Vinart

Započeo je Vinski grad u Rijeci. Bili smo odmah prvi dan i otkrili što sve obavezno morate probati

Sanda Milinković

Večer smo zaokružili odličnim roseom.

U Rijeku je sinoć po prvi puta stigao Vinski grad. Spektakularna vinska i gastro manifestacija odabrala je Rijeku za domaćina, a posjetitelji koji su već imali prilike uživati u ovom događaju dobro znaju da je riječ o pravom spektaklu za nepce.


S obzirom na to da je posrijedi mnoštvo štandova s vinskim i gastro poslasticama, potražili smo pomoć od Borisa Lešića koji nas je proveo po must visit štandovima koji kriju zanimljive priče. Objasnio nam je da vina trebamo kušati od onih bijelih i svježijih, prema crnima.


Foto: Dijana Ljubanović


Vinski grad ima vrhunsku ponudu vina


Izlagači ima odličnu ponudu po promotivnim cijenama zbog kojih možete uživati u finim vinima već od 60 kuna po butelji. Odlučili smo probati nekoliko crnih i bijelih vina, a večer nije mogla proći niti bez popularnog rosea.


Iz vinarije Katunar nas je zainteresirala priča o “najsjevernijem plavcu”. Njihov Plavac mali Sv. Lucija je vino najsjevernijeg nasada plavca malog na svijetu, a osim tipičnih mirisa i okusa, prepoznaju se i diskretni tragovi sladića, mošusa i jagode.


Foto: Dijana Ljubanović


Roto Svijet Pića pravo je osvježenje za ljubitelje prosecca gdje nas je posebno oduševio koktel Baby Parcelino koji se radi od Parce ruma te Luscombe organske limunade od sicilijanskih limuna.


S obzirom na bogatu vinsku ponudu, od štanda do štanda, počevši od Kraša i hotela Bonavie pa do trgova iza Radija Rijeke, imati ćete priliku iskušati zaista svašta.


Međimurski vinari su ponosno nošeni vinarijama Dvanajščak Kozol i Štampar, Lovrec i Krauthaker. Tu je i štand AGRIS-a, obiteljske vinarije koju su osnovali Riječani koji su jednostavno zaljubljeni u vino i hrvatske autohtone sorte.


Foto: Dijana Ljubanović


Foto: Dijana Ljubanović


Kušali smo njihova rijetko dostupna i nagrađena vina poput malvazije i škrleta koji je bio apsolutni hit na štandu.


Malo tko nije čuo i za Krauthaker vina koja su prvaci u proizvodnji graševine iz Kutjeva.


Foto: Dijana Ljubanović


Neizostavni su štandovi i vinara s vrbničkog područja gdje se posebno ističe žlahtina, autohtona sorta koja raste isključivo na području oko Vrbnika.


Moći ćete tako kušati vina s potpisom PZ Gospoja, Pavlomir iz Novog Vinodolskog, Katunar, Šipun, Benvenuti kao stručnjaka za teran, te istarskog Damjanića kao najgrađivanijeg vinara koji iz godine u godinu osvaja zlatne medalje na prestižnim svjetskim vinskim natjecanjima.


Zanimljiva priča vinarije Šipun je i “vraćanje” autohtone sorte sansigot. Sansigot Šipun je lagano voćno vino, prijatnih tanina, zavodljivih herbalnih nota i krajnje lepršavih kiselina.


Dašak Dalmacije donosi Skaramuča s fantastičnim izborom vina. Posebno je iskustvo i na štandu Roxanicha gdje je glavni hit njegov Istrijanac.


Foto: Dijana Ljubanović


Večer smo zaokružili odličnim roseom Banka Maria iz “Svijeta Vina obitelji Banko”. Iako nam kažu da su Riječani oduševljeni malvazijom i muškatom, priznaju da se mnogi odlučuju upravo za rose iz razloga što na nepce djeluje vrlo rashlađujuće i lagano u ovim još toplim ljetnim večerima.


