Pikantno

Pripremite glögg, švedsko okrepljujuće piće savršeno za najhladnije večeri

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Svojim intenzivnim mirisom i aromama odvest će vas izravno u Skandinaviju



Vrlo mirisno, pikantno i popraćeno grožđicama i listićima badema. Riječ je o glögg-u, švedskom kuhanom vinu, piću kojeg u nordijskim zemljama nikako ne nedostaje za zagrijavanje u šetnji božićnim sajmovima, čarobnim svjetlima i snježnim nanosima.


Glögg je tipično piće za zabave u Skandinaviji. Ako vam je ovih zadnjih dana studenog hladnoća pokucala na vrata i želite kušati nešto drugačije od klasičnog kuhanog vina, jednostavno morate probati glögg.


Glögg se od kuhanog vina razlikuje po jednom posebnom sastojku: kardamomu. Ovaj začin ima snažan i odlučan naknadni okus i mnoga svojstva.




Sastojci:


  • 1 boca crnog vina
  • 300 ml porta
  • 100 ml konjaka ili ruma
  • 100 g smeđeg šećera
  • 5 sjemenki kardamoma ili 1 žličica kardamoma u prahu
  • 5 klinčića
  • 2 štapića cimeta
  • kora 1 organske naranče
  • 3 žlice grožđica

Priprema: Savjetujemo vam da grožđice namočite u portu, najbolje na cijeli dan. Počinjete tako da u lonac ulijete crno vino, porto sa ili bez grožđica, konjak ili rum i šećer. Zatim pripremite vašu mješavinu začina stavljajući je u filter ili izravno u lonac.


Ako koristite sjemenke kardamoma, zdrobite ih između dvije žlice. Pustit će još intenzivniju aromu.


Stavite lonac na na tihu vatru i miješajte da se šećer rastopi. Pažnja, glögg se ne smije dovesti do vrenja. Zagrijte ga oko 20-30 minuta uz povremeno miješanje.


Zatim ga ostavite da odstoji barem sat vremena daleko od vatre kako bi se obogatio svim svojim okusima i mirisima.


Nakon tog vremena, sve što trebate učiniti je podgrijati glögg i poslužiti ga. U svaku šalicu dodajte komadić grožđica i badema.