Drevna uloga nakita kao inspiracija

Upečatljiv nakit s hrvatskim potpisom za osobe sa stavom

Mija Dropuljić

FOTO: Juraj Vuglač

FOTO: Juraj Vuglač

Dizajneri Smiljka Franjić i Mario Nokaj predstavljaju novu kolekciju nakitaPotreba da se osjećamo prihvaćenima, da pripadamo, jedna je od najsnažnijih ljudskih potreba. Osjećaj identiteta i samopoštovanja odražavaju tu potrebu. Prvi ukrasi izvedeni su iz lova: zubi, kandže, rogovi i kosti. Lovci su vjerovali da će im nošenje trofeja donijeti sreću za sljedeći lov. Ratnici su nosili nakit da bi ih zaštitio u bitci, običan čovjek nosio je nakit da bi ga zaštitio od magije i donio mu sreću. 


Nakit je također označavao povezanost i predanost: preko ljubavne odanosti do oznake pripadnosti plemenu ili kasti. Smiljka Franjić i Mario Nokaj inspiraciju pronalaze upravo u toj drevnoj ulozi koju je nakit imao u ljudskom društvu.


„Početak mog umjetničkog djelovanja u području oblikovanja suvremenog nakita počeo je odlukom da ću si  od poklonjenog komada crnog drveta napraviti ogrlicu kakvu nitko nema. Trebalo je naučiti tehnike obrade drveta i metala, a usput kreirati i stvarati. Polako i bez pritiska stvarala sam intuitivno, prema trenutačnom raspoloženju, izlagala, sudjelovala na modnim revijama, vodila umjetničke radionice. Nit vodilja cijelog ovog puta bila je prikazati ljepotu drveta kojim se može pohvaliti mali broj zemalja na svijetu primjenjujući stare tehnike obrade i završne impregnacije voskom, poštujući ekološke principe. Nakit koji ovdje predstavljam  napravljen je od fosilnog hrasta starog cca 6 000 godina i srebra, ponekad s umetnutim jantarom ili kljovom vepra.  Boja drveta je crna, a na nju je apliciran patinirani srebrni okov. Crna boja, šiljati oblici i predimenzioniranost osobine su serije radova nastalih nakon samostalne izložbe Putovanje kroz vrijeme.  Njima se vraćam u prapovijest, vrijeme kada je ovo drvo bilo živo, a nakit služio kao talisman, štitio i davao snagu. Oblici koje izrađujem od drva imitiraju životinjske zube ili kosti koje daju osobine tih životinja onima koji ih nose.” objasnila je dizajnerica Smiljka Franjić.
Kao stalna inspiracija su  mi drevne civilizacije i život njihovih članova. Nakit je bio dio njihovog života, statusa, tako sam nakitom upotpunio i našeg ratnika, Princa, dao mu snagu kroz spiralnu antiklastičnu narukvicu, izrađenu drevnom tehnikom kovanja”, objasnio je Mario Nokaj.


Dizajneri nakita: Smiljka Franjić i Mario Nokaj
Vlasulju izradio frizerski salon “FNK”
Šminka: Ivana Šimunovic
Majica: Spirit by TB
Model: Josip Tešija, Midikenn
Fotografija: Juraj Vuglač