Foto: Pexels
Klasična bolest koja dolazi od stresa i tjeskobe
povezane vijesti
Živčani gastritis poseban je oblik gastritisa uzrokovan stresom ili tjeskobom. To je klasičan psihosomatski poremećaj, koji spada u one patologije tijela (somatski znači vlastito tijelo) čiji su uzroci psihološke prirode.
Odgovoran je za neke tipične manifestacije, a to su:
- bol u trbuhu
- loša probava
- smanjen apetit
- opća malaksalost
Ako patite od ovog psihosomatskog poremećaja, preporučuje se da:
- bavite opuštajućim i antistresnim sportskim aktivnostima poput joge i posturalne gimnastike, ali i sportom općenito
- bavite nečim u čemu uživate poput hobija ili vrtlarstva ili hortikulturne terapije
- započnete tečaj psihoterapije koji pomaže u upravljanju stresom ili tjeskobom, kako bi se spriječili njihovi učinci na somatskoj razini
Možete se suprotstaviti i opuštajućim biljem i namirnicama koje štite želučanu sluznicu ili opuštaju živčani sustav:
- Infuzija sjemena komorača: to je probavni lijek koji opušta mišiće gastrointestinalnog trakta, smanjujući upalu uzrokovanu živčanim gastritisom.
- Smoothie od kruške i banane: enzimi i prirodna vlakna sadržana u kruški i banani idealni su za smanjenje iritacije želučane sluznice kod gastritisa. Ta svojstva, uz vitamine i minerale navedenih sastojaka, smanjuju prekomjerno stvaranje kiseline i smanjuju napetost koja otežava probavni proces.
- Voda s medom: ovaj prirodni lijek ima dvostruku korist za liječenje živčanog gastritisa jer smanjuje stres i omekšava želučanu sluznicu. Njegovi prirodni enzimi optimiziraju proces probave, dok njegovi šećeri povećavaju razinu energije.
- Želatina: prirodni napitak napravljen od neutralne želatine omekšava sluznicu želuca, smanjujući iritaciju uzrokovanu ovim probavnim stanjem. Ovaj sastojak sadrži esencijalne aminokiseline, antioksidanse i protuupalne tvari koji, osim što smiruju žarenje, reguliraju rad živčanog sustava.
Nikada nemojte pretjerivati s hranom već preferirajte male zalogaje. Konzumirajte puno voća, ali odvojeno od obroka.
Ručajte i večerajte u redovno vrijeme, po mogućnosti uvijek u isto vrijeme. Pravilno uskladite namirnice: na primjer, izbjegavajte kombinaciju proteina i ugljikohidrata.
Prošećite nakon obroka kako biste poboljšali probavu. Pijte puno vode.