Naglas izgovorite naredbu - mogli biste se iznenaditi

Rezultati ovog istraživanja mogli bi vam pomoći prilikom obavljanja mrskih zadataka

Mija Dropuljić

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Pričate sami sa sobom? Onda vjerojatno posjedujete sljedeću osobinu



Koliko puta vam se tjedno, pa čak i dnevno, dogodi da pričate sami sa sobom? Hodate kroz trgovinu i sami sebi recitirate što sve trebate kupiti.


Ili ste sami doma i uhvatite se kako pričate s jabukom koju upravo želite pojesti, naglašavajući što sve tog dana još trebate obaviti. A možda volite pričati sa sobom dok čistite kupaonicu.


Razne su situacije kada rado pročavrljamo sami sa sobom. Možda su vam se često prijatelji rugali ili zbijali šale na vaš račun, no pričanje sa samim sobom zapravo ukazuje na jednu pozitivnu osobinu. 




Profesorica psihologije Dr. Paloma Mari-Beffa je provela istraživanje i htjela otkriti kako pričanje sa samim sobom ima utjecaja na naše ponašanje. U članku objavljenom u časopisu “Science of us” pisala je o rezultatima provedenog istraživanja. 


Sudionici su dobili listu zadataka te su trebali dotične obveze pročitati tiho ili glasno. Nakon toga su se latili obavljanja dotične zadaće. Dok su ispitanici obavljali dotični zadatak, Mari-Beffa je pratila njihovo ponašanje i posebno obratila pozornost na razinu koncentracije. 


Došla je do veoma zanimljivog opažanja. Naime, sudionici koji su naglas pročitali listu zadataka, imali su boju koncentraciju te su bolje i obavili zadaću. Profesorica je zaključila kako dotične osobe izvrsno reagiraju na autoritativne naredbe, čak i ako dolaze od njih samih. 


Stoga idući put kada vas čega neki posebno mrzak zadatak kojeg biste prije izbjegli nego izvršili, popričajte malo sa sobom. Poput šefa autoritativnih glasom si zadajte dotični zadatak i tražite od samih sebe da ga obavite u kratkom roku, efikasno i uspješno. Mogli biste se iznenaditi vlastitoj sposobnosti koncentracije.