Čitajte, razmišljajte, pjevajte na stranome jeziku, koristite ga i uživajte u njemuVažnost znanja stranih jezika danas više uopće nije upitna. Uz priljev inozemnih tvrtki i sve izraženiji odljev mozgova, znanje stranog jezika postalo je obaveza. No, ljudi često imaju volje i motivirani su za učenje, no ne znaju kome se obratiti i kako početi. Svaki početak je težak, no uz nekoliko savjeta i jezici mogu postati lagani poput učenja abecede.


 
1. Institucionalizirano učenje
Danas mnoge agencije za davanje poduka, narodna učilišta, ali i privatnici omogućavaju lakše učenje stranih jezika. Također, cijene su nerijetko veoma povoljne, a uči se u manjim grupama. Najbolje bi bilo samostalno raditi s profesorom, no za to ćete morati izdvojiti nešto više. No, ulaganje u (dobrog) profesora, zapravo je ulaganje u sebe jer s njime možete aktivnije i učinkovitije raditi i brže naučiti jezik. Ukoliko si ne možete priuštiti rad „jedan na jedan“, pokušajte učiti u što manjoj grupi. Problem s grupnim radom je, dakako, taj da se profesor ne može posvetiti svakom učeniku ponaosob, a na kraju ispaštaju oni s najviše potencijala. S druge strane, narodna učilišta nude licencirane tečajeve stranih jezika nakon kojih dobijete diplomu, a možete polagati ispit i za međunarodno priznate certifikate o znanju stranog jezika. Ovakvi certifikati uvelike pomažu pri traženju posla u inozemstvu jer, u vremenu u kojem svi u životopisu navode najvišu razinu poznavanja jezika, certifikat zlata vrijedi.


 
2. Razmjene
Stručna praksa, studiranje i rad u inozemstvu možda su najsavršenija prilika za učenje stranog jezika. Postoji li bolji način za učenje od uranjanja u kulturu i jezik drugog naroda? Sudjelovanje u razgovorima s izvornim govornicima donosi mnogo više nego što se čini, pogotovo ako s njima imate otvoren odnos i zamolite ih da vas ispravljaju. Kaže se da je jedan sat razgovora s izvornim govornikom vrijedan kao deset sati samostalnog učenja. Stoga se okružite dobronamjernim ljudima i znanje jezika će procvasti brže nego u ijednoj školi. Ukoliko imate obitelj ili prijatelje u inozemstvu, pokušajte odsad nadalje s njima komunicirati samo na stranom jeziku. Sila prilika čini čuda, a učenje naziva pribora za jelo u školi
 
3. Jezični tandemi
Dakako, nemaju svi mogućnosti za odlazak u inozemstvo, no i za to postoji rješenje. Jezični su tandemi odavno popularni i poznati u inozemstvu, ali kod nas nešto manje. Misao vodilja jezičnog tandema jest razmjena znanja. Dakle, vi biste trebali imati jedan jezik za ponuditi, a druga osoba drugi te se međusobno podučavate. Ovakav je način veoma učinkovit jer razgovarate i aktivno koristite strani jezik od samog početka. Ovime se ne može dogoditi da savršeno znate konjugirati talijanske nepravilne glagole u svim vremenima, a da ne znate naručiti kavu u kafiću jer ćete aktivno raditi upravo na sposobnosti komunikacije, dok će gramatika doći implicitno. Učenje u paru u Rijeci omogućava ogranak centra Bilingualism Matters koja se bavi promocijom dvo- i višejezičnosti.


 
4. Čitanje
Za one koji jezik žele usavršiti, a ne učiti iz početka, dobar je izbor i čitanje na stranom jeziku. Gradske knjižnice, ali i stranice poput Gutenberga, nude knjige na različitim jezicima koje se mogu nabaviti besplatno ili uz simboličnu naknadu. Jezični bi se početnici mogli dobro snaći u suvremenim pričama za djecu, dok bi oni nešto iskusniji mogli čitati kratke priče. Rječnik (fizički ili online) trebao bi biti pri ruci tijekom čitanja kako preko nepoznate riječi ne biste samo prešli, nego je zaista i naučili.


 


Osim toga, čitati možete i novine. Pronađite kratke vijesti na jeziku koji želite naučiti i pokušajte čitati. Vijesti bi mnogima mogle biti velik zalogaj jer nerijetko koriste specifičan jezik (politika, sport, umjetnost), no pronađite svoj fokus i radite na njemu.


 
4. Internet
Internet je riznica izvora na stranim jezicima, posebice engleskom. Spomenimo samo mobilne aplikacije poput Duolinga ili Memrisea koji su odlični za jezične početnike, ali i za one koji svoje znanje žele usavršiti. Također, renomirana svjetska sveučilišta također nudi mogućnost besplatnog učenja jezika putem interneta. Stranice poput Coursere ili EdX-a mogu vas podučiti jeziku i kulturi drugih zemalja, no, nažalost, sve je na engleskom jeziku. Stoga, ukoliko želite naučiti strani jezik, prvo biste trebali znati već jedan strani jezik. No, uz internet možete ostvariti komunikaciju s izravnim govornicima. Idealno bi bilo razgovarati s njima, putem Skypea ili sličnog servisa, ali i dopisivanje može pomoći pri usvajanju jezika.


 


Dakle, ključ je u komunikaciji! Ne možete pogriješiti uz svakodnevno aktivno korištenje jezika. Ukoliko nemate s kime razgovarati, potrudite se misliti na stranom jeziku ili pisati sami za sebe. Čitajte, razmišljajte, pjevajte na stranome jeziku, koristite ga i uživajte u njemu. Već i time činite veliki korak naprijed za svoje znanje, a znanje stranog jezika uvijek se isplati.


 
Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.