Foto: Dijana Ljubanović


Foto: Dijana Ljubanović


Pivovara Medvedgrad za pivoljupce


Za prave ljubitelje vina, iza Radija Rijeke se smjestio štand kultne i prve craft pivovare Medvedgrad koja je sa sobom donijela specijalitete poput Gričke vještice, Zlatnog medvjeda, Hladno pivo, Baltazar te čvarkuše (pogačice sa čvarcima). Kažu nam da je ove prve večeri, potpuni hit među Riječanima upravo Grička vještica.


Ponose se time da su zapravo napravili “craft prije crafta”, a sada su proslavili i 25. rođendan.


Foto: Dijana Ljubanović


Foto: Dijana Ljubanović


Nije nedostajalo ni gastro specijaliteta


Nakon reda vina ili pive, vrijeme je i za obrok nakon kojeg ćete nesmetano moći nastaviti s obilaskom štandova. Isprobali smo burger iz Rougemarina koji nas je osvojio svojom teksturom i okusom, a odlično se sljubio i s pomfrijem kod kojeg možete birati “klasičan” pomfri ili onaj od batata. 


Foto: Dijana Ljubanović


Foto: Dijana Ljubanović


Za ljubitelje delicija, odlična je vijest što se na štandu Reshetka by Đurina hiža, što je mobilni street food program obiteljskog brenda Đurina Hiža, može isprobati legendarni Medin burger od junećeg jezika. Meso se za ovaj burger priprema tehnikom suos-videa, 24 sata na 76 stupnjeva sa začinskim biljem.


Foto: Dijana Ljubanović


Mekano meso koje se topi u ustima i ukusno pecivo, dovoljno će vas okrijepiti za nastavak vaše vinske ture.


Pored ovoga, možete isprobati i pravi specijalitet načinjen od cvijeta Szechuan Button. Vrlo neobična eksplozija okusa u ustima kada vam u jednom trenutku okus postaje sladak, a na kraju imate osjećaj kao da su vam usnice naelektrizirane.


Foto: Dijana Ljubanović


Na štandovima plaćate bonovima


Zanimljivost je i da se na štandovima ne primaju novci već se na blagajnama kupuju bonovi kao sredstvo plaćanja. Čaša za degustaciju stoji 30 kuna. Vinski grad je tek započeo, a s prvom je večeri započela i naša avantura istraživanja okusa. Sudeći po brojnom odazivu, Riječani su jedva dočekali ovakav događaj pa ne sumnjamo da će sve do posljednjeg dana održavanja manifestacije, štandovi biti puni.


 


 


 


Foto: Dijana Ljubanović


Glavni partneri u projektu Vinski grad su Romerquelle i Roto svijet pića, domaćin im je TZ Rijeke, dok su izlagači Vina DK, Mario Banko, Krauthaker, PZ Gospoja, Pavlomir, Katunar Anton, PZ Vrbnik, Lovrec, Katunar Ivan, Dobra berba, Tudor, Medea, Agris, Roxanich, Skaramuča, Štampar, Vinakoper, Damjanić i Benvenuti.


Foto: Dijana Ljubanović


Koktele pripremaju Scorpio i Roto Svijet Pića, a za ponudu hrane bit će zaduženi: Cheese bar, Rougemarin, Dukat i Reshetka. U ponudi će biti i craft piva pivovare Medvedgrad te njemačkih pivovara Erdinger i Stiftung Hell.


Foto: Dijana Ljubanović


Foto: Dijana Ljubanović


Foto: Dijana Ljubanović


Foto: Dijana Ljubanović


Foto: Dijana Ljubanović


Foto: Dijana Ljubanović


Sadržaj nastao u suradnji s Vinartom.


Svi ugostiteljski i uslužni djelatnici pridržavali su se potrebnih epidemioloških mjera, a ponegdje su rukavice ili maske uklonjene tek za potrebe fotografiranja.