ROCK FISHING

Ribolov sa stijena spada u ekstremne oblike sportskog ribolova i to ne bez razloga. Situacije u kojima se ribolovac može naći su često po život opasne

Boris Bulić

Ovo je pravo doba za odlazak u ribolov. U stvari, svako je doba pravo za odlazak u ribolov, samo što je ovo ipak malo pogodnije, dijelom zbog podnošljivih temperatura, a dijelom zbog potencijalno bogatog ulova. Problem je samo u tome što su najzanimljivije lokacije u pravilu udaljene od naselja, poglavito puste vanjske strane naših otoka zbog čega se tamo ne odlazi tek tako.Rock-fishing je ribolov koji ne tolerira propuste bilo koje vrste. jedna od prvih stvari koja se mora definirati je točna destinacija. Prvo se mora točno znati gdje se želi poći. Bilo bi dobro imati zemljovid terena na koji se ide, a isto tako i raspitati se o putu do pozicije kod lokalnog stanovništva ili, još bolje, kod nekog tko je tamo već bio. Mnogima, pa i meni se događalo, da sam ravnajući se po zemljovidu starom tridesetak godina, unatoč upozorenju čovjeka koga sam sreo, a koji je rekao da toga puta više nema, hrabro produžio prema cilju. Naravno, rezultat bi u tim pohodima bio poražavajući. Osam sati glavinjanja po makiji da bi se teškom mukom našla staza koja vodi natrag do naselja. Od ribolova naravno – ništa.


AUTOBUSI I NEŽELJENA NOĆENJA


Isto tako, ako je pozicija na otoku, trebalo bi se dobro raspitati o autobusnim vezama ukoliko ih se namjerava koristiti. Promjene voznog reda bez najave nisu izuzetak nakon čega je nesretnik koji to doživi osuđen na još jednu noć usred ničega. A još ako je dan ranije ulovljena riba…


Premda se na dobar dio pozicija može stići i barkom, osobno više volim do otoka doći trajektom, a do pozicije pješice jer jedino na taj način mogu u potpunosti osjetiti sve komponente ovog sporta.


Suton i zora su udarni termini za ribolov
Dva udarna termina za ribolov su zora i sumrak, pa ako ih ne mislite propustiti, najpametnije je prenoćiti. U svom ribolovnom stažu još nisam naišao na poziciju na koju bih se usudio dolaziti ili odlaziti po mraku s kompletnom opremom tako da je dnevni dolazak na teren imperativ.


OSNOVNA OPREMA


A kad ste odredili mjesto kamo želite poći vrijeme je da spremite i svoju opremu. Čvrste patike, duge hlače zbog stijenja i šiblja uz nekakvo pokrivalo za glavu su osnovna oprema. Vrećicu sa priborom za prvu pomoć u kojoj je prvi zavoj, hanzaplasti, analgetici (jer i obična glavobolja izazvana zamorom može upropastiti cijeli ribolov) uz dezinficijens, uvijek nosim sa sobom.


Noćni ribolov sa stijena je poseban doživljaj


Na našim otocima komarci su prava napast i rezistentni su na većinu preparata za suzbijanje insekata tako da je i repelent više nego preporučljiv.


Voda je stvar bez koje ne možete i ne pomišljajte je ponijeti manje nego što vam treba pod parolom ‘mogu ja izdržati’. Sunce i sol su nemilosrdni.


Svu ribolovnu opremu nosim u transportnoj torbi za štapove i u rancu zapremine 110 litara. Važno je da vam ruke budu slobodne jer ćete povremeno prije ili kasnije poželjeti da vam je priroda podarila još koju ruku.


A ribolovni pribor za rock-fishing… To je pak posebna tema o kojoj ćemo uskoro, za koji dan.