MOJ NAJLJEPŠI VRT

Terasa Alenke Matajčić Meandžija u Saršonima prava je oaza ljekovitog bilja

Jelena Sedlak

Foto: Mateo Levak

Foto: Mateo Levak

Na malenom balkonu uvijek ima svježeg peršina, timijana, kadulje, bosiljka, mente, melise i aloje.

Rijeka se sve više širi na područja koja su nekoć bila rezervirana za njive i oranice, a to je nekako najočitije u općini Viškovo. Nekadašnji vinogradi danas su postali građevinski tereni pa višekatnice niču kao gljive poslije kiše.


Srećom, stanari tih višekatnica nisu zaboravili blizak odnos s prirodom, pa nastavljaju njegovati i ono malo zelenila što je nakon takvih ubrzanih urbanističih zahvata ostalo.


Nekima je ostalo vrlo malo, ali i to s ljubavlju njeguju, pa makar biljke uzgajali samo na terasama i balkonima. Jedna od takvih obitelji je i obitelj Alenke i Roberta u Saršonima. Posjetili smo ih krajem kolovoza, nakon velikih kiša, koje loše djeluju na sve biljke osim onih korovskih, a najgore na balkonske biljke.Ljekovite i začinske trave


Alenka i Robert tu žive zadnjih deset godina i kako imaju vrtove i na drugim mjestima, biljke na balkonu su im dovoljne da zadovolje svakodnevnu potrebu za zalijevanjem i njegom zelenila.


Najviše uzgajaju ljekovite i začinske trave, a ne biste vjerovali koliko ih ima na ovoj mikropovršini od pet četvornih metara. Na malenom balkonu uvijek ima svježeg peršina, timijana, kadulje, bosiljka, mente, melise i aloje.


Sve su posađene u male dekorativne vazice u kojima mogu ostati i po godinu-dvije, kadulja još i dulje. Kako je Alenka po zanimanju diplomirana nutricionistica i k tome zaposlena u Jadran-galenskom laboratoriju kao ekspert za medicinske proizvode i dodatke prehrani, dobro zna što svježi začini znače za zdravlje.


I suprug Robert je ekspert za zdrav život jer u KBC-u Rijeka radi kao laboratorijski inženjer u citološkom laboratoriju, pa mu odmor u zelenilu itekako koristi. Osim što im je ovaj balkončić pun začinskih biljaka, tu su i cvjetnice, najviše surfinije i vodenke, koje imaju sunca sve dok ono ne zađe za Učku.Od bazge sirup, od bobica liker…


Alenka i Robert su strastveni planinari i ljubitelji prirode, koji najradije planinare po Učki i po Gorskom kotaru, praćeni svojim psićem Rokijem.


– Jako volimo prirodu i koristimo svaku mogućnost da planinarimo i skupljamo ljekovito bilje, najviše šipak, bazgu, stolisnik, gospinu travu i šparoge, kaže nam Alenka, koja od mnogih biljaka, već i zahvaljujući svojoj profesiji, zna napraviti ljekovite pripravke.


Od bazge radi sirup, a od bobica liker, od nevena balzam, od gaveza također i još mnoge druge. Evo recepta za liker od bazginih bobica: prokuha se oko 30 dag bazginih bobica na 1 l rakije, doda se cimet, klinčići ili drugi začini po volji i sve se ostavi na hladnom mjestu 40 dana, i to je sva nauka.


Kako je ova ljubiteljica prirode bila i na tečaju o ljekovitom bilju, treba joj vjerovati kako su najjednostavnija rješenja većinom i najbolja.


Od korijena gaveza, koji ima u Gorskom kotaru, Alenka radi balzam tako što ga 40 dana macerira u kokosovom ulju. Od aloa vere radi pripravak za kožu, posebno dobar za opekline.


Pripravke od nevena radi kod mame u Gorskom kotaru, gdje također imaju vrt i gdje mnoge biljke bolje rastu zbog klime, a zna se da su to i neven, i krumpir, i mahune, i mnoge voćke… Alenkini roditelji su iz Gorskog kotara, pa joj je taj kraj još uvijek u srcu, a možda jednoga dana, kada ode u penziju, i u svakodnevnom životu. U međuvremenu ona pomaže roditeljima u njihovom vrtu u Sušačkoj dragi.


Ondje je kemiji zabranjen pristup, koriste se samo prirodni pripravci poput macerata od koprive, pa što izraste, izraste. Već godinama prakticiraju takav pristup biljkama i kažu kako su zadovoljni onim što im biljke uzvraćaju.