Zamjena za šećer

Uzmi mi sve, ali slatko ne – mogu li sladila zaista pomoći kod mršavljenja?

Life

Photostock Secrets

Photostock Secrets

Ako ne možete bez slatkog, a borite se s kilogramima, sigurno ste istraživali postoji li kakva zdravija i jednako ukusna alternativa. Donosimo kratki vodič kroz sladila.Sladila su raznovrsne zamjene za šećere (prirodne ili umjetne), koje služe za zaslađivanje niskokaloričnih proizvoda, pića ili proizvoda za dijabetičare. Koriste se i u pekarstvu te slastičarskoj industriji jer imaju poželjna svojstva poput stabilnosti pri različitim temperaturama.


Po kemijskoj definiciji, sladila nisu šećeri. Prema tome, u skupinu sladila ne spadaju kokosov šećer, med, agavin sirup ili drugi slični proizvodi, jer svi oni ipak sadrže neku vrstu šećera.


S druge strane, sladila pružaju osjet slatkoće jer aktiviraju okusne pupoljke na jeziku, ali sama po sebi nemaju nikakvu ili imaju vrlo nisku energetsku vrijednost jer se u organizmu ne razgrađuju istim reakcijama kao i šećeri. Neke zamjene za šećer mogu imati laksativni učinak, pa je dobro provjeriti ambalažu prije upotrebe.
Sladila se dijele na umjetna sladila i zamjene za šećer. U umjetna sladila, primjerice, spadaju aspartam, saharin i ciklaminska kiselina. U zamjene za šećer spadaju sorbitol, ksilitol i manitol. Koji od njih su sigurni za upotrebu, a koje je bolje izbjegavati pročitajte na Krenizdravo.hr