Usta su vam suha?

5 neočekivanih razloga zbog kojih ste uvijek žedni. Jedan od njih je i popularna dijeta

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Žeđ može jednostavno ukazivati da se više znojite i trebate više vode. Ili može biti simptom određenih stanja i bolesti.Boraveći cijeli dan na suncu ili pojevši super slani međuobrok, gotovo uvijek ćete posegnuti za najbližom čašom vode što je prirodno. Ali ako ste žedni cijelo vrijeme ili se osjećate kao da ništa što pijete ili jedete ne utažuje vašu žeđ, to bi moglo biti više od puke privremene dehidracije.


Žeđ može jednostavno ukazivati da se više znojite i trebate više vode. Ili može biti simptom određenih stanja i bolesti. To čak može biti nuspojava određenih vrsta prehrambenih planova. Dakle, ako se ne možete osloboditi tog isušenog osjećaja i osjećate se žednima cijelo vrijeme, evo nekoliko mogućnosti koje možda niste očekivali.


Suha usta


Suha usta mogu biti jedan od razloga zašto ste žedni. Ovo je stanje poznato kao kserotomija –  stanje je u kojem vaše žlijezde ne stvaraju dovoljno sline da bi vaša usta ostala vlažna. To može biti rezultat terapije zračenjem raka, određenih lijekova, pušenja ili čak samo starenja. Neki drugi simptomi, osim osjećaja žeđi, su neugodan zadah i upaljene desni.
Ako imate suha usta, liječnici predlažu da prvo povećate unos vode. Jeff Burgess, bivši klinički docent na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta Washington, kaže da se najbolji plan liječenja razlikuje za svakog pojedinca. No, najbolje je posjetiti stomatologa o načinima za ublažavanje simptoma stanja.


Dijabetes


Kada imate dijabetes, glukoza se nakuplja u vašoj krvi, prisiljavajući bubrege da se prekomjerno trude i pokušaju to apsorbirati. Kada bubrezi ne mogu pratiti, dolazi do proizvodnje više urina nego što je normalno.


“Učestalo mokrenje, još jedan uobičajeni simptom, dovest će do žeđi. To dovodi do pijenja više tekućine, što zapravo čini problem problemom”, kaže dr. Heather Rosen, medicinska direktorica UPMC-ovog hitnog odjela.


Ovaj simptom je polidipsija ili ono što neki stručnjaci nazivaju žeđi koju izgleda kao da se može utažiti. Još uvijek postoji toliko drugih simptoma dijabetesa, zato se nemojte oslanjati samo na žeđ kao nagovještaj da možda imate dijabetes. Posavjetujte se sa svojim liječnikom o svim zdravstvenim problemima i on ili ona mogu napraviti pretrage kako bi to isključili ili vam pomogli otkriti zašto biste inače cijelo vrijeme bili žedni.


Uzrok žeđi može biti i dijabetes insipidus. Iako nije povezano s dijabetesom, ovo je rijetko stanje bubrega koje uzrokuje značajne neravnoteže u tjelesnim tekućinama. Osobe s tim poremećajem gube velike količine tekućine zbog pojačanog mokrenja što rezultira pretjeranom žeđi, piše Men’s Health.


Foto: iStock


Anemija


Oni koji imaju anemiju bore se stvoriti dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca što rezultira time da se tijelo bori za dobivanje potrebnog kisika. A kako se anemija pogoršava, može uzrokovati pojačanu žeđ, zajedno s brojnim drugim simptomima poput slabosti i umora.


“Vaše tijelo gubi crvene krvne stanice brže nego što se mogu nadoknaditi, a gubitak tekućine pokušat će nadoknaditi pokretanjem žeđi”, kaže dr. Rosen.


Dijeta


Ako ste na dijeti koja uključuje malo ugljikohidrata, poput popularne keto dijete, možda ćete primijetiti da ste žedniji nego inače. Ispada, to je normalna nuspojava.


Kada značajno smanjite unos ugljikohidrata, glikogen se troši (oko 3 grama vode sa svakim gramom glikogena). Dakle, dok ste na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata ili pokušavate postići ketozu, gubite vodu dok vaše tijelo sagorijeva svoj pohranjeni glikogen, što vas čini žednijim od uobičajenog.


“Kako se metabolizam mijenja u prvih nekoliko tjedana ketoze, tijelo prolazi kroz promjene u ravnoteži elektrolita i tekućina”, kaže Ginger Hultin, glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku. “Neki ljudi osjećaju pretjeranu žeđ i mokrenje više nego inače.”


Na keto dijeti je neophodno pijenje na litre i litre vode i tekućine s malo ugljikohidrata. Sad kad znate da je dehidracija simptom dijete s malo ugljikohidrata, možete se pripremiti i držati pri ruci bocu vode.


Trening


Ako ste uvijek konzumirali određenu količinu vode i bilo vam je dovoljno, možda ste na čudu jer to više nije tako. Jeste li možda povećali treninge i vježbe koje radite? Ako jeste, to bi svakako mogao biti razlog vaše konstantne žeđi.


Ako ste aktivniji tijekom dana ili ste u fazi jačeg treninga, količina vode koja je prije djelovala na vaše tijelo možda više neće biti dovoljna. Kad se vaše tijelo više znoji, gubi više tekućine i morat ćete početi piti više kako biste to nadoknadili. Stručnjaci predlažu da pijete vodu 15 minuta prije vježbanja, a zatim ju redovito unosite u manjim količinama svakih 20 minuta vježbe kako biste ostali hidratizirani, prenosi Men’s Health.