ČVOR KAO STOPER

Kako ograničavate hod kliznom plovku? Koristite li silikonske stopere ili sami vezujete čvorove?

Boris Bulić

Čvor-stoper namotan na kalem role, uredno se slaže zajedno sa ostalim namotajima strune, a prilikom zabacivanja mekano sklizne sa kalema, te jednako elegantno prođe i kroz najuži provodnik. Nakon vezivanja se lako pomiče ne oštećujući strunu, a istovremeno se drži dovoljno čvrsto da ga klizni elementi ne mogu pomaknuti.Ograničenje hoda kliznih elemenata u udičarskim ribolovnim sistemima i montažama se ostvaruje graničnicima ili popularnije rečeno stoperima. Najčešće su to gumeni ili silikonski stoperi ili pak sitna olovna sačma.


Čvorovi se kao stoperi, vrlo nepravedno, znatno manje koriste i to ponajviše zbog dvojbi oko pravilne izvedbe čvora. A taj je čvor zapravo vrlo jednostavno vezati. Osim toga, u nekim je situacijama daleko praktičniji i primjereniji od najkvalitetnijih silikonskih stopera. To posebno dolazi do izražaja u ribolovu sa kliznim plovcima, kada lovna dubina premašuje dvije duljine štapa, što zapravo znači da se stoper prije zabacivanja nalazi na kalemu role. Zabacivanje sistema i sa najsitnijim silikonskim stoperima tako visoko postavljenima, gotovo pri svakom zabacivanju dovodi do zapinjanja i vrlo otežanog silaska strune sa kalema. Rezultat je uvijek isti – kratak domet i još kraći živci.


Čvor-stoper se u toj situaciji pokazao kao puno praktičnije rješenje. Namotan na kalem role, uredno se slaže zajedno sa ostalim namotajima strune, a prilikom zabacivanja mekano sklizne sa kalema, te jednako elegantno prođe i kroz najuži provodnik.
Nakon vezivanja se lako pomiče ne oštećujući strunu, a istovremeno se drži dovoljno čvrsto da ga klizni elementi ne mogu pomaknuti.


Struna kojom se ovaj čvor veže mora biti tanka kako ne bi nepotrebno skraćivala zabačaj, a repovi na čvoru moraju biti dovoljno dugi kako bi ograničili hod strune. Naravno, taj čvor ima i ime, a zove se grinner.