Nakon deset mjeseci

Nazire se kraj agonije: Pomorci s broda »Zagreb« uskoro u Hrvatskoj

Marinko Glavan

Foto: Zvonimir Pandza/Vecernji list

Foto: Zvonimir Pandza/Vecernji list

Za nekoliko dana znat ćemo hoće li repatrijacija biti organizirana preko Singapura ili preko Manile. Ne gledamo na troškove, važni su nam naši pomorci. U svakom slučaju, nazire se kraj ove situacije, kažu u Atlantskoj plovidbiAgonija hrvatskih pomoraca ukrcanih na brod »Zagreb« dubrovačke Atlantske plovidbe, od kojih su neki na brodu dulje od deset mjeseci, uskoro bi mogla završiti, barem prema navodima vodstva brodarske tvrtke. Na brodu koji plovi pod hrvatskom zastavom je ukupno 21 pomorac, pod zapovjedništvom kapetana Leona Bjelokosića, a trenutno se nalaze u filipinskoj luci Mauban. Svima im je istekao ugovor, ali pod izlikom epidemije COVID-19, poslodavac im do sad nije organizirao smjenu, odnosno povratak kućama.


Slučaj je dospio u javnost nakon što se brodski kuhar Nikola Jaklin iz Varaždina obratio redakciji Jutarnjeg lista, navodeći kako su na brodu, zbog dugotrajnog boravka posade i nemogućnosti odlaska kućama, ozbiljno narušeni međuljudski odnosi, pri čemu je, prema njegovim riječima, došlo i do sukoba između nekoliko članova posade, od kojih su svi iz Hrvatske.


U pokušaj repatrijacije pomoraca uključio se i Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH), čijim je posredstvom odobrena repatrijacija posade iz Singapura ili iz filipinskog glavnog grada Manile, potvrdio je Romano Perić, voditelj dubrovačkog ureda Sindikata pomoraca i koordinator inspektorata Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF).
– Luka Singapur otvorena je za repatrijaciju pomoraca, ali pod određenim uvjetima, od kojih je osnovni da su na brodu proveli više od jedanaest mjeseci. Pomorci sa »Zagreba« formalno ne ispunjavaju taj uvjet, iako je dobar dio njih već vrlo blizu. Nakon dvije odbijenice zahtjeva za repatrijacijom posade, kontaktirali smo kolege iz singapurskih sindikata pomoraca, čijim je posredstvom ishođeno odobrenje singapurskih vlasti za repatrijaciju pomoraca s broda Zagreb. Sada je na potezu Atlantska plovidba, koja mora organizirati povratak pomoraca kućama, rekao je Perić.


Upitna isplata bonusa


Glavni tajnik Sindikata pomoraca Neven Melvan dodaje kako je u međuvremenu otvorena i mogućnost povratka hrvatskih pomoraca u domovinu preko Manile, što je nešto skuplje u proceduralnom smislu, ali smatraju da to u ovim okolnostima ne bi trebalo biti važno, već je važno da se pomorci što prije vrate kućama, kaže Melvan, dodajući kako bi Atlantska plovidba pomorcima trebala isplatiti i bonuse, zbog višemjesečnog produženja rada na brodu, u odnosu na njihove ugovore. Atlantska plovidba je u prvim istupima osporavala pravo pomoraca na isplatu dodataka, pozivajući se na višu silu, odnosno pandemiju COVID-19, zbog koje je otežana smjena pomoraca na brodovima. Inače, od 11 brodova Atlantske plovidbe, smjena je od početka pandemije do danas obavljena na njih deset, a jedino pomorci s broda »Zagreb« nisu dobili smjenu.


– Smatramo da je isplata bonusa pomorcima, od kojih neki već dulje od deset mjeseci savjesno obavljaju svoj posao na brodu, stvar elementarne pristojnosti i poštenog odnosa poslodavca prema zaposlenicima, a ne više sile, kaže Melvan.


Nekoliko dana


Na naš upit Atlantskoj plovidbi o repatrijaciji pomoraca odgovorila je Sanja Putica iz odnosa s javnošću, kazavši kako će pitanje povratka posade u Hrvatsku biti riješeno kroz nekoliko dana.


– Za nekoliko dana znat ćemo hoće li repatrijacija biti organizirana preko Singapura ili preko Manile. U Manili je situacija nešto složenija jer su za putovanje potrebne vize. Ne gledamo na troškove, važni su nam naši pomorci. U svakom slučaju, nazire se kraj ove situacije, rekla je Putica.


Na pitanje o isplati bonusa članovima posade za vrijeme provedeno na brodu nakon isteka ugovora, kratko je odgovorila kako će im »biti isplaćeno sve na što imaju pravo prema potpisanim ugovorima«.


Zahtjev za odobravanje repatrijacije posade »Zagreba« singapurskim je vlastima uputilo i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture prije više od mjesec dana, no taj je zahtjev bio odbijen.