U-81

U riječku luku uplovila prava grdosija, evo o kakvom brodu se radi

Marinko Glavan

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Grdosija od 80 metara uplovila je u riječku luku i izazvala zanimanje znatiželjnika, a riječ je o pomoćnom brodu za megajahteU riječku luku danas oko 11 sati uplovio je brod neuobičajenog izgleda, nalik onome brodova za opskrbu naftnih platformi i druge off shore radove, no riječ je o plovilu naziva U-81 koje je službeno jahta, a zapravo služi kao pomoćni brod jahte “Here comes the sun”.


Ta je jahta, prema dostupnim podacima, bila u vlasništvu Graeme Hearta, jednog od najbogatijih stanovnika Novog Zelanda, no prema dostupnim podacima na internetu, teško je sa sigurnošću utvrditi je li on i dalje vlasnik jahte, kao i pomoćnog broda U-81.


Bez obzira na to, ovaj brod, zajedno s posadom, u Rijeci bi se trebao zadržati najmanje mjesec dana, a iako je riječ tek o “pomoćnom” plovilu, i dalje je riječ o brodu dugom 80 metara, čija je vrijednost u trenutku isporuke, 2022. godine, bila procijenjena na oko 100 milijuna dolara.
Foto Marko Gracin


Izgrađen je u brodogradilištu nizozemske tvrtke Damen, a zanimljivo je da je prvobitno projektiran kao brod za opskrbu u off-shoreu (supply vessel), da bi kasnije bio prenamijenjen u prateći brod za superluksuzne jahte, pri čemu je na brodu izvedeno niz preinaka da bi zadovoljio zahtjeve vlasnika.


Brod pogone dva Caterpillar dizelska motora, koji mu omogućavaju brzinu krstarenja od 12 čvorova, odnosno maksimalnu brzinu od 16 čvorova, pri čemu brod ima doseg od oko pet tisuća nautičkih milja.


Dizajniran je kao pomoćni brod za luksuzne megajahte, pri čemu osigurava dodatni skladišni prostor za potrebe matičnog broda, kao i prostor na palubi za smještaj brzih glisera, jet-skija, kajaka i drugih “igračaka” za odmor na moru onih koji si takav luksuz mogu priuštiti


. Opremljen je i dizalicom koja može podići 12 tona, kako bi se sva navedena oprema mogla brzo spustiti u more ili prebaciti na matični brod.


Iako je riječ o pomoćnom brodu, na njemu su i četiri luksuzne kabine, u kojima se može smjestiti osmero gostiju, a opremljen je i raznim drugim sadržajima, poput salona s barom, teretanom, spa zonom, saunom i salonom za masažu.


Brod je opremljen i helipadom, smještenim iza nadgrađa, predviđenim za slijetanje i polijetanje helikoptera tipa Bell 429.