Funkcionalne promjene

Što se događa s vašim mozgom kada ne hodate dovoljno

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Hodanje i izvođenje vježbi za noge potiču stvaranje novih živčanih stanicaHodanje je dobro, to znaju i djeca. Postoje brojna istraživanja koja su pokazala dobrobiti redovitog šetanja za  zdravlje, no novo istraživanje je pokazalo da je kretanje dobro i za mozak i živčani sustav, a njegovo odsustvo može čak smanjiti proizvodnju novih stanica.


Tjelesna aktivnost obično se povezuje s prevencijom kardiovaskularnih bolesti, prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, no sada postoje mnoga istraživanja koja su pokazala kako je ova zdrava navika korisna i protiv određenih bolesti poput raka dojke te kako čak uspijeva i produžiti životni vijek.


Što se događa s mozgom kada se ne krećemo
Novo talijansko istraživanje, koju su proveli znanstvenici s Državnog sveučilišta u Milanu i oni sa Sveučilišta u Paviji, usredotočilo se, umjesto toga, na učinke produljenog zaustavljanja mišića na neuralne matične stanice.


Znanstvenici su otkrili da su hodanje i, općenito, izvođenje vježbi za noge dobri za mozak jer potiču stvaranje novih živčanih stanica.


Suprotno tome, dugotrajno mirovanje, na primjer tijekom svemirskih misija ili zbog dugog mirovanja u krevetu, uzrokuje funkcionalne promjene u mnogim organima ljudskog tijela, uključujući promjene u neuromuskularnoj funkciji skeleta.


Prema novom istraživanju, zapravo se mijenja neurogeneza, odnosno proces stvaranja novih živčanih stanica počevši od neuralnih matičnih stanica.


I astronauti i pacijenti koji boluju od kroničnih bolesti, zbog smanjenja mišićne aktivnosti, susreću se s oštećenjem mišićne i moždane performanse, čime ne utječe samo na motorički i metabolički sustav, već i na živčani sustav.


Iako je istraživanje provedeno na miševima, zaslužno je za pokazivanje učinaka pokreta nogu na naš mozak i proizvodnju neuralnih matičnih stanica te je objavljeno u časopisu Frontiers in Neuroscience.