PET OBROKA

Studija o mentalnom zdravlju djece: Što je hrana zdravija, to su djeca sretnija

Hina

Foto: iStock

Foto: iStock

Istraživanje je obuhvatilo devet tisuća djece u Ujedinjenom Kraljevstvu, a provedeno je na Sveučilištu East Anglia u NorwichuMentalno zdravlje djeteta snažno je povezano s vrstom hrane koju svakodnevno konzumira, pokazuje studija koja je istražila važnu ulogu zdrave prehrane od prvih godina života. Mentalno zdravlje starije školske djece posebno se poboljšava dobrim doručkom i ručkom, kao i svakodnevnim unosom voća i povrća, ustvrdilo je istraživanje koje je obuhvatilo 9.000 djece u Ujedinjenom Kraljevstvu, a provedeno je na Sveučilištu East Anglia u Norwichu.


Prof. Ailsa Welch, voditeljica studije objavljene u rujnu, kaže da prehrana djece ima mnogo ili čak više utjecaja na mentalno zdravlje djece nego na to svjedoče li ona svađi roditelja ili čak nasilju. Prema studiji, djeca koja preskaču doručak lošijeg su mentalnog zdravlja, a djeca koja konzumiraju pet ili više porcija voća i povrća na dan imaju najbolje rezultate na testovima.


– Povezanost između prehrane i tjelesnog zdravlja dobro je poznata, no do danas nije se mnogo znalo o tome kakvu ulogu prehrana igra u emocionalnom zadovoljstvu djeteta. Sve se više priznaje koliko je važno mentalno zdravlje i radost u najranijoj dobi, posebno zato što se mentalni zdravstveni problemi adolescenata često nastavljaju u odrasloj dobi i vode lošijim životnim rezultatima i postignućima, kaže Welch.
U testiranju su znanstvenici ispitivali djecu o prehrambenim navikama, a proučili su i druge faktore kao što su radost, sposobnost opuštanja i odnosi s drugim ljudima.
Prema studiji dijete od šest godina trebalo bi pojesti 230 grama povrća i 210 grama voća na dan. U dobi od 13 godina, djevojčice bi trebale pojesti 320 grama povrća i 300 grama voća, a dječaci u količini 390, odnosno 360 grama. I povrće i voće može biti sirovo ili kuhano, a računa se i kada je povrće i voće korišteno u pripremi toplih obroka.