Mališani puni energije

Vaše dijete neće spavati? Možda je razlog jedan od ovih

Dijana Ljubanović

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Nepoželjno okruženje za spavanje moglo bi spavanje učiniti odbojnim kod neke djece“Želim piškiti!”, “Gladan sam!”, “Možemo li pročitati još jednu knjigu, molim?


Čini li vam se ovo poznatim izgovorima? Jeste li jedan od onih iscrpljenih, neispavanih roditelja čije dijete neće ići u krevet bez obzira na sve? Odugovlačenje spavanja uobičajena je fora većine mališana, ali možete isprobati nekoliko strategija za rješavanje problema. Pročitajte ovaj članak kako biste saznali o mogućim uzrocima napada bijesa prije spavanja i savjetima kako svoje dijete staviti u krevet bez mnogo drame.


Hiperstimulacija


Hiperstimulacija se javlja kada je malo dijete mentalno preuzbuđeno prije spavanja, što otežava njegovom umu da se smiri dovoljno da zaspi. Svako malo dijete može biti hiperstimulirano iz različitih razloga, ali uobičajeni krivci uključuju sljedeće.


  • Vrijeme ispred ekrana prije spavanja
  • Energetski intenzivna igra ili aktivnost prije spavanja
  • Slatki zalogaji ili pića prije spavanja
  • Konzumacija namirnica s kofeinom, kao što su čokolade

Nelagoda
Nepoželjno okruženje za spavanje moglo bi spavanje učiniti odbojnim kod neke djece. Roditelji obično mogu otkriti uzrok pregledom spavaće sobe svog mališana. Neki od uobičajenih razloga za nelagodu djeteta u spavaćoj sobi uključuju:


  • Intenzivna svjetla
  • Glasna glazba ili zvukovi
  • Neudobna odjeća
  • Neudobna posteljina
  • Neprikladna sobna temperatura

Nelagoda također može biti povezana s bolešću ili zdravljem. Neki od uobičajenih razloga uključuju prehladu, curenje ili začepljen nos, nicanje zubi, plinove, želudac i infekcije, piše Mom Junction.


Radoznalost


Neka mala djeca ne žele propustiti nikakvu akciju koja se događa oko njih i žele vidjeti što svi drugi rade kod kuće, zbog čega su nezainteresirani za spavanje. Obično je češća pojava u kućanstvima u kojima svaki član obitelji ima različito vrijeme za odlazak u krevet.


Nemogućnost samo smirivanja


Neki mališani, posebno oni mlađi, možda neće sami zaspati kroz samoumirivanje. Umjesto toga, potrebno ih je ljuljati, tapšati, maziti, dojiti ili držati da spavaju.


Strahovi


Mala djeca mogu početi imati strašne snove ili noćne more, obično u dobi od dvije godine. U takvim slučajevima mališan može ići u krevet bez ikakve gužve. Međutim, kasnije se mogu probuditi zbog noćne more i ne zaspati ostatak noći.


Netočno vrijeme


Prerani odlazak na spavanje kada dijete nije dovoljno umorno ili prekasno kada je iscrpljeno i mrzovoljno može uzrokovati probleme s padanjem i spavanjem. Možda neće imati utjecaja kada se pojavi s vremena na vrijeme. Međutim, ako se uvijek pridržavate netočnog vremena, to bi moglo utjecati na dječje navike, spavanje i zdravlje.