatorski projekt surađuje s Upravom za ribarstvo Kambodže kako bi uspostavili mrežu ribara koji upozoravaju istraživače ako ulove divovsku ili ugroženu ribu.U noći 13. lipnja, lokalni ribar na otoku Koh Preah nazvao je istraživače kako bi ih obavijestio da je ulovio “vrlo veliku” ražu – pokazalo se da je dugačka 3,98 metara i široka 2,2 metra.


Nakon što je opremljena akustičnom oznakom za praćenje budućeg kretanja, raža je puštena natrag u rijeku.


“Nestala je u mutnim vodama Mekonga oko sumraka kada je mjesec već bio na nebu”, rekao je dr. Hogan.


Na lokalnom kmerskom jeziku, riba se zove “Boramy”, što znači pun mjesec.


“Pronalazak ove raže dokaz je da svijet prirode još uvijek može donijeti nova i izvanredna otkrića, te da su mnoga najveća vodena bića i dalje nedovoljno proučavana”, rekao je dr. Hogan.


Divovska slatkovodna raža je ugrožena vrsta. Ovo je druga divovska raža koju je tim pregledao od svibnja – raniji primjerak je težio 181 kilograma.


“Kada se pronađu rekordne ribe, to znači da je vodeni okoliš još uvijek relativno zdrav.


To je u suprotnosti s onim što smo vidjeli na mjestima poput rijeke Yantgze, gdje su znanstvenici izvijestili o izumiranju kineskog veslana”, rekao je dr. Hogan.


Zaključuje: “Pored ovih impresivnih divova duboki bazeni Mekonga održavaju raznolik život. Mriještenjem u ovom kritičnom staništu svake se godine izrodi na milijarde riba koje osiguravaju sigurnost hrane i egzistenciju za milijune ljudi u Kambodži i Vijetnamu.”