SIROVE ŠKOLJKE

Jedete li sirove školjke? Evo na što morate obratiti pažnju da ne biste ušli u crnu ststistiku

Boris Bulić

Budući da ne prolaze nikakvu termičku obradu, od izuzetne je važnosti da školjke koje namjeravamo konzumirati sirove budu savršeno svježe. Ukoliko postoji i najmanja naznaka da školjka nije svježa, ne treba je jesti



Sirove su školjke oduvijek bile poseban gastronomski doživljaj.


I danas mnogi ljudi jedu sirove školjke među kojima na našem moru prnjavice zauzimaju prvo, gotovo kultno mjesto.


Naravno, da bi ih mogli pojesti potrebno ih je najprije otvorit.




A prnjavice se otvaraju na poseban način.



Ova je školjka kompaktne građe vrlo čvrsto zatvorena, tako da je svaki pokušaj ubadanja oštrice noža između ljuštura u startu osuđen na propast.


No, slaba točka ipak postoji i nalazi se na ligamentu. Jačim nožem oblog vrha školjka se ubada u ligament te se zakretanjem oštrice, kao kada pokušavamo zavinuti ili odvinuti vijak, ljušture djelomično razdvoje, kada se nožem lako mogu presjeći preostale spone mišića.


Gornja se ljuštura odstrani, mišići zatvarači se nožem odvoje od donje ljušture nakon čega se školjka može poslužiti.



Prnjavice se poslužuju se u vlastitoj ljušturi, ohlađene, na podlozi od leda, uz kriške limuna kojima se po želji mogu pokapati.


I premda se u principu sve jadranske školjke mogu jesti sirove, nisu sve jednako ukusne. Tako se uz prnjavice, u sirovom obliku jedu još svega nekoliko vrsta, najčešće dagnje, kamenice, kopita, šljanci i srčanke.



A dagnje se otvaraju tako da se vrhom kraćeg noža zađe između ljuštura, neposredno iznad mjesta na kojem se nalaze bisusne niti.


Školjka je za to vrijeme položena u dlan lijeve ruke vrhom okrenutim od sebe.


Kružnim pokretom noža, uz gornju se ljušturu presijeca mišić zatvarač, nakon čega se ljušture mogu razdvojiti.



Presijecanjem mišića zatvarača uz donju ljušturu mesni se dio školjke u potpunosti odvaja od ljuštura.


Potrebno je još samo odsjeći bisusne niti, nakon čega je školjka spremna za posluživanje. Poslužuje se u vlastitoj ljušturi.



Kao i ostale sirove školjke, može se pokapati s nekoliko kapi limunovog soka.


Budući da ne prolaze nikakvu termičku obradu, od izuzetne je važnosti da školjke koje namjeravamo konzumirati sirove budu savršeno svježe.


Ukoliko postoji i najmanja naznaka da školjka nije svježa, ne treba je jesti.


Konzumacija uginulih ili loše skladištenih i pokvarenih školjki može imati vrlo ozbiljne posljedice po zdravlje, pri čemu su, srećom rijetko ali ipak, zabilježeni i smrtni slučajevi.


Također treba izbjegavati konzumaciju školjki ulovljenih u blizini gradskih luka ili ispusta otpadnih voda industrijskih postrojenja.


Školjke sakupljene na takvim mjestima, osim što nisu ukusne, mogu biti i vrlo opasne po zdravlje.