Vrijedno je znati

U hladnjaku vam je kaos? Ne brinite, imamo 6 odličnih savjeta za organizaciju

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

S dobrom organizacijom prostora i namirnica u samom hladnjaku dobiti ćete više mjesta i bolji uvod u trenutno stanje stvari

Ako se uporno trudite organizirati vaš hladnjak, ali ipak svako toliko pronađete stvar kojoj je baš prošao rok, a rekli ste si da si to više nećete dozvoljavati – ne brinite, dogodi se svima.


Možda je stvar jednostavno u tome da vam hladnjak nije adekvatno organiziran! S dobrom organizacijom prostora i namirnica u samom hladnjaku dobiti ćete više mjesta i bolji uvod u trenutno stanje stvari, te će vam biti lakše podsjetiti se na one koje trebate što prije iskoristiti zbog isteka roka.


U nastavku teksta pišemo vam neke savjete za organizaciju!


Naučite kako spremati pokoju namirnicu


U hladnjaku, svaka namirnica ima svoje mjesto i to s razlogom. Najbolji je početak organizacije da se istražite kako najbolje skladištiti pokoju namirnicu kako bi ostale dugo vremena svježe.Stvari s kraćim rokom trajanja stavite ispred


Kada punite hladnjak i krenete slagati ili reorganizirati namirnice, pripazite da uvijek hranu s najkraćim rokom trajanja stavljate ispred, dok onu koja može dulje stajati stavite u pozadinu.


To će vam uvelike pomoći u smanjenju otpada, a i uštedjet ćete novac kada ćete hranu zaista pojesti. Uz to, u hladnjaku će biti manje neugodnih mirisa jer se na ovaj način neće dogoditi neka zaboravljena namirnica koja će se pokvariti i početi ispuštati neželjene miomirise.


Stvari koje često koristite nek’ budu nadohvat ruke


Znamo da smo krenuli sa onime što se čine kao zdravorazumske činjenice, no pišemo podsjetnik na stvari koje se vrlo lako zaborave jer ponekad odaberemo estetiku, a ne funkcionalnost!


Ako postoje određene namirnice u hladnjaku za kojima vrlo često posežete, stavite ih na neko vrlo lako dostupno mjesto, poput police u vratima hladnjaka.Prilagodite police


Ne postoji niti jedan zakon koji govori da vam police u hladnjaku moraju izgledati točno onako kako su stigle iz trgovine! Naime, gotovo sve police u hladnjaku možete personalizirati prema vašim potrebama, stoga promislite što sve na kojoj držite i prilagodite im visinu da se hladnjak prilagodi vama, a ne obratno.


Koristite prozirne organizacijske spremnike


Prozirni spremnici spas su za hladnjak! Osim što uvelike olakšavaju čišćenje i održavanje hladnjaka, odlična su stvar za uštedu prostora i vremena, jer ćete brzo prepoznati što se u kojem spremniku nalazi.


Isto tako, s njima možete ići i korak dalje i napraviti sistem poput redoslijeda jedenja namirnica redom po spremnicima.


Također, ako držite stvari u spremnicima možete se za neke namirnice riješiti velike ambalaže, sa čime štedite na prostoru.


Označite ostatke hrane


Ako u frižider spremate ostatke hrane ili pak nešto što ste sami napravili, na komadić krep trake napišite datum tako da ne morate nakon nekog vremena mozgati koliko dugo to stoji u hladnjaku i je li pokvareno.