Antivirusna prehrana

Hranom protiv virusa – može li nas hrana zaštititi od virusnih infekcija?

Life

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Ova godina bit će zapamćena u povijesti kao godina koronavirusa. Istražili smo može li se ova i druge virusne bolesti spriječiti i liječiti pomoću hrane.Dok liječnici i farmaceuti tragaju za potencijalnim lijekom i cjepivom protiv koronavirusa, internet obasipaju informacije o blagotvornim biljkama i namirnicama za koje se tvrdi da mogu spriječiti, pa čak i izliječiti virusnu infekciju. Međutim, imaju li te tvrdnje uporište u znanosti?


Trenutno ne postoje znanstveni dokazi o mogućnosti prevencije virusne infekcije specifičnom hranom ili njezinim sastojcima. Dakle, prehrana i sastojci u hrani ne mogu spriječiti pojavu virusne infekcije, pa tako i koronavirusa, ako se u isto vrijeme ne pridržavamo higijenskih praksi, tj. ako ne izbjegavamo kontakt s virusom.


Ipak, za uspješnu borbu protiv virusnih infekcija važan je jak imunitet te općenito dobro zdravlje. Europsko vijeće za informiranje o prehrani (engl. EUFIC) naglašava upravo važnost pravilne prehrane bogate voćem i povrćem.
Osim što hrana sadrži sastojke koji su nužni za normalno funkcioniranje imuniteta, neki sastojci pokazali su antiviralna svojstva. Takvi sastojci imaju sposobnost uništiti virus ili spriječiti njegovu replikaciju, tj. reprodukciju.


Međutim, to ne znači da se hrana može koristiti kao lijek protiv virusne infekcije, što naravno uključuje i infekciju koronavirusom. 


Antiviralni sastojci iz hrane mogu pomoći organizmu u borbi protiv infekcije, ali ono što je važno imati na umu je različita učinkovitost pojedinih bioaktivnih sastojaka iz hrane na raznovrsne viruse.


Čestice virusa međusobno se razlikuju pa ono što djeluje štetno na jedan virus ne mora nužno imati jednak učinak i na drugu vrstu virusa.


Cijeli tekst o antivirusnoj prehrani pročitajte na Krenizdravo.hr