Ženski životi glasnije i širenje klitopismenosti

U Rijeci uskoro četiri dana posvećena ženskom buntu i zadovoljstvu

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Od 11. do 14. rujna u Rijeci se održavaju programi koji u fokus stavljaju nevidljivost ženskog iskustva i manipuliranje sadržajem kojeg žene iznoseZapočevši u petak 11. rujna s predavanjem o tehnološkoj popularizaciji potpune anatomije klitorisa, te nastavivši s vikendom radionica 3D printanja modela klitorisa i izrade klito-fanzina, program kulminira u ponedjeljak 14. rujna, kada se javnosti prezentiraju 3 nova rada hrvatskih umjetnica u obliku vođene umjetničke ture riječkim ulicama u sklopu projekta Rijeka 2020.


Tura započinje otvaranjem murala Marine Mesar OKO koja oslikava zid na adresi Vodovodna 42 s početkom u 18 sati. Potom se publika vodi do izvedbe novog rada Vlaste Delimar kojeg je oblikovala s djevojkama iz Rijeke na balkonu gradske vijećnice u centru Rijeke, te konačno i do Arheološkog parka Principij i izvedbe novog plesnog rada umjetnice Josipe Bubaš gdje program završava oko 21 sat.


U muralu Is she a wizard already?, umjetnica OKO inspirirana motivima ručnog veza starih majstorica, podsjeća na važnost kolektivnog etnološkog naslijeđa u vremenima kada konzumeristička pop kultura nemilosrdno proždire sve pred sobom. Postavljajući tradicionalne motive u obliku suvremene street art intervencije u javni prostor pomalo zaboravljene ulice u širem centru grada, umjetnica vješto suprotstavlja prošlost i sadašnjost, ukazujući na povijesno naslijeđe utkano u svima nama, a koje smo tako spremni zaboravljati podliježući raznim prolaznim trendovima.
U turi koju predvodi umjetnica Sendi Bakotić pratimo Super Klitu, živu i predimenzioniranu verziju inače nevidljivog i (povijesno) skrivanog organa, u njenoj šetnji kroz grad. Od otvorenja murala publika vođenom turom pješice prolazi kroz centar grada do Korza na kojemu ju dočekuje izvedba glasovne dekonstrukcije normi. Nastavno na svoju raniju praksu, Vlasta Delimar se ondje obračunava s rodnim stereotipima i odgojno-kulturnim predrasudama. Zajedno s djevojkama iz Rijeke provedeno je mapiranje, prikupljanje i analiza predrasuda i stereotipnih izjava koje ih sputavaju i ograničavaju – dok istovremeno prividno za cilj imaju odgojne i društvene mjere. Umjetnica i sudionice izvode performans Rapunzel vidljiv (i čujan) iz javnog prostora grada, pozicionirajući se u njega tijelima no također i decibelima.


Josipa Bubaš u svom novom plesnom radu Uranjanje tematizira nejasne, prešućene, ženske, društveno uvjetovane osjećaje krivnje, odgovornosti i tereta, ali i implicitnu mudrost, snagu i uživanje. Autorica tekstom, tijelom, glasom i slikom progovara o marginalnim i marginaliziranim osjećajima, dojmovima, mislima i naslijeđenim obrascima, dotičući se pozicije žene u društvenom kontekstu, ali i intimnom djelovanju.


FOTO: Tomislav Čuveljak
Uranjanje Josipa Bubaš


Raspored programa “Vikend klitopismenosti”


(Sve se aktivnosti provode u prostoru Filodrammatice (Korzo 28), a za sudjelovanje se možete prijaviti na [email protected]):


11.9.  / 20 – 21h / Predavanje: Tehnološka popularizacija klitopismenosti (Karla Horvat Crnogaj)


12.9. / 13 – 20h / Radionica 3D printanja modela klitorisa (Mario Pavlić)
(5 slotova za koje se zasebno može naručiti: 13 – 14h; 14 – 15h; 15 – 16h; 17 – 18h)


13.9. / 18 – 20h / Radionica ilustriranja klitorisa (Tanja Blašković)


Predavanje i radionice dijelom su programa Klitopismenost koji se provodi već treću godinu, a tijekom ove godine klitorisna karavana, uz Zagreb, putuje i u Pulu u suradnji s inicijativom Proces queer te u Rijeku uz podršku udruge Prostor plus. A krajem rujna klitu iščekuje i Čakovec.


Vođena umjetnička tura: „Ženski životi glasnije”


Riječka umjetnica Sandi Bakotić u ulozi Super Klite publiku će voditi od lokacije otvorenja novog murala umjetnice OKO do mjesta izvedbi novih izvedbenih radova Vlaste Delimar (Korzo 16) i Josipe Bubaš  (Arheološki park Principij) u javno prostoru Grada Rijeke. Trajanje ture je oko 2 sata i uključuje izvedbe radova Vlaste Delimar i Josipe Bubaš.


14.9. / 18h / Vodovodna 43: Mural: OKO „Is she a wizard yet?”


 14.9. / 18:30-20:30 / Vodovodna 43 – Korzo 16 – Arheološki park Principij: Tura: Sendi Bakotić „Vođena tura – Super Klita” 


 14.9. / 19h / Korzo 16, balkon Gradske vijećnice Grada Rijeke: Performans: Vlasta Delimar „Rapunzel ili Matovilka”


 14.9. / 20:00h / Arheološki park Principij: Plesna izvedba: Josipa Bubaš „Uranjanje”