PRIBOR ZA ROCK FISHING

Odaberite pravi predvez i ulovite ribu života. Naravno, slaganje opreme morate odraditi prije izlaska na stijene.

Boris Bulić

Teren na kojem lovite je bogat ribom, ali je strašno grub i za ribolov problematičan. Jedini ispravan pristup je temeljit i pažljiv odabir pravog pribora.Izbor strune na ribolov zahtjevnim, teškim terenima je u prvenstveno sklonostima ribolovca. Deblji monofil ili upredenica manjeg promjera, izbor je oko kojeg se mnogi lome.


Osobno sam skloniji monofilima dok upredenicu radije koristim u ribolovu iz plovila.


Pri izboru strune treba pažljivo pročitati sve deklaracijske podatke


Promjer monofilne strune koju koristim nikada ne prelazi 0,40 milimetara, dok upredenice zavisno od proizvođača mogu biti i 0,12 milimetara, s tim da se u takvom lovu nikada ne pušta da struna padne na dno.
Strune za ribolov u tako teškim uvjetima bi trebale biti otporne na abraziju i UV zračenje sa što manjim koeficijentom linearne istezljivosti.


SAJLA ILI MONOFIL


Predvezi su priča za sebe i to prvenstveno stoga što su kameniti tereni najčešće bogato nastanjeni ugorima. Te su ribe opremljene snažnim čeljusnim aparatom kojim s lakoćom pregrizaju sve monofile. Jedino su sajle otporne na njihove ugrize, no takvi metalni predvezi najčešće smetaju najtraženijoj, plemenitoj lovini.


Podlanica će primjerice, u 90 posto slučajeva odustati od griza bez obzira na privlačnost ješke, ukoliko je na predvezu sajla.


Ugori se mogu loviti i na najlonske predveze, ali takav lov zahtijeva posebnu pažnju ribolovca


S druge pak strane, ukoliko su vam ugori privlačni, a ne želite koristiti sajlu, tada svu pažnju morate posvetiti samo jednom štapu. Takav je pristup najsličniji beach ledgering ribolovu. Štap se ne ispušta iz ruke, a kontrira se na svaki pomak. Na taj način ugori neće stići progutati udicu dovoljno duboko da bi oštrim zubima mogli dohvatiti osjetljivi predvez. No isto će tako u ovakvom ribolovu biti jako puno promašenih i preuranjenih kontri i nerealiziranih kačenja.


Klasičan predvez za ovakav ribolov se sastoji od jedne udice na kraju predveza, te klizne olovnice iznad spojnog zogulina. Naravno, lovni su i svi ostali predvezi za ribolov na dnu kojima je prototip nezaobilazni ‘pater noster’ s olovnicom na kraju i pramama iznad.


UDICE I OLOVNICE


Udice bi trebale biti kraćeg vrata, kovane sa vrhom otpornim na mehanička oštećenja. Dobar su izbor i jače worm hook udice u istim veličinama.


Predvezi sa sajlama su neophodni za lov gruževine


Olovnice za tako teške terene bi trebalo izraditi ili bar doraditi u kućnoj radinosti. Naime, zbog velikog broja procjepa i pukotina kakvima obiluje hridinasto dno, okrugle i valjkaste olovnice lako upadaju u pukotine, što rezultira čestim zadjevima. Stoga bi olovnice trebale biti duže, a tanje, oblika olovke, što će uvelike smanjiti zaglavljivanja u procjepima na dnu.


Ukoliko pak niste skloni akcijama ‘sam-svoj-majstor’ tada možete upotrijebiti osmerokutne ili barem pljosnate olovnice. Sidrene olovnice su jednako učinkovite, ali imaju znatno kraći domet u izbačaju.