Čuvari zdravlja

Savjeti za kontrolu stresa: Kako se nositi sa svakodnevnom napetošću?

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Nema osobe kojoj je stres nepoznanica.Psiholozi će reći kako je glavni uzrok osobnog nezadovoljstva razlika između očekivanja i realnih postignuća. Ako u svakoj situaciji vidite samo ono što je negativno, zasigurno ste upoznati s osjećajem napetosti, a stres se s lakoćom „lijepi“ za vas.


No, koliko je realno očekivati da će se svakoga dana sve odvijati s lakoćom i po onom najboljem scenariju koji smo zamislili? Najčešće će se događati upravo suprotno. Čak i kada sve isplaniramo do najsitnijih detalja, uvijek se barem nešto promijeni, ali to nužno ne znači da je svaka promjena loša. Izazovi i neplanirane situacije odličan su pokazatelj inteligencije u kojima pokazujemo svoju sposobnost snalaženja u nepredvidljivim situacijama.


Skloni smo pretjeranom stresu zbog jednostavnih stvari kad se puno toga događa; ako svako jutro putujete na posao i često krenete kasno jer ne možete pronaći određene stvari poput ključeva ili mobitela ili leće nekako baš ne idu u oko.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels
Svakako pripremite sve što vam je potrebno prije spavanja – po mogućnosti blizu vrata gdje možete objesiti ključeve ili torbu za laptop i svaku večer stavite neophodne stvari na isto mjesto. Te male stvari pomažu vam da sljedećeg jutra ne budete rastreseni kad vas pritisne vrijeme i izletite kroz vrata. Sitnice mogu biti uzrok ogromnog, ali nepotrebnog stresa.


Naučite kontrolirati stres i većinu dana provesti (što je moguće više) staloženi.


Važno je odrediti prioritete


Ponekad se bojimo nekih zadataka koji se nalaze na našoj to do listi. Često nastojimo izbjegavati neke zadatke sve dok nisu posljednja stavka na našem popisu. Ponekad zadaci kojih se bojimo nisu toliko teški i trebaju se samo dovršiti kako bismo mogli ići dalje.


Umjesto da osjećate strepnju zbog izvršavanja zadatka tijekom cijelog dana, razmislite o tome da ga prvo izvršite. Kad na početku dana izbacimo najgoru stvar s popisa, sve ostalo ispod toga u usporedbi s tim bit će tako lako. Dopustite obavljenom sitnom poslu da vam pruži osjećaj uspjeha koji daje ton čitavom danu.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Ne zaboravite uzeti vremena za opuštanje


Briga o sebi je važna kako biste si pomogli u ublažavanju stresaJoga i meditacija su dva izvrsna načina koja pomažu opustiti tijelo i um. Ne zaboravite odložiti mobitel kad je vrijeme za spavanje jer telefoni i drugi uređaji emitiraju svjetlost koja može prekinuti naš ciklus spavanja.


Na tržištu postoje brojni proizvodi koji pomažu u opuštanju. Od maski za lice preko tinktura do ulja za masažu, mirisnih svijeća i biljnih tableta za spavanje.


Uz jednostavne korake i racionalni pristup svakodnevici, lako ćete poduzeti sve korake koji su vam potrebni da biste uklonili stres i učinili svoju svakodnevnu rutinu ugodnom i opuštenom.


stres


Redovito vježbajte


Samo 30 minuta hodanja dnevno može vam poboljšati raspoloženje i zdravlje. Vožnja biciklom i trčanje, učinit će da se osjećate bolje, sretnije i opuštenije.


Razgovarajte s liječnikom


U razgovoru sa svojim liječnikom nastojte biti što iskreniji i otvoreniji. Odmah spomenite svoj stres i nemojte čekati da vas liječnik pita o tome.


Možda vam može pomoći Persen, prirodni oslonac u borbi protiv stresa, napetosti i nesanice koji je ove godine osvojio Best buy nagradu u kategoriji lijekova za smirenje. Sadrži sinergijsku kombinaciju biljaka koje djeluju smirujuće i opuštajuće.


___


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Persen.