Mala crna čuda

Vjerovali ili ne, ali čini se da smo lubenicu cijelo cijelo vrijeme jeli na pogrešan način

Mija Dropuljić

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Mnogi ovo omiljeno ljetno voće godinama krivo jedu, a nisu ni svjesni da tako unose manje zdravih sastojakaLubenica je jednaka ljeto! Teško je zamisliti ljetne mjesece bez ovog osvježavajućeg voća kojeg smo jednako obožavali u djetinjstvu kao i danas. Njena tajna leži u velikom postotku vode zbog čega nas ljeti osvježava. Uz to lubenica pomaže i kod mršavljenja. Čini nas sitima, a u jednoj porciji ovo voće sadrži svega 24 kalorije.


No, što još čini lubenicu? Njene sjemenke koje uvijek čistimo prije konzumacije.


Vjerojatno većina ljudi lubenicu jede tako da prije same konzumacije prvo očistiti voće od sjemenki. Ili ih svaki put pljunemo. U koju god kategoriju obožavatelja lubenice pripadali činite prema Freundin.de jednu krucijalnu grešku.
Naime, male crne sjemenke unutar lubenice su bogate raznim sastojcima koji su itekako dobri za naše zdravlje. Primjerice, vitamin A, B i C, kalcij, magnezij, nezasićene masne kiseline i željezo su samo neki od za naš organizam bitnih sastojaka. 


Dok smo bili djeca govorili su nam da sjemenke trebamo izbjegavati jer ćemo “dobiti upalu slijepog crijeva”, no to nije istina.


Dapače, zdravo je jesti sjemenke. No, mnogim ljudima one smetaju ili nemaju dobar okus. Čak ih i u tom slučaju možete konzumirati. 


Foto: Unsplash


Od sjemenki možete napraviti prah te s njim možete obogatiti svoj jutarnji smoothie, zobenu kašu, a poslužit će i kao zamjena za sjemenke bundeve koje često koristimo za izradu raznih vrsta kruga.


Stručnjaci pak ističu kako trebamo biti oprezni prilikom konzumacije sjemenki lubenice. I bez brige ne zato što ćemo kako su nas roditelji uvjeravali dobiti upalu slijepog crijeva.


Trebamo pripaziti da ne pretjeramo s njihovim unosom jer se to može negativno odraziti na našu probavu. No, nije baš da u jednom danu pojedete cijelu lubenicu. Ili?