Tigroo_decorative walls

Razgovarali smo s mladom opatijskom dizajnericom koja ima moćne detalje za uređenje interijera

Edita Burburan

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Lara Karlavaris Baljak svoje je zanimanje iz hobija pretočila u konkretnu ideju i u godini tigra napravila veliki iskorak u novo

Lara Karlavaris Baljak, mlada opatijska dizajnerica s diplomom Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, donedavno je radila kao referentica u jednoj građevinskoj tvrtki.


No, svoje ideje o uređenju interijera nije uspjela zatomiti, pa se malo-pomalo kao usputna savjetnica susretala s brojnim nedoumicama i željama klijenata.


Time potaknuta odlučila je konačno svoje zanimanje iz hobija pretočiti u konkretnu ideju i, kako sama kaže, hrabro u godini tigra napraviti iskorak u novo. Sva je svoja dosadašnja znanja usmjerila u dizajniranje zidnih tapeta.


Oduvijek ste u dizajnu, ali uvijek naglašavate kako je to vaš hobi. Kako ste se unatrag godinu dana ipak odlučili pokrenuti projekt dizajnerskih tapeta?


– Odmalena me privlače ilustracija i crtež. Uvijek mi je bio važan likovni proces u nastajanju proizvoda, počevši od prvih skica i crteža. Mislim da je u tom procesu kod mene prevladala ilustracija i tu se pronalazim. Dosad joj se nikada nisam u potpunosti prepustila. Uvijek sam crtala uz neke druge poslove.


Bilo je to više honorarno i uvijek po narudžbi. Zbog toga kažem kako je to dosad bio moj hobi. Na fakultetu se posebno njegovao likovni proces i inspiracija prije izrade samog odjevnog predmeta.


Profesorice su me uvijek bodrile u smjeru modne ilustracije. Tu je nastala moja ljubav prema modnoj ilustraciji, a potom i prema ilustraciji općenito. Moj studentski rad iz kolekcije Flora i fauna, ujedno je i jedna od mojih prvih modnih ilustracija.


Foto: Vedran Karuza


POČETAK S ČAPLJOM


Ipak, niste se odmah posvetili ilustraciji?


– Po završetku studija zaposlila sam se u građevinskom uredu moje majke gdje sam obavljala poslove referentice upravljanja zgradama. Na tom poslu stekla sam puno iskustva u planiranju poslovanja te upoznala zanimljive klijente koji su tražili projekte uređenja i gradnju. Malo pomalo širila se moja ideja za oslikavanjem zidova te sam u tom uredu dobila i prve narudžbe za ilustracije na zidovima.


To su bile ilustracije rađene po željama klijenata te su bile ukomponirane u dječje sobe i dnevne boravke. Unatrag godinu dana odlučila sam se posvetiti vlastitom projektu i kolekciji dizajnerskih tapeta. U početku su to bile samoljepive tapete, a zatim je nastao Tigroo_decorative walls s printom na premium materijalu lanene strukture i najkvalitetnijem ispisu u visokoj rezoluciji.


Jedna od prvih takvih narudžbi na samoljepivoj tapeti bila je čaplja, koja je našla svoje mjesto u hodniku jednog apartmana. Kako tržište tapeta i ostalih grafičkih printeva na zidu stalno napreduje, odlučila sam se okušati u tom poslu. Napravila sam kolekciju ilustracija za printanje tapeta, ali po potrebi i u ostale svrhe pa to mogu biti kuhinjska stakla, posteri, plakati, canvas slike i slično.


Kasnije sam se odlučila posvetiti isključivo tapetama te otvoriti vlastiti web-shop u kojem će kupac moći upisati dimenzije zida, odabrati materijal i, u suradnji sa mnom, odlučiti o poziciji cijele slike unutar prostora.POZITIVNE REAKCIJE


Kako se snalazite u svemu tome, ipak je to zahtjevan iskorak?


– Projekt je za mene bio vrlo zahtjevno iskustvo. Vještine crtanja i elemente ilustracija sam morala upotrijebiti na pametan način i pokušati ih uklopiti u interijer, ali i osmisliti koncept web-shopa, branding i vizualni identitet cijele priče.


Svaka je ilustracija mojih ruku djelo, rezultat puno crtanja, pogrešaka i uspjeha, rezanja i slaganja kompozicija, fotografiranja i putovanja, prešanja cvijeća, obrađivanja fotografija i starih crteža moga oca koji se u slobodno vrijeme također uvijek bavi ilustracijom i kreativnim radom.


Dizajn vam je prilično markantan, velike figure. Kakve su reakcije?


– Reakcija na moje tapete i ilustracije je uvijek bila pozitivna. I na one u fazi nastajanja, i one dovršene. Najdraže mi je kad u suradnji s klijentom pronađemo rješenje koje odgovara prostoru. Svakom dizajnu moguće je korigirati boje, promijeniti poziciju elemenata, cijelu ilustraciju zaokrenuti zrcalno ili nešto sasvim drugo što nekome padne na pamet.


Pozitivne reakcije nagnale su me na djelovanje i otvaranje web-shopa kako bih proizvod približila svima te omogućila direktnu kupnju i dostavu. Mnogi od tih proizvoda nastali su kao rezultat i inspiracija pojedinih klijenata s malim preinakama za potrebe web-shop kolekcije. Najviše me vesele upravo ilustracije rađene po narudžbi. Primjerice, jedna je gospođa poželjela puno WC školjki na zidu svoje kupaonice.


Moja ideja bila je dodati i leteće ribe koje iskaču iz tih WC-a. Nazvali smo to: Olakšanje nakon obavljene nužde. Kasnije je od tih riba nastala jedna sasvim druga kompozicija.KOSTIMOGRAFIJA U KAZALIŠTU


Kolekciju ste nazvali Tigroo i zaštitni znak vam je tigar. Ima li to neko značenje ili priču…?


– Kako već dugo vremena ulažem puno energije i emocija za oblikovanje kolekcije, morala sam konačnom proizvodu nadjenuti opipljivo ime koje predstavlja moju unutrašnju snagu. Mama mi je spomenula kako je ova 2022. godina godina Tigra po kineskom horoskopu, a ja sam odmah prigrlila tu ideju te odlučila proizvod nazvati Tigroo_decorative walls. Naziv predstavlja ono snažno što izlazi iz mene crtanjem i stvaranjem, a to se vidi i u radovima. Logo je također moj autorski rad.


Kao asistentica kostimografa surađivali ste i na nekim kazališnim predstavama. Kako vam se to svidjelo?


– Kao asistentica kostimografa u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca imala sam priliku sudjelovati u zanimljivom procesu izrade kostima te u karakterizaciji različitih likova kroz odjevne predmete. Mnogo puta s malim su budžetom napravljena remek-djela prekrojavanjem starih kostima, oslikavanjem postojećih ili uporabom predmeta koji nisu dijelovi odjeće. Sve skupa to je vrlo zanimljiv proces u kojem sudjeluje puno ljudi.


Bilo mi je zadovoljstvo raditi u takvom kaotičnom sustavu gdje svatko odrađuje svoj djelić posla, a finalni rezultat uvijek se savršeno poklopi zato što svatko daje svoj maksimum. Tamo sam upoznala zaista divne ljude i na tom iskustvu sam zahvalna. U tom razdoblju dobila sam angažman za vlastitu kostimografiju plesnog performansa inspiriranog citatima i stihovima Ekatarine Velike pod nazivom »Weltschmerz« u izvedbi TRAFIK-a.


Što vas najviše privlači u dizajnu, motiv, struktura, materijal?


– Najviše me privlače motivi iz prirode i teksture na biljkama i u arhitekturi, razne tkanine i pletiva, moda i kombinacije neobičnih boja. Svu tu inspiraciju koristim pri kreiranju svojih radova.


Razmišljate li možda o još nekom projektu, imate li želje svoje grafike aplicirati i na neke druge upotrebne ili ukrasne predmete osim zidnih tapeta?


– Trenutačno sam se bazirala na kolekciji tapeta kao gotovom proizvodu, no u skorijoj budućnosti planiram ostvariti i svoju želju te ilustracije pretočiti kao print za dizajn maksi haljina jednostavnih krojeva pa se nadam kako će se to uskoro izrealizirati.


Planiram svoju ponudu proizvoda na web-shopu proširiti s vodootpornim tapetama, a možda i nekim drugim materijalima s printom na staklenim površinama u interijeru, kao i u dizajnu tekstila za potrebe ukrasnih jastučića i slično.