Često stanje

Patite li od apneje za vrijeme spavanja? Stručnjaci kažu da ju može spriječiti – veganska prehrana

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Preferiranje namirnica biljnog porijekla, cjelovitog brašna i hrane bogate vlaknima, može spriječiti apneju

Oko 39 milijuna ljudi trenutno se bori s najopasnijom noćnom bolešću: OSA-om ili opstruktivnom apnejom za vrijeme spavanja, kod koje gornji dišni putovi postaju blokirani tijekom spavanja.


Opstruktivna apneja za vrijeme spavanja često je stanje, a značajan broj pojedinaca ostaje nesvjestan svoje dijagnoze unatoč povezanim rizicima.


Ako imate OSA opetovano ćete se buditi, što pridonosi smanjenju kvalitete vašeg sna.


Osim svakodnevnih učinaka na san oboljelih i utjecaja na svakoga s kim dijele krevet, liječnici također upozoravaju da apneja za vrijeme spavanja može povećati rizik od visokog krvnog tlaka, moždanog udara, bolesti srca i dijabetesa tipa 2.


Istraživači sa Sveučilišta Flinders u Australiji otkrili su da su oni koji su jeli hranu bogatu povrćem, voćem, žitaricama i orašastim plodovima bili mnogo manje izloženi riziku od OSA-e.


Istraživači su prikupili podatke od čak 14.000 ljudi, koji su svi sudjelovali u američkoj Nacionalnoj anketi o zdravlju i prehrani, a koja ih je ispitivala o njihovim prehrambenim navikama.


Sudionici istraživanja su zamoljeni da navedu detalje što su jeli u posljednja 24 sata, kako bi bili klasificirani kao biljojedi ili ljubitelji mesa.


Stručnjaci su također ispitivali vegetarijance i vegane o prirodi njihove prehrane.


Zatim je grupa zamoljena da odgovori na niz pitanja osmišljenih za otkrivanje i dijagnosticiranje OSA-e.


Naposljetku, znanstvenici su otkrili da su oni koji su jeli hranu biljnog podrijetla imali 19 posto manje šanse da dožive OSA od onih koji jedu meso.