LOV NA FERMU

Kako birate teren za lov na fermu? Dva su osnovna najpogodnija za to

Vječna dilema oko koje mnogi ljubitelji fermi dvoje odnosi se na izbor strune. Upotrijebiti upredenicu ili najlonski monofil, tema je stalnih rasprava. Upredenica nema nikakvu istezljivost tako da je kontakt s ribom trenutan i kačenje može biti vrlo precizno tempirano dok je najlonski monofil znatno je otporniji na habanje tako da je u ribolovu fermama često bolji izbor…Odabir terena, odnosno pozicije za ribolov fermama nije težak ni posebno zahtjevan zadatak. U stvari, teže je procijeniti kakvu lovinu možemo očekivati na određenom terenu nego na kakvom terenu možemo loviti fermama.


U principu možemo razlikovati dva osnovna terena pogodna za ribolov fermama.


Na stjenovito hridinastom terenu možemo očekivati oboritu bijelu ribu od kamena, uvijek tražene i cijenjene ljuskavke, ali i divljač poput ugora i murina. Takav je teren pogodan za skrivanje što znači da obiluje sitnom ribom, ali i predatorima koji je proganjaju. Takve su padine na vanjskim strana pučinskih otoka, ali na svim obalama koje se koliko toliko strmo ruše u dubinu do petnaestak metara.
Drugi teren je ljušturasto pjeskovit. Takve se obale najčešće pod relativno blagim kutem spuštaju u more i uz njih najčešće nema izrazito vidljivih kurenata. Na takvim terenima se možemo nadati podlanici, ali i brancinu, dok na izrazito pješčanim obalama uz podlanicu i brancina kao redovnu lovinu možemo očekivati ovčicu i pauka.


Naravno, pored ova dva osnovna postoji cijeli niz kombiniranih terena koji zahtijevaju posebne pristupe.A vječna dilema oko koje mnogi ljubitelji fermi dvoje odnosi se na izbor strune. Upotrijebiti upredenicu ili najlonski monofil, tema je stalnih rasprava. Upredenica nema nikakvu istezljivost tako da je kontakt s ribom trenutan i kačenje može biti vrlo precizno tempirano. Ipak, unatoč tome, upredenica ima jednu veliku manu – potpuno je neotporna na kontakt s oštrim predmetima. U ribolovu fermama je gotovo nemoguće izbjeći lijeganje strune na dno mora do kojeg neizbježno dolazi prije ili kasnije. Upredenica koja se dotakla oštrog kamenja, na dodirnim točkama dobija nepovratna oštećenja i na tim mjestima pri zatezanju puca kao da je od stakla.


Najlonski monofil za razliku od upredenice, znatno je otporniji na habanje tako da je u ribolovu fermama unatoč istezljivosti i manjoj linearnoj nosivosti, prema mišljenju većine poklonika ove tehnike  daleko bolji izbor.