Izuzetno koristan

Porilukom do bolje probave, protiv zatvora i kolesterola te da se riješite viška tekućine

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Konzumiranje sirovog, naravno, omogućuje da bolje iskoristite sva svojstva

Poriluk je savršeno povrće za dijetu, jer je bogat vodom i ima malo kalorija.


Naime, broji svega 35 kalorija na 100 grama i ima respektabilan nutritivni profil u kojem se ističe prisutnost kalija i vitamina C.


Poriluk je također dobar izvor alicina i antioksidansa (osobito beta-karotena i luteina/zeaksantina).


Pomaže probavi


Izvrstan saveznik probavnog sustava jer potiče probavu zahvaljujući prisutnosti eteričnih ulja koja potiču izlučivanje želučanih sokova. Osim toga, ima dobra karminativna svojstva koja smanjuju crijevne plinove u slučaju oticanja trbuha i meteorizma.


Njegovo antiseptičko djelovanje na gastrointestinalni trakt čini ga korisnima i kod upale crijeva te za one koji pate od zatvora.


Prisutnost vode i dijetalnih vlakana također ga čini blago laksativnim i dragocjenim protiv hemoroida.


Prirodni antibiotk i detoksikacija


Poput češnjaka i luka, poriluk također sadrži alicin, sumporno-dušičnu kemijsku tvar koja ima antibiotsko djelovanje i pomaže u obrani organizma od bolesti, gljivica i napada bakterija. Stoga je vrlo koristan kod prehlada, reumatizma, artritisa i gihta.


No poriluk također ima detoksikacijska i diuretička svojstva zahvaljujući prisutnosti kalija i malo natrija, aspekata koji olakšavaju eliminaciju toksina putem bubrega.


Stoga se preporuča i osobama koje pate od problema s bubrezima i zadržavanjem vode.


Bogat antioksidansima i prijatelj srca


Prisutnost bogatog vitaminskog kompleksa, mineralnih soli i flavonoida čini poriluk učinkovitim antioksidansom, hidratantnim i mineralizirajućim sredstvom.


Nadalje, jača imunološki sustav, bori se protiv slobodnih radikala te sprječava starenje stanica i djeluje protiv oksidativnog stresa.


Poriluk također suzbija stvaranje lošeg kolesterola, za dobrobit srca, vena i arterija.


Također, zahvaljujući kaliju, oni može pomoći u održavanju krvnog tlaka pod kontrolom.


Kontraindikacije


Nema posebnih kontraindikacija za konzumaciju ovog povrća. Međutim, treba imati na umu da je poriluk bogat oksalnom kiselinom, supstancom koja može uzrokovati probleme onima koji pate od mokraćnih kamenaca.


Također nije baš prikladan za one koji pate od urinarne inkontinencije, niskog krvnog tlaka i alergije na alicin ili nikal (dapače, može ga biti u tragovima u poriluku).


Inulin iz poriluka (dijetalna vlakna) može uzrokovati probavne probleme kod osoba koje pate od iritabilnog crijeva.


Stoga je preporučljivo jesti poriluk u umjerenim količinama dok se simptomi ne povuku.