ROCK FISHING

Kakve štapove koristite u ribolovu sa stijena? Evo savjeta za rock fishing

Boris Bulić

Premda su najskuplji modeli štapova u pravilu i najkvalitetniji, prilikom kupovine ipak treba stajati nogama čvrsto na zemlji. Kupovinom nekog ekstremno skupog i kvalitetnog štapa doživljaj i kvaliteta izvlačenja ulova će vjerojatno opravdati uložen novac, no zato će prvi pad takvog štapa na oštro stijenje izazvati slom živaca vjerojatno još većeg intenziteta.Štapovi za ribolov u rock fishingu se zapravo ne razlikuju bitnije od klasičnih štapova za ribolov s obale, osim u težini. Naime, budući da se sve potrebno nosi na leđima, štapovi bi trebali biti što je moguće lakše konstrukcije, naravno uz zadržavanje svih ostalih potrebnih parametara, od bacačke težine, preko akcije, do snage.


Na tržištu ne postoje štapovi deklarativno namijenjeni rock fishingu jer izbor štapa ponajprije ovisi o sklonostima ribolovca, odnosno o tehnici koju ribolovac namjerava primijeniti, a ne o mjestu s kojeg namjerava loviti.


Tako su u rock fishingu najčešće korišteni štapovi kojima se lovi na fermu dužine od 3,6 do 4 metra i akcije minimalno 80 grama. Tolika dužina i akcija nije toliko potrebna radi nekih ekstremno dalekih zabačaja, jer se ionako većina ulova u principu ostvaruje na nekih 30 do 50 metara od obale, već radi odljepljivanja ribe od dna u onih prvih nekoliko metara izvlačenja. Naime, većina ribe ulovljene na hridinastom dnu će se nakon kačenja pokušati zavući u kakav procijep ili rupu, što joj se nikako ne smije dozvoliti. U takvim situacijama je žilavost i dužina štapa jedna od glavnih potrebnih karakteristika, pogotovo ako se na udici nalazi kakav veći primjerak. S kraćim štapom manje akcije zaustavljanje i okretanje veće ribe, te uspostava potpune kontrole nad izvlačenjem je vrlo težak i neizvjestan posao.

Zbog svega navedenoga većina se ribolovaca odlučuje za surf ili beach ledgering modele koji su svojim karakteristikama najprimjereniji za ovakav lov.


Premda su najskuplji modeli u pravilu i najkvalitetniji, prilikom kupovine ipak treba stajati nogama čvrsto na zemlji. Kupovinom nekog ekstremno skupog i kvalitetnog štapa doživljaj i kvaliteta izvlačenja ulova će vjerojatno opravdati uložen novac, no zato će prvi pad takvog štapa na oštro stijenje izazvati slom živaca vjerojatno još većeg intenziteta.


Budući da je riječ o ekstremnim uvjetima u kojima ribolovna oprema lako stradava, štapovi možda i ne moraju biti posljednji modni krik. Dapače, nekakav prosječni suvremeni model pristupačne cijene će vjerojatno sasvim dobro odraditi sve što se pred njega postavi, pri čemu će trauma zbog eventualnog oštećenja u ovom slučaju biti znatno manja. Svakako, u formiranju konačne odluke o stupnju kvalitete i cjenovnom razredu u obzir treba uzeti uvjete u kojima će se oprema koristiti, način na koji će se transportirati i odlagati, uz okvirnu procjenu trajnosti.