"Mrcina" duga 180 centimetara

Petnaestogodišnji dječak kraj Belog uhvatio 55 kilograma tešku tunu: Borba je trajala gotovo dva sata

Bruna Matičić

Foto Zoran Ivančević

Foto Zoran Ivančević

Boru su pri lovu dugom gotovo dva sata asistirali Aleš Benda i Kraljevičan Zoran Ivančević. Mrcina duga 180 centimetara ulovljena je u moru kraj Belog na otoku Cresu



OHANA je ulovila tunu! To je bila vijest koja se u petak poslijepodne proširila omišaljskom rivom. Izgleda da se tuna ponovno pojavila u Kvarneru, a osim što se svako malo čuju informacije o njezinom pojavljivanju, pravi dokaz tomu jest nedavni ulov Bakarčana Matea Stipčića i Renata Franka. Tunu je ovoga puta ulovila iskusna slovenska ekipa Big Fishing »OHANA«, na čelu s kapetanom broda, Alešom Bendom, koji se tunolovom na Kvarneru bavi još od 2005. godine, i petnaestogodišnjim Borom Bendom u glavnoj ulozi.


– Za ovu ekipu u Omišlju svi znaju, a kako i neće kad su oni jedni od veterana kvarnerskoga tunolova i idejnih začetnika manifestacije Big OM natjecanja. Oni su naši Omišljani koji ovdje imaju kuću i u njoj sa svojom obitelji provedu svaki slobodni trenutak. Pravi su zaljubljenici u naš Omišalj i naše prekrasno more, kaže Tomo Sparožić, predsjednik Big OM Kluba Omišalj. Ovom prilikom Aleš Benda prisjetio se svojih početaka i motiva koji je doveo do osnivanja tradicionalnog Big OM-a.


Riba na štapu


– U samim počecima »lova na veliku ribu« bilo nam je teško, kao i drugima. Potrebno je upoznati se s opremom, načinom ješkanja, otkrivanja lokacija i mnogih drugih stvari, a tunu nije lako uloviti, govori nam Aleš, prisjećajući se trenutka kada je jedan od najvećih problema bio reći svojim omišaljskim prijateljima ribolovcima da su ulovili tunu koja je nakon nekoliko sati borbe otkinula najlon i pobjegla.




Srećom, trenutak su zabilježili GoPro kamerom, a od toga dana u Omišlju i Kvarnerskom zaljevu više ništa nije bilo kao prije. Adrenalin i sportski duh napravili su svoje, a Aleš Benda pokrenuo je tradiciju poznatu pod međunarodnim nazivom »Big OM Fishing« koja ove godine puni svoje jubilarno 15. izdanje. Upravo je Big OM natjecanje, koje će se održati krajem kolovoza, bio povodom da, Aleš Benda, njegov nećak Bor Benda i prijatelj Zoran Ivančević iz Kraljevice, u želji za treningom, ranom zorom isplove iz Omišlja i krenu prema zacrtanoj lokaciji, otoku Cresu i okolici Belog.


– Tamo je velika dubina, a tuna voli duboko more i dobru »pašu«. Kad smo došli na poziciju, naješkali štapove i spustili udice u more, ubrzo smo dobili signal na ekranu sondera, što nam je bio pokazatelj da smo na pravoj poziciji, objašnjava Aleš.
Kako se pripremao jači neverin, odlučili su lov prebaciti bliže kući.


– Upalio sam motor i tom trenutku desila se navala adrenalina i veselje na brodu.


Zagrizla je! OHANA ima ribu na štapu! Aleš i Zoran donijeli su jednoglasnu odluku da petnaestogodišnjem Boru, velikom zaljubljeniku u ribolov koji je s njima često u tunolovu, prepuste priliku da ulovi svoju prvu tunu.


Uskoro roštilj


– Štap je bio u nosaču na krmi broda i borba je krenula. Umorila se tuna, ali Bor nije odustajao. Prava borba čovjeka i ribe, koja crpi mnogo energije, a za petnaestogodišnjaka velika i hrabra odluka, kazao nam je Zoran Ivančević i nastavio – sat i 47 minuta duga borba uz najboljeg učitelja Aleša, donijela je pravi ulov. Bor je ulovio svoju prvu Bluefin jadransku tunu, tešku 55 kilograma i dugu 180 centimetara. Nakon potrebne obrade ribe da sačuvamo kvalitetu mesa tune, spremili smo opremu i brod za siguran povratak u luku Omišalj te ispunili ribolovni očevidnik, jer imamo dozvolu i prijavili ulov, čime smo svoju kvotu od 500 kg umanjili za 55 kg, objasnio je Zoran. Tunu su nakon dočeka i čestitki na rivi, dovezli kući, izrezali je i spremili, a pripremat će je, i podijeliti s prijateljima uz roštilj, i na druge gastro načine.


– O njoj će se još dugo pričati, kroz osmijeh je kazao Aleš zaključivši – završio je još jedan prekrasan ribolovni dan, zamišljen kao trening za nadolazeći 15. Big OM 2020.


Bravo »OHANA«.