Toplo i povrtno

Revithia: grčka juha od slanutka s limunom idealna za prijelazno doba

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Iako tradicionalni recept nalaže da je slanutak potrebno namakati večer prije, ako za to nemate vremena, juhu možete napraviti i s onim konzerviranim

Revithia je naziv za grčku juhu od slanutka s limunom koja je krcata povrćem i neodoljivim mediteranskim okusima te je odličan izbor za ručak ili večeru.


Sama po sebi prigodna je i za vegane, što je dodatna prednost, te je izrazito zasitna, što znači da vrlo vjerojatno nećete niti osjetiti potrebu za mesom.


Iako tradicionalni recept nalaže da je slanutak potrebno namakati večer prije, ako za to nemate vremena, juhu možete napraviti i s onim konzerviranim, a uz slanutak biti će vam potrebno tek nekoliko sastojaka poput limuna, ružmarina i ostalih za juhu bazičnih sastojaka.


Uzimamo si za pravo predložiti i hrskavi topli kruh uz ovu juhu što je par koji se fantastično slaže!


Sastojci


  • 120 ml maslinovog ulja + dvije dodatne žlice
  • 1 veliki crveni luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 štapića celera
  • 1 mrkva
  • 2 žlice origana
  • 1 grančica ružmarina (bez stabljike)
  • 1 list lovora
  • 800 g konzerviranog slanutka (ili 450 g suhog slanutka)
  • 750 ml povrtnog temeljca
  • sok od 2 limuna
  • svježi peršin po želji

Priprema


U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i prodinstajte luk na srednje jakoj vatri, a potom dodajte naribani češnjak i miješajte dok ne zamiriši.


U lonac dodajte nasjeckanu mrkvu i celer, kao i origano, ružmarin i lovor. Dobro promiješajte i dodajte slanutak i temeljac. Dobro promiješajte i pustite da zakuha. Smanjite vatru i kuhajte 25-30 minuta, poklopljeno.


Kad je juha gotova, isključite vatru. Dodajte još dvije žlice maslinovog ulja, limunov sok i nasjeckani peršin i dobro promiješajte. Začinite po ukusu solju i svježe mljevenim crnim paprom i poslužite!