Kolesterol

Želite li sniziti razinu lošeg kolesterola u krvi, ovo bi voće trebalo jesti jednom dnevno. Nije u pitanju jabuka

Šarlota Brnčić

Foto iStock

Foto iStock

Konzumacija avokada može pomoći u snižavanju razine LDL kolesterola

Kolesterol je neophodan za dobrobit našeg tijela sve dok je u normalnim vrijednostima, zapravo služi za sintezu nekih hormona, igra temeljnu ulogu u proizvodnji vitamina D i sastavni je dio staničnih membrana i raznih tkiva.


Međutim, ako je povišen može biti vrlo štetan za tijelo. Konkretno, to je LDL kolesterol, poznat kao “loš”, koji se, za razliku od HDL-a koji se smatra “dobrim”, mora stalno pratiti.


To je zato što su visoke razine LDL kolesterola povezane s pojavom kardiovaskularnih problema, ukazuju na prisutnost masnoće u krvi i mogu uzrokovati određena stanja poput visokog krvnog tlaka, srčanog i moždanog udara.


Osim količine koju naše tijelo normalno proizvodi, kolesterol se može unijeti izvana putem hrane, a prisutan je prije svega u namirnicama bogatim životinjskim mastima kao što su meso, maslac, suhomesnati proizvodi, sirevi i žumanjci.


U tom smislu, istraživanje koje je provelo Sveučilište Pennsylvania State i objavljeno u Journal of the American Heart Association , otkrilo bi kako konzumacija avokada dnevno može pomoći u snižavanju razine lošeg kolesterola u krvi i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, zahvaljujući njegovom sadržaju mononezasićenih masnih kiselina.


Tim istraživača zadao si je cilj usporediti učinke različitih vrsta prehrane na kolesterol na uzorku od 45 pacijenata u dobi između 21 i 70 godina, pretilih ili prekomjerne tjelesne težine, koji su dva tjedna slijedili uobičajeni američki način prehrane.


Sljedećih 5 tjedana, međutim, sudionici su bili podijeljeni u 3 skupine: prva je slijedila dijetu s niskim udjelom masti, dok su druga i treća imale umjerenu prehranu, a jedina je razlika bila u tome što je jedna od dviju skupina dobila jedan avokado na dan.


Iz provedenih analiza pokazalo se da su oni koji su jeli avokado smanjili LDL (loš) kolesterol za 13,5 mg/dl, druga skupina koja je slijedila dijetu s umjerenim unosom masti za 8,3 mg/dl, a prva skupina (dijeta sa niskim udjelom masti) samo za 7,4 mg/dl.


Ovi rezultati bi pokazali kako unos mononezasićenih masnih kiselina koje daje avokado može drastično smanjiti loš kolesterol. Zbog toga je preporučljivo jesti ga češće, možda pripremajući ukusan guacamole ili ga češće dodavati u salate.