Nutritivno bogata namirnica

Vrijeme je za šparoge pa donosimo tri recepta za potpuno uživanje u okusu

Ana Braškić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Savršenstvo!

Sezona branja šparoga službeno je započela, a ova ukusna i nutritivno bogata namirnica vrlo je zdrava za jetru, bubrege i pluća. U nastavku donosimo tri recepta uz koja ćete moći uživati u okusu i mirisu neodoljivih šparoga.


RIŽOTO OD ŠPAROGA I KOZICA


Težina: jednostavno


Vrijeme: 10 minuta pripreme, 50 minuta kuhanja


Sastojci za 4 osobe:


  • 8 šaka riže arborio ili carnaroli
  • 1 do 2 stručka šparoga
  • 250 g očišćenih repova kozica
  • 1 kapula ili nekoliko stabljika mladog luka
  • sol, papar, maslinovo ulje
  • maslac za »mantekiranje«

Za temeljac:


  • 1 kapula
  • 1 mrkva
  • komadić celera
  • tvrdi dijelovi šparoga
  • 1 litra vode

Priprema: Odvojiti tvrde dijelove šparoga i od njih pripremiti temeljac. U 1 litru vode stavite tvrde djelove šparoga, kapulu, mrkvu i celer. Nakon što zakuha, kuhati pola sata.


Meke djelove šparoga kidati na komadiće. Kad je temeljac gotov, drugu kapulu nasjeckati i pirjati na maslinovom ulju. Ubaciti rižu, miješati dok ne postane staklasta.


Podliti s malo vrućeg temeljca, začiniti solju i kuhati. Riži postepeno dodavati temeljac. Kada je riža napola skuhana, ubaciti vrhove šparoga i kozice. Pred kraj kuhanja provjeriti slanoću, popapriti, dodati maslac i »mantekirati«, odnosno energično miješati rižu kako bi rižoto postao kremast.


Kratko odmoriti i poslužiti.


MUFFINI SA ŠPAROGAMA I ŠPINATOM


Težina: jednostavno


Vrijeme: 10 minuta pripreme, 30 minuta kuhanja


Sastojci za 16 muffina:


  • 500 g špinata
  • 1 stručak šparoga
  • 5 stabljika mladog luka
  • 50 g pancete
  • 250 g sira ricotta
  • 4 jaja
  • 2 žlice brašna (može i zobene pahuljice)
  • sol, papar
  • pola vrećice praška za pecivo

Priprema: Oprati špinat i narezati ga na trake. Šparogama odvojiti tvrde dijelove, mladi luk narezati na kolutiće, a pancetu na kockice. Na suhu tavicu staviti pancetu, kada pusti masnoću dodati mladi luk, a nakon par minuta i očišćene šparoge. Pirjati na laganoj vatri 2 do 3 minute i zatim dodati špinat.


Pustiti da povene i ugasiti vatru. Kušati i tek onda dodati sol i papar. Ostaviti po strani da se ohladi. Sir izraditi mikserom i dodati jedno po jedno jaje.


Dodati brašno ili zobene pahuljice, malo posoliti i umiješati povrće. Na kraju umiješati prašak za pecivo. Smjesom puniti namašćene kalupe za muffine ili papirnate košarice. Peći 25 minuta na 180 stupnjeva dok muffini ne postanu zlatnožuti. Poslužiti mlako.


KREM JUHA OD ŠPAROGA I GRAŠKA


Težina: jednostavno


Vrijeme: 10 minuta pripreme, 30 minuta kuhanja


Sastojci za 4 osobe:


  • 1 kapula
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 250 uzgojenih šparoga
  • 300 g odmrznutog graška
  • 500 ml povrtnog
    temeljca
  • sol, papar
  • po želji malo chilli papričice
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 10 -15 listića svježe mente
  • sok od pola limuna

Priprema: Nasjeckati kapulu i češnjak te ih dinstati na maslinovom ulju na srednje jakoj vatri. Šparoge oguliti i nasjeckati tvrđe djelove na kolutiće, a vrhove ostaviti po strani.


Dodati nasjeckane šparoge na kapulu i češnjak, promiješati te dodati grašak. Miješati nekoliko minuta na laganoj vatri zatim dodati temeljac, sol, papar i po želji malo chillija. Kuhati na laganoj vatri desetak minuta. Kada je grašak kuhan, dodati slatko vrhnje i mentu te izraditi štapnim mikserom.


Regulirati sol i dodati sok od limuna. Poslužiti s vrhovima šparoga koje ste kratko skuhali.


FRITAJA SA ŠPAROGAMA I PANCETOM


Težina: jednostavno


Vrijeme: 10 minuta pripreme, 10 minuta kuhanja


Sastojci za 4 osobe:


  • 8 jaja
  • 2 žlice slatkog vrhnja
  • 1 do 2 stručka divljih šparoga
  • 100 g pancete
  • 2 mlada luka
  • sol, papar
  • 1 žlica parmezana
  • maslinovo ulje

Priprema: Šparogama odvojiti tvrde dijelove i nakidati na komadiće. Pancetu narezati na kockice, a mladi luk na kolutiće. Na žlici maslinova ulja popržiti pancetu.


Dodati šparoge i pirjati nekoliko minuta. Jaja istući, posoliti, popariti te im dodati 2 žlice slatkog vrhnja i žlicu parmezana. Preliti preko šparoga i pancete i kratko promiješati.


Sada imate dvije opcije, ili ćete stalno miješati pa ćete dobiti fritaju, ili ćete poklopiti i pustiti da se jaja »skuhaju« pa ćete dobiti omlet